[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Amendement van de leden Kröger en Mohandis ter vervanging van nr. 58 over middelen voor verduurzaming van sportverenigingen via de DUMAVA-subsidie

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (XXII) voor het jaar 2025

Amendement (gewijzigd/nader/vervangend)

Nummer: 2024D45982, datum: 2024-11-25, bijgewerkt: 2024-11-28 12:18, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36600-XXII-62).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36600 XXII-62 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (XXII) voor het jaar 2025.

Onderdeel van zaak 2024Z19331:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

36 600 XXII Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (XXII) voor het jaar 2025

Nr. 62 AMENDEMENT VAN DE LEDEN KRÖGER EN MOHANDIS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 581

Ontvangen 25 november 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 2 Energietransitie gebouwde omgeving en bouwkwaliteit worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 57.000 (x € 1.000).

Toelichting

Er zijn in Nederland honderden sportverenigingen die willen verduurzamen, maar dit door een gebrek aan subsidie niet kunnen doen. Dit wordt de komende jaren alleen nog maar lastiger doordat het huidige kabinet tienallen miljoenen wegbezuinigd op hiervoor bestemde subsidies. Hierdoor zitten vele sportverenigingen te lang met verouderde accommodaties, te hoge energierekeningen en daardoor stijgende contributies. De verduurzaming van sportaccommodaties bevordert niet alleen de toegankelijkheid van sportverenigingen, maar draagt daarbovenop bij aan het halen van de klimaatdoelen.

Voor verduurzaming kunnen sportverenigingen op dit moment aanspraak doen op de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Echter schiet deze regeling veel tekort om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar verduurzaming vanuit de sportsector. Afgelopen jaar is er in de eerste vijf maanden al voor 122,2 miljoen aangevraagd, terwijl er maar 78 miljoen in de pot zat en zo visten vele sportverenigingen achter het net. In reactie op het Hoofdlijnakkoord stelde het NOC-NSF dan ook: «De huidige BOSA-regeling schiet structureel tekort. Wij zien dat de noodzaak voor sportverenigingen om te investeren in duurzame sportaccommodaties onverminderd hoog is. Onder meer om de energielasten en daarmee de betaalbaarheid van de sport beheersbaar te houden. De formerende partijen zetten het Klimaatfonds voort. Wij roepen het toekomstige kabinet op om dat fonds ook voor de sport aan te wenden.»

Uit de nota van wijziging van de VWS-begroting van 22 oktober zien we echter dat er een ware kaalslag komt op de nu al tekortschietende BOSA-regeling. In 2027 is er nog minder dan 20 miljoen euro beschikbaar. Terwijl uit onderzoek van de RVVB blijkt dat bij meer dan de helft van de verenigingen het gebrek aan financiële middelen de reden is om niet te verduurzamen. Daarbovenop blijkt dat bij meer dan 90% van de verenigingen de kosten van het afgelopen jaar zijn gestegen, waarbij energiekosten het vaakst genoemd wordt.

Met dit amendement beogen de indieners om sportverenigingen toegang te geven tot de DUMAVA gelden. Indieners kiezen via deze weg in plaats van het verhogen van de BOSA omdat de indieners met dit amendement specifiek geld wil vrijmaken voor verduurzaming van sportverenigingen. Dit geld wordt binnen de DUMAVA specifiek geoormerkt voor sportverenigingen. Afgaande op de aanvragen van afgelopen jaar stellen de indieners 125 miljoen euro per jaar voor, minus de nog beschikbare bedragen binnen de BOSA. Omdat voor 2025 68 miljoen euro beschikbaar is gaat het komend jaar dus om een toevoeging van 57 miljoen euro. In 2026 en 2027 wordt hiervoor 85 miljoen euro beschikbaar gesteld, en in 2028 en 2029 102 miljoen euro.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden in de vanaf 2027 aan het Klimaatfonds toegevoegde middelen voor de intensivering van kernenergie (beleidsartikel 1 van de begroting Klimaatfonds). Indieners wensen deze middelen naar voren te halen.


Kröger

Mohandis


  1. Vervanging in verband met een wijziging in de ondertekening.↩︎