Uitstel beantwoording vragen van het lid Palmen over het artikel 'Overheid verzaakt plicht om transparant te zijn: 'U wilt die informatie zeker niet meer hè'' in de Telegraaf
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2024D46056, datum: 2024-11-26, bijgewerkt: 2024-12-09 13:53, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20242025-651).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.J.M. Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ooit Nieuw Sociaal Contract kamerlid)
Onderdeel van zaak 2024Z17076:
- Gericht aan: J.J.M. Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Indiener: S.T.P.H. Palmen, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
651
Vragen van het lid Palmen (Nieuw Sociaal Contract) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het artikel «Overheid verzaakt plicht om transparant te zijn: «U wilt die informatie zeker niet meer hè»» in de Telegraaf (ingezonden 28 oktober 2024).
Mededeling van Minister Uitermark (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 26 november 2024).
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel «Overheid verzaakt plicht om transparant te zijn: «U wilt die informatie zeker niet meer hè»»?1
Vraag 2
Strookt de conclusie van het artikel – dat ministeries in veel gevallen niet voldoen aan de wettelijke termijnen die gelden bij verzoeken onder de Wet open overheid (Woo) – met uw eigen bevindingen?
Vraag 3
Welke ministeries hebben problemen om aan de wettelijke termijnen voor Woo-verzoeken te voldoen?
Vraag 4
Wat zijn de oorzaken hiervoor per ministerie en bent u met deze ministeries in gesprek om dit te verbeteren?
Vraag 5
Klopt het dat journalisten worden benaderd met de vraag om hun Woo-verzoek in te trekken omdat «deze niet meer actueel is»?
Vraag 6
Indien dit klopt, waarom acht u deze aanpak toegestaan?
Vraag 7
Deelt u de conclusie dat passieve openbaarmaking al jarenlang achterloopt, aangezien het grootste verschil tussen de Woo en zijn voorloper – de Wet openbaarheid bestuur (Wob) – de actieve openbaarmaking is?
Vraag 8
Zijn er uitvoeringstoetsen uitgevoerd en welk beeld kwam hieruit naar voren?
Vraag 9
Op welke termijn verwacht u dat ministeries zullen voldoen aan het door het kabinet uitgesproken voornemen om informatie actiever openbaar te maken, waardoor er minder Woo-verzoeken nodig zijn om informatie openbaar te maken?
Vraag 10
Welke acties onderneemt u als verantwoordelijk coördinerend Minister om deze problemen op te lossen?
Vraag 11
Kunt u in een tijdlijn aangeven welke maatregelen er zijn genomen door uw ministerie om ervoor te zorgen dat de rijksoverheid voldoet aan de wettelijke verplichting onder de Woo?
Vraag 12
Bent u bereid in gesprek te gaan met diverse partijen, zoals de Open State Foundation, journalisten, de ACOI en de wetenschap om problemen te achterhalen en deze op te lossen?
Vraag 13
Kunt u bovenstaande vragen één voor één en met toelichting beantwoorden?
Mededeling
Hierbij deel ik u mede dat de aan mij gestelde vragen van de leden Palmen (NSC) en Sneller (D66) over het artikel in De Telegraaf «Overheid verzaakt plicht om transparant te zijn: «U wilt die informatie zeker niet meer hè?»» ingezonden op 28 en 29 oktober 2024, met kenmerken 2024Z17076 en 2024Z17129 niet binnen de termijn van drie weken kunnen worden beantwoord.
Voor de beantwoording van de in totaal 22 vragen is meer tijd nodig door de afstemming en de samenhang in beantwoording van de twee sets vragen. Uw Kamer ontvangt de antwoorden zo spoedig mogelijk.
De Telegraaf, 28 oktober 2024, «Overheid verzaakt plicht om transparant te zijn: «U wilt die informatie zeker niet meer hè?»» (https://www.telegraaf.nl/nieuws/2063631011/overheid-verzaakt-plicht-om-transparant-te-zijn-u-wilt-die-informatie-zeker-niet-meer-he)↩︎