[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030

Grondstoffenvoorzieningszekerheid

Brief regering

Nummer: 2024D47628, datum: 2024-12-04, bijgewerkt: 2024-12-09 13:28, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32852 -321 Grondstoffenvoorzieningszekerheid.

Onderdeel van zaak 2024Z20145:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


32852 Grondstoffenvoorzieningszekerheid

Nr. 321 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 december 2024

Met deze brief bied ik u het beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030 aan. Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Het kabinet voert daarom sinds 2020 beleid om toe te werken naar een circulaire textielketen.1 Dit is het tweede beleidsprogramma circulair textiel waarmee een belangrijke volgende stap wordt gezet naar een veilige, transparante en verantwoorde circulaire textielketen voor mensen, dieren en het milieu.

Textiel is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. De kleding en schoenen die je draagt, de lakens op je bed, een theedoek om de afwas te drogen. Elk jaar worden er meer kledingstukken en schoenen geproduceerd, gekocht en afgedankt dan het jaar ervoor. Dit wordt versterkt door de opkomst van e-commerce partijen buiten Europa, die steeds meer textiel op de markt brengen van slechte kwaliteit. Daarbij zorgt de afnemende kwaliteit van producten dat ze niet of nauwelijks geschikt zijn om langer gebruikt of gerecycled te worden. De inzamel-, sorteer- en recyclingsector in Nederland heeft recent gewaarschuwd dat mede dankzij deze ontwikkelingen het textiel zich blijft opstapelen en dat erg dringend maatregelen nodig zijn.2 Er zijn goede voorbeelden van Nederlandse ondernemers die laten zien dat circulair textiel mogelijk is. De transitie naar een circulaire textielindustrie biedt daarnaast veel kansen voor circulaire businessmodellen en werkgelegenheid zoals reparatie en tweedehands textiel. Helaas zijn circulaire keuzes niet vanzelfsprekend omdat ze het vaak afleggen tegen kleding van slechte kwaliteit, korte levensduur en lage prijzen. Er is een systeemverandering nodig om te komen tot een structurele verduurzaming van de textielketen.

Het beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030

In het bijgaande beleidsprogramma staat de visie, doelstellingen en het beleid uitgewerkt voor de komende vijf jaar. De doelen uit het vorige beleidsprogramma zijn aangescherpt en aangevuld met doelstellingen voor de vier circulaire strategieën uit het Nationaal Programma Circulaire Economie3: verminderen van grondstoffen, substitutie van grondstoffen, levensduurverlenging en hoogwaardige verwerking.

Een belangrijk speerpunt van het beleidsprogramma is om samen anders te consumeren. Mensen willen best circulaire keuzes maken, maar worden niet daartoe uitgelokt. Daarom richt het kabinet zich in dit beleidsprogramma niet alleen op de rol van consumenten, maar ook op die van bedrijven en overheden om te zorgen dat circulair gedrag logisch, makkelijk en eerlijk is.

Er komen de komende jaren Europese maatregelen zoals een verbod op vernietiging van onverkocht textiel. Ook onderzoekt het kabinet prijsprikkels en andere prikkels die overmatige productie en consumptie stimuleren. Er wordt toegewerkt naar textiel van hogere kwaliteit, waar consumenten langer plezier van kunnen hebben. Ook moet het makkelijker worden om producten te laten repareren en tweedehands te kopen. Het kabinet richt zich in Europa onder andere op duurzame ontwerpeisen voor textiel, het invoeren van een productpaspoort en een verplicht duurzaamheidslabel voor textiel om mensen te helpen bij het maken van duurzame keuzes. Producenten zijn de komende jaren dankzij de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid textiel aan zet om samen met partijen in de keten textielafval te verminderen en grondstoffen optimaal te benutten.

Tot slot

De ambities uit het beleidsprogramma kunnen alleen worden bereikt als er goed wordt samengewerkt, ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Het Rijk neemt daarbij de regie door partijen bij elkaar te brengen. Voor de uitvoering van het beleidsprogramma blijft het Rijk nauw samenwerken met de textielsector, medeoverheden en initiatieven in de regio. De voortgang van de doelen wordt jaarlijks gemonitord en hierover wordt gerapporteerd aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

C.A. Jansen


  1. Kamerstuk 32 852, nr. 116↩︎

  2. https://www.kringloopnederland.nl/nieuws-publicaties/oproep-dringende-maatregelen-nodig-voor-onze-textielsector↩︎

  3. Kamerstuk 32 852, nr. 225↩︎