[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over de mogelijke afschaffing van het persoonsgebonden budget (pgb) door de gemeente Hengelo

Persoonsgebonden Budgetten

Brief regering

Nummer: 2024D48396, datum: 2024-12-06, bijgewerkt: 2024-12-09 17:04, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25657 -362 Persoonsgebonden Budgetten.

Onderdeel van zaak 2024Z20524:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


25 657 Persoonsgebonden Budgetten

Nr. 362 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2024

Met deze brief reageer ik op het verzoek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een reactie op de brief over de mogelijke afschaffing van het persoonsgebonden budget (pgb) door de gemeente Hengelo.

Het is vervelend dat deze situatie is ontstaan met alle zorgen van dien voor betrokkenen; het is belangrijk dat er passende hulp beschikbaar is voor mensen die dat nodig hebben.

Bij navraag blijkt dat er enige tijd verwarrende informatie heeft gestaan op de website van de gemeente Hengelo. Dit veroorzaakte vragen bij cliënten over het voortbestaan van hun persoonsgebonden budget (pgb). In samenwerking met Per Saldo, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb, is deze fout inmiddels hersteld. Ook blijkt dat de gemeente niets doet dat in strijd is met de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Het pgb als vorm van ondersteuning blijft gewoon bestaan.

De gemeente Hengelo is bezig met een reorganisatie van de voorzieningen onder de Wmo 2015. Hengelo biedt nu een algemene voorziening aan voor hulp en begeleiding, waarvoor een aanbesteding heeft plaatsgevonden en een andere aanbieder is aangetrokken. Dit hoeft geen directe gevolgen te hebben voor mensen met een pgb. Er kan nog steeds een maatwerkvoorziening worden aangevraagd (in natura of pgb). De reorganisatie doet daar niets aan af. De gemeente moet bij een beslissing op de aanvraag beargumenteren waarom een algemene voorziening voldoende passend zou zijn. Tegen die beslissing kunnen inwoners in beroep.

De continuïteit van hulp is belangrijk. Bij een nieuwe aanbesteding is het niet altijd mogelijk om dezelfde medewerkers te behouden. De Wmo 2015 regelt wel dat de oude en nieuwe aanbieders hierover in gesprek gaan en dat de gemeente probeert de relatie tussen hulpverlener en cliënt zoveel mogelijk te waarborgen. Voor Hengelo is 2025 een overgangsjaar, waarin de gemeente samen met cliënten en de oude aanbieder kijkt naar de best passende vorm van hulp. Ook bespreekt de nieuwe aanbieder de mogelijke overname van personeel met de vorige aanbieder. Met een pgb kan opnieuw zelf de hulp worden ingekocht. De gemeente is bekend met haar situatie en heeft tijdig contact met de betrokkenen opgenomen om de overgang naar een nieuwe beslissing bij het aflopen van het pgb goed te laten verlopen.

Het is nog niet duidelijk wat de gemeente precies gaat beslissen, dus we moeten de uitkomst afwachten. Volgens de Wmo 2015 mag ik niet treden in de beslissing van de gemeente in individuele gevallen. Ik blijf de verdere ontwikkelingen rondom deze zaak uiteraard volgen.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

V. Maeijer