[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [๐Ÿง‘mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [๐Ÿ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

PIAAC-onderzoek naar vaardigheden van volwassenen

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2025

Brief regering

Nummer: 2024D48758, datum: 2024-12-10, bijgewerkt: 2024-12-12 16:48, versie: 2

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36600 VIII-139 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2025.

Onderdeel van zaak 2024Z20645:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (๐Ÿ”— origineel)


36600 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2025

Nr. 139 Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 december 2024

Hierbij bieden wij uw Kamer twee vandaag verschenen rapporten aan die zijn

opgesteld op basis van de data die zijn verkregen in het kader van het Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC): het internationale PIAAC-rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) รฉn het nationale PIAAC-rapport. Het nationale rapport is opgesteld door het Kohnstamm Instituut en het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Deze rapporten zijn gemaakt in opdracht van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische Zaken.

PIAAC is het omvangrijkste internationaal vergelijkend onderzoek naar het niveau en het gebruik van kernvaardigheden van volwassenen. 31 landen hebben deelgenomen aan dit onderzoek dat wordt uitgevoerd onder 16-65-jarigen. Nederland heeft samen met enkele andere landen het onderzoek uitgebreid naar de groep 65-75-jarigen. Het onderzoek wordt tienjaarlijks onder leiding van de OESO uitgevoerd.

Het onderzoek toetst de taalvaardigheid, rekenvaardigheid en het probleemoplossend vermogen. Ook wordt een uitgebreide vragenlijst afgenomen over opleiding, arbeidsmarktsituatie en achtergrondkenmerken. Die combinatie geeft het onderzoek inzicht in tal van aspecten rond vaardigheden, scholing (LLO), matching op de arbeidsmarkt, aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, verschillen tussen groepen en verschillen tussen deelnemende landen. Ook biedt het onderzoek inzicht in trends vanwege eerdere metingen vanaf 1994.

Daarnaast vormen de onderliggende microdata van het onderzoek een belangrijke en waardevolle bron voor mogelijk vervolgonderzoek. Leidend bij de mate en wijze waarop deze beschikbaar kunnen worden gesteld is de borging van privacy-risicoโ€™s in termen van herleidbaarheid naar individuen. Het kan zijn dat deze microdata beperkter beschikbaar gesteld kunnen worden.

We zullen de inhoud van de rapporten goed bestuderen en meenemen bij de verdere uitwerking van onze beleidsterreinen. Daarbij bouwen we voort op de lopende aanpakken met betrekking tot het op hoger peil brengen van basisvaardigheden en de aanpak van laaggeletterdheid.

Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Economische Zaken,

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

E.E.W. Bruins

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

M.L.J. Paul