[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Behandelvoorstel van het wetsvoorstel Wet collectieve warmte en de planning

Brief lid / fractie

Nummer: 2024D49601, datum: 2024-12-12, bijgewerkt: 2024-12-12 17:47, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2024Z21053:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Inleiding

Tijdens de procedurevergadering op 2 juli 2024 zijn de leden Erkens (VVD), Kröger (GL-PvdA) en Postma (NSC) benoemd tot wetgevingsrapporteurs voor het wetsvoorstel Wet collectieve warmte. In de afgelopen maanden zijn in het kader van het rapporteurschap diverse activiteiten verricht. Deze notitie bevat een voorstel voor de verdere behandeling aankomend jaar. De commissie wordt gevraagd om in te stemmen met dit voorstel.

Beslispunt

  • Instemmen met het voorstel voor de verdere behandeling van het wetsvoorstel Wet collectieve warmte en de planning daarvan.

 

Stand van zaken

Op 19 juni 2024 heeft de Kamer het wetsvoorstel Regels omtrent productie, transport en levering van warmte (Wet collectieve warmte) ontvangen, met aanvullend een nota van wijziging op 8 oktober 2024. Ter voorbereiding op de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel zijn in de afgelopen maanden de volgende activiteiten verricht:

  • Werkbezoek aan drie collectieve warmteprojecten op 11 oktober 2024;

  • Technische briefing door ambtenaren van het ministerie van KGG op 16 oktober 2024;

  • Rondetafelgesprek met belanghebbende partijen op 17 oktober 2024;

  • Op 19 november is verslag uitgebracht van de bevindingen van de commissie.

Tevens is een wetgevingsrapport opgesteld door de staf, dat aan de commissie ter beschikking is gesteld.

Naast de Wet collectieve warmte wordt ook het Warmtebesluit gewijzigd in verband met de aanpassing van de tarievensystematiek. Het ontwerp-wijzigingsbesluit is op 28 augustus 2024 naar de Kamer gestuurd. Het gewijzigde Warmtebesluit zal eerder in werking treden dan de Wet collectieve warmte en loopt daarmee voor op de wet.

Voorstel verdere behandeling

Voor het vervolgtraject in 2025 stellen we het volgende voor:

  • Technische briefing(s) door de ACM en eventueel een andere instantie, toegespitst op onderwerpen waarvoor meer informatie gewenst is om goed voorbereid het wetgevingsoverleg in te gaan. Deze worden nader door de rapporteurs bepaald. Wat de specifieke kennisbehoefte op dat moment is zal namelijk mede afhangen van de antwoorden van het ministerie op de vragen van de commissie in het verslag.

  • Een wetgevingsoverleg, eventueel gevolgd door een tweede wetgevingsoverleg, waarin onder meer de volgende thema’s aan de orde komen:

    • governance

    • tariefreguliering ivm betaalbaarheid voor huishoudens

  • Plenaire behandeling van het wetsvoorstel.

Naast bovenstaande activiteiten zal de commissiestaf een kennisdocument voor de leden van de commissie opstellen ten behoeve van de parlementaire behandeling.

Planning

Op dit moment wachten we op de antwoorden van de minister op de vragen van de commissie in het verslag. Volgens de berichtgeving van het ministerie zal deze reactie waarschijnlijk eind februari naar de Kamer worden gestuurd. Ook heeft het ministerie een voortgangsbrief over de Wet collectieve warmte aangekondigd in Q1. Het voorstel is om de vervolgactiviteiten te starten nadat de reactie van de minister op het verslag binnen is. Bij voorkeur start het vervolgtraject niet later dan maart zodat de behandeling vóór het zomerreces kan plaatsvinden.

Mandaat

De commissie heeft de rapporteurs op 10 september 2024 mandaat verleend voor het voeren van gesprekken, het voorbereiden van kennisactiviteiten, het analyseren van het wetsvoorstel op kwaliteitsaspecten en het leveren van een politiek-neutrale inbreng voor het verslag van de commissie. Het mandaat is verleend tot de parlementaire behandeling. De activiteiten in onderliggend behandelvoorstel passen binnen het verleende mandaat.