Invoeringstoets aanscherpingen au-pairregeling
Vreemdelingenbeleid
Brief regering
Nummer: 2024D50829, datum: 2024-12-18, bijgewerkt: 2024-12-19 12:53, versie: 2
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.H.M. Faber-van de Klashorst, minister van Asiel en Migratie (Ooit PVV kamerlid)
- Invoeringstoets aanscherpingen au-pairregeling
- Beslisnota bij Kamerbrief Invoeringstoets aanscherpingen au-pairregeling
Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3323 Vreemdelingenbeleid.
Onderdeel van zaak 2024Z21530:
- Indiener: M.H.M. Faber-van de Klashorst, minister van Asiel en Migratie
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Asiel en Migratie
- 2025-01-22 13:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Asiel en Migratie
Preview document (🔗 origineel)
19 637 Vreemdelingenbeleid
Nr. 3323 Brief van de minister van Asiel en Migratie
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 18 december 2024
Inleiding
De au-pairregeling heeft ten doel buitenlandse jongeren, gedurende maximaal één jaar en onder specifieke voorwaarden, de gelegenheid te bieden om kennis te maken met de Nederlandse samenleving en cultuur. De au-pairregeling ziet op de toelating en het verblijf van au pairs uit derde landen.
Per 1 oktober 2022 zijn twee aanvullende voorwaarden aan de au-pairregeling toegevoegd1; de au pair dient ongehuwd te zijn en heeft geen (pleeg)kinderen; en de au pair is op het moment van indiening van de aanvraag niet ouder dan 25 jaar. Deze aanvullende maatregelen zijn genomen naar aanleiding van signalen over oneigenlijk gebruik van de au-pairregeling, namelijk dat deze gebruikt werd om arbeid te faciliteren in plaats van culturele uitwisseling te stimuleren.2 Op 8 november 2021 is de Tweede Kamer geïnformeerd over de getroffen maatregelen. Tevens is aan de Kamer toegezegd dat de aanscherpingen van de au-pairregeling gemonitord zullen worden en dat de uitkomsten hiervan uiterlijk in het laatste kwartaal van 2024 met de Kamer zullen worden gedeeld.
In opdracht van de Directeur-Generaal Immigratie- en
Naturalisatiedienst (DG IND) heeft de afdeling Onderzoek en Analyse
(O&A) van de Directie Strategie en Uitvoeringsadvies (SUA) van de
IND een invoeringstoets uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in de
uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de aangescherpte voorwaarden. Op
3 juni jl. is het rapport Invoeringstoets aanscherpingen
au-pairregeling aangeboden aan de Directeur-Generaal Migratie.
Hierbij spreek ik mijn dank uit aan de onderzoekers voor hun waardevolle
inzet en bijdrage.
Samenvatting
Uit het door de IND uitgevoerde onderzoek blijkt dat de aanscherpingen goed uitvoerbaar en handhaafbaar zijn voor de uitvoerende instanties (de IND en BZ) en de toezichthouder (Arbeidsinspectie). Zij hebben weinig tot geen gevolgen gemerkt van de aanscherpingen in het kader van de uitvoerbaarheid. Ook de relatieve stijging van het aantal aanvragen sinds 2020 heeft daarop geen invloed gehad.
Wel volgen er uit het onderzoek, met name voor de au pairs en au-pairbureaus enkele aandachtspunten, meer specifiek met betrekking tot het aanvraagproces en de handhaving.
Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het verkrijgen van een ongehuwdverklaring, een vereiste alvorens de aanvraag voor een verblijfsvergunning ‘au pair’ kan worden ingediend, met name voor Zuid-Afrikanen lastig en kostbaar is, hetgeen hun doenvermogen belemmert. Dit vereiste leidt tot vertragingen in het aanmeldingsproces en kan gevolgen hebben voor de matching met potentiële gastgezinnen. Desondanks is het aantal aanvragen voor een verblijfsvergunning ‘au pair’ voor alle nationaliteiten toegenomen sinds de aanscherpingen, inclusief voor de Zuid-Afrikaanse au pairs. Met betrekking tot de handhaafbaarheid wordt bijvoorbeeld een mogelijk risico op fraude genoemd, in de vorm van vervalste ongehuwdverklaringen. Dit komt door het feit dat de ongehuwdverklaring voorafgaand aan een aanvraag voor een verblijfsvergunning ‘au pair’ enkel door het au-pairbureau (de erkend referent) wordt gecontroleerd.3
Vervolg
Over de genoemde aandachtspunten zullen we de komende periode nader in gesprek gaan met betrokken partijen. Om breder zicht te krijgen op de doelmatigheid en doeltreffendheid van de aanscherpingen, zeg ik Uw Kamer in 2026 daarnaast een evaluatie toe waarbij bijzondere aandacht zal zijn voor de vraag in hoeverre de aanscherpingen hebben bijgedragen aan het tegengaan van oneigenlijk gebruik van de au-pairregeling. De bevindingen van deze invoeringstoets zullen hierbij worden meegenomen.
De minister van Asiel en Migratie,
M.H.M. Faber-van de Klashorst
Staatscourant 2022-26124, Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 29 september 2022, nummer 4203683, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdtachtigste wijziging), 29 september 2022.↩︎
Kamerstuk 19 637, nr. 2782, Wijziging au-pairbeleid, 8 november 2021.↩︎
Om au-pairbureaus te ondersteunen bij het beoordelen van ongehuwdverklaringen heeft Bureau Documenten (BDOC) van de IND hen tussen oktober 2022 en maart 2023 de mogelijkheid geboden om een aantal ongehuwdverklaringen te laten controleren. Van deze mogelijkheid hebben acht van de twintig au-pairbureaus gebruik gemaakt. In totaal hebben zij in de periode 49 verzoeken voor advies ingediend bij BDOC.↩︎