De Balanced Approach procedure
Schriftelijke vragen
Nummer: 2024D51607, datum: 2024-12-20, bijgewerkt: 2024-12-20 12:33, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: I. Kostic, Tweede Kamerlid (PvdD)
Onderdeel van zaak 2024Z21923:
- Gericht aan: B. Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Indiener: I. Kostic, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (đ origineel)
2024Z21923
(ingezonden 20 december 2024)
Vragen van lid KostiÄ (PvdD) aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de Balanced Approach procedure
Bent u bekend met het artikel in de Volkskrant waarin staat dat de Europese Commissie ontkent Nederland te hebben gewaarschuwd voor juridische problemen als het kabinet zou vasthouden aan het oude krimpplan voor Schiphol? 1)
Klopt het dat de Europese Commissie niet gewaarschuwd heeft, zoals het artikel beschrijft? Zo ja, waarom heeft u de Kamer dan wel zo geïnformeerd? Zo nee, hoe zit het dan?
Bent u bereid de Kamer de gespreksnotities en documenten te geven die bewijzen dat er wel gewaarschuwd zou zijn? Zo nee, waarom niet?
Kunt u uitsluiten dat er gespreksnotities of andersoortige documenten zijn die bewijzen dat er wel gewaarschuwd zou zijn? Zo nee, hoe zit het dan?
Kunt u een feitenrelaas geven met de relevante gebeurtenissen en een korte beschrijving van de relevante contacten met vertegenwoordigers van de EU,  sinds het moment dat er voor het eerst ideeën kwamen dat de omvang van het aantal vliegbewegingen op Schiphol mogelijk zou moeten worden ingeperkt en hierbij nadrukkelijk inbegrepen alle communicatie, voordat het idee ontstond dat een balanced approach vereist zou zijn? Zo nee, waarom niet?
Kunt u aangeven welke adviezen en instructies vanuit de EU zijn (mee)gegeven aan Nederland gedurende deze periode? Zo nee, waarom niet?
Klopt het dat in een mail van 16 juni 2022 met als onderwerp âgesprek met PVâ het gaat over het voorbereiden van een zogenaamd non-paper waarbij een van de bullets luidt: waarom wij denken dat balanced approach procedure van toepassing is. Bespreekpunt: ziet DG move dat ook zo?
Kunt u dat non-paper aan de Kamer verstrekken? Zo nee, waarom niet, en hoe stelt u zich dan voor hoe de Kamer zich voldoende geĂŻnformeerd kan achten?
Klopt het dat met het non-paper Nederland zelf bedacht heeft dat een balanced approach nodig zou zijn en met die boodschap op de EU is afgestapt? Zo ja, waarom is niet gekozen om eerst de mening van de EU te horen en er open in te gaan? Zo nee, wat is de status van het non-paper?
Klopt het dat de EU slechts een advies geeft over de door Nederland ingediende plannen voor de balanced approach? Zo ja, kunt u aangeven wat dit betekent voor de beleidsvrijheid van het kabinet en het Nederlandse parlement? Zo nee, hoe zit het dan?
Klopt het dat de Nederlandse overheid heeft toegestaan dat op Schiphol vanaf de periode 2010-2015Â ca. 80.000 â 100.000 vluchten meer worden uitgevoerd dan binnen de vigerende wet- en regelgeving is toegestaan, zoals uw voorganger bevestigde? 2)Â Zo nee, hoe zit het dan precies?
Bent u het eens met de uitspraak van uw voorganger op nationale tv in november 2023 dat "de geldende regelgeving voor Schiphol minder geluid toestaat dan we de afgelopen 10-15 jaar hebben gedaan"? Indien niet, wat is volgens u de juiste situatie en waarom was de uitspraak van uw voorganger onjuist?
Is het standpunt van de landsadvocaat over de rechtmatigheid van het krimpbesluit waar uw voorganger in januari 2024 van aangaf dat hij het daarmee eens is 3) gedeeld met de EU? Zo ja, kunt u de bijbehorende documenten of gespreksnotities aan de Kamer overleggen? Zo nee, waarom is dat niet gedeeld met de EU?
Gezien de constateringen als genoemd onder 11), 12), en 13) en het feit dat uw voorganger in januari 2024 dus stelde dat er geen sprake is van een exploitatiebeperking, waarom is er dan in 2023 â en dus voor de uitspraak van de Hoge Raad van 12 juli 2024 - een "balanced approach"-procedure gestart? Kunt u ook uitleggen hoe die beslissing niet tegenstrijdig is aan de standpunten van uw voorganger (en de Staat), zoals hij die had tot aan tenminste januari 2024?
Is voor de "balanced approach-procedure formeel gestart werd met de EU besproken of er mogelijkheden zijn om Schiphol binnen de vigerende wet- en regelgeving te brengen zonder "balanced approach"-procedure, ook wanneer dit zou betekenen dat hiervoor deels ook een capaciteitsreductie nodig zou zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer alle gespreksnotities en documenten doen toekomen die daarop betrekking hebben?
Klopt het dat een "balanced approach"-procedure alleen vereist is, indien het doel bij het eventueel inperken van de capaciteit van een luchthaven ligt in het verminderen van de geluidshinder? Zo nee, kunt u uitleggen hoe het dan zit?
Indien Nederland het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol omwille van stikstofreductie zou willen beperken, zou daarvoor dan ook een "balanced approach"-procedure vereist zijn? Zo ja, kunt u dat motiveren?
Klopt het dat in september 2023 de Nederlandse Staat in het dan ingediende formele notificatiedocument de EU heeft geĂŻnformeerd dat de doelstellingen van de balanced approach waren om te komen tot een hinderreductie als in de meegezonden tabel? 4)
Klopt het dat in september 2024 een nieuw notificatiedocument is ingezonden met daarin het volgende citaat: âThe noise abatement objective to be achieved is expressed in percentages compared to a reference situation and is in addition to the annual autonomous development.â âThe amended notification package is based on two phases. For the first phase, an implementation date of November 2025 is assumed. This date allows for alternative measures compared to the original implementation date of November 2024. The first phase aims to achieve a total of 17% of the 24-hour noise abatement objective. This means that 3% remains.â?
Klopt het dat vervolgens op 6 december 2024 een brief is verzonden met als onderwerp âOutcome calculations of the Balanced Approachâ waarin het volgende staat: âYou will find enclosed the letter to the Dutch parliament in which the choice to implement a reduction percentage of -15% by November 2025, as opposed to the previously communicated -17%, has been made known and explained. Below are the measures, including capacity limitation, that realise this reductionâ?
Bent u het met mij eens dat de doelstelling van de hinderreductie hiermee sinds de formele start van de "balanced approach"-procedure tweemaal is afgezwakt?
Als u een boodschap zou moeten geven aan de omwonenden van Schiphol die hoop putten uit het aangekondigde hoofdlijnenbesluit van juni 2022 waarbij eerst werd aangekondigd dat het aantal vluchten op Schiphol tot 440.000 zou worden beperkt en later hoorden dat de hinder met ten minste 20% zou verminderen, en die doelen sinds 2022 steeds verder afgezwakt zien worden, wat zou u dan willen zeggen?
Op welke manieren borgt de EU dat de belangen van omwonenden een ten minste gelijkwaardig gewicht krijgen aan de belangen van de luchtvaartsector met zijn grote lobbykracht? Kunt u beschrijven welke middelen burgers daartoe hebben?
Is het correct dat voor de hinderreductie enkel de additionele vlootvernieuwing mag worden meegeteld? Zo nee, hoe zit het dan?
Betekent dat ook dat als een maatschappij een relatief oude vloot heeft en al voor een omvangrijke verjongingsslag stond, er relatief weinig vliegtuigen als additionele vervanging gezien mogen worden? Zo nee, waarom niet?
Bent u bekend met deze analyse van Follow the Money, een collectief van ervaren onderzoeksjournalisten in Nederland over de vloot van KLM: KLMâs vliegtuigen zijn ouder, luidruchtiger en minder zuinig dan nodig - Follow the Money - Platform voor onderzoeksjournalistiek? Wat zijn in uw ogen de bevindingen van dit onderzoek?
Bent u het ermee eens dat dat binnen de normenhiërachie die geldt in het Unierecht secundair recht ondergeschikt is aan het primaire recht? Zo nee, kunt u dat motiveren?
Klopt het dat Artikel 11 VWEU stelt dat milieubeschermingseisen in de omschrijving en uitvoering van al het EU-beleid geĂŻntegreerd dienen te worden? Zo nee, hoe zit het dan?
Klopt het dat het Grondrechtenhandvest met artikel 7 het recht op privé-, familie- en gezinsleven beschermt? Zo nee, hoe zit het dan?
Klopt het dat het Grondrechtenhandvest met artikel 37 een nadrukkelijk recht op milieubescherming bevat? Zo nee, hoe zit het dan?
Bent u het ermee eens dat de Straatburgse grondrechten als algemeen beginsel deel uitmaken van het Unierecht? Zo nee, hoe zit het dan?
Bent u het ermee eens dat internationale normen, ook wanneer die volgen uit (bijvoorbeeld) het Verdrag van Chicago, niet kunnen derogeren aan grondrechten die binnen de EU bescherming dienen te krijgen?  Zo nee, kunt u dit motiveren?
Kan u de vragen een voor een behandelen?
Â
Â
1) de Volkskrant, 16 december 2025, 'Brussel weerspreekt waarschuwing over krimp van Schiphol waar minister Madlener mee schermt' (https://www.volkskrant.nl/politiek/brussel-weerspreekt-waarschuwing-over-krimp-van-schiphol-waar-minister-madlener-mee-schermt~bfca6bfd/)
2) Antwoord op Kamervragen van het lid Van Raan (PvdD), Aanhangsel Handelingen II, vergaderjaar 2023-2024, nr. 838, vragen 4 en 5
3) Antwoord op Kamervragen van het lid Van Raan (PvdD), Aanhangsel Handelingen II, vergaderjaar 2023-2024, nr. 838, vraag 10
4) Onderhands meegezonden