Van: Mastwijk J.J.
Verzonden: zondag 17 mei 2009 15:05
Aan: Schreijer-Pierik J.M.G.; Atsma J.J.
CC: Dortmans C.
Onderwerp: rondvraagpunt LNV
Svp agenderen voor volgende procedurevergadering:
 

Den Haag, 18 mei 2009

 

Geachte voorzitter,

 

Graag zou ik via de commissie de volgende vragen willen voorleggen aan de minister van LNV.

 

Mijn verzoek is ingegeven door mijn constatering dat producten als tomaat, paprika en komkommer (in gesneden vorm) nagenoeg altijd gekoeld worden aangeboden. Dat is op veel plekken in Nederland het geval, ook in de restaurants in de Kamer. Tomaat etc. verliezen een groot deel van de smaak als tot 7 graad wordt gekoeld. Veel mensen mijden om die reden gezonde producten. Dat is jammer voor de consument, want die laat mogelijkheden om gezond te eten liggen en jammer voor de agrarische sector omdat de met zoveel zorg geteelde producten onvoldoende tot hun recht komen. Dat is extra jammer met de zeer geslaagde promotie-actie van de minister rond de Nederlandse tomaat tijdens de afgelopen Grüne Woche in het achterhoofd.

 

Waar het mij om gaat is helder te krijgen of de geschetste situatie 1 op 1 valt af te leiden uit Europese regelgeving of dat hier sprake is van het fenomeen ‘Goldplaten’ van Brusselse regels, anders gezegd het plaatsen van een extra nationale kop uit een oogpunt van al dan niet noodzakelijk geachte voorzichtigheid.

 

De vragen luiden als volgt:

 

Welke Brusselse regelgeving schrijft voor dat gesneden tomaat etc. dient te worden beschouwd als bederfelijke waar?

 

Is in de desbetreffende Europese regelgeving dwingend vastgelegd dat gesneden tomaat etc. die langer dan twee uur wordt bewaard, dient te worden bewaard op een temperatuur van maximaal 7 graden celsius of is dat een invulling die op nationaal niveau is bedacht?

Met andere woorden: komen de termen ‘bederfelijke waar’ en ‘bewaren bij maximaal 7 graden’ met zoveel woorden in de Europese regelgeving voor of is dit een Nederlandse uitwerking van ruimer geformuleerde Brusselse regels?

 

Bent u bereid, eventueel in overleg met uw collega van VWS de nationale aanvulling op de Europese regelgeving zodanig aan te passen dat het bewaren van gesneden tomaat etc. op bijvoorbeeld kamertemperatuur in restaurants langer (denk bijvoorbeeld aan vier uur)  mogelijk wordt? Het voordele is dat het aangeboden product voor de consument smaakvoller blijft terwijl bovendien voor koeling geen energie nodig is.

 

Namens de CDA-fractie

Jan Mastwijk