Van: Mastwijk J.J.
Verzonden: maandag 22 juni 2009 13:15
Aan: Jager H.; Sneep I.
CC: Blanksma-van den Heuvel P.J.M.G.; Nerée tot Babberich de F.J.F.M.; Fessem van L.W.; Hoopen ten J.
Onderwerp: Robdvraagpunt proc verg aanstaande woensdag
Geachte heer Jager, beste Rikus,
 
Onderstaand vragen en opmerking zou ik, mede namens mijn collega Elly Blanksma, via de commissie willen voorleggen aan de Staatssecretaris Verkeer en Waterstaat.
 
Wil svp onderstaande agenderen voor de proc vergadering van aanstaande woensdag, waarvoor dank.
 
Jan Mastwijk, mede namens Elly Blanksma
 
 
 
 

In de regio Groningen – Drenthe loopt een aanbestedingsprocedure voor het stads- en streekvervoer. Naar verluidt zal de concessie worden gegund aan Qbuzz. Een belangrijk aspect bij de gunning, met name voor wat betreft de werkgelegenheid in Nederland, is de leverancier van de bussen waarmee zal worden gereden. Het lijkt erop dat een keus zal worden gemaakt tussen de (Nederlandse) bus van de VDL Groep en de Duitse Mercedes.

 

De CDA-fractie wil via de Vaste Kamercomssie voor Verkeer en Waterstaat de volgende vragen voorleggen aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en eventueel via haar aan de minister van EZ.

 

Het fenomeen operational lease is dezer dagen een gewilde financieringsvorm. Is het waar dat VDL Groep deze operational lease niet kan aanbieden omdat de Nederlandse banken Qbuzz niet kapitaalkrachtig genoeg vinden? Is het waar dat Mercedes dit wel kan omdat Duitsland speciale leningsarrangementen geeft om de export te bevorderen? Kan deze ondersteuning worden beschouwd als ongeoorloofde staatssteun? Indien ja, welke mogelijkheden staan de regering ten dienste om in dergelijke gevallen de gunning aan Qbuzz te verbieden indien met Mercedes bussen wordt gereden? Als de Duitste steun niet onreglementair is, zou dit betekenen dat de Nederlandse regering een zelfde soort leningsarrangementen kan creëren zodat sprake is van een level playing field voor de VDL Groep? Waarom doet u dat niet? Bent u bereid waar nodig terzake een oordeel van de Nma te vragen?

 

Is het waar dat een derde zich tegenover de provincies Drenthe en Groningen heeft verbonden om garanties te geven ingeval Qbuzz, een onderneming met een relatief laag eigen vermogen, de concessie niet zou kunnen uitrijden? Zo ja, wie is die derde partij? Indien deze de derde partij de NS is, is dan geen sprake van ongewenst kruisen van financiële stromen waardoor andere vervoerders zoals Arriva, Connexxion en Veolia worden benadeeld omdat het risico voor een deel is neergelegd bij een ander bedrijf dan het bedrijf dat daadwerkelijk het vervoer verricht?

Bent u bereid de Nma om een oordeel te vragen over deze constructie?

 

Is het waar dat de bus van de VDL groep bekend staat om haar uitmuntende milieuprestaties, zoals lage Co2-uitstoot en dat met een eventuele order voor VDL 600 manjaren zijn gemoeid?

 

Bent u met ons van mening dat, nog los van de vraag aan wie de concessie wordt gegund, alles in het werk moet worden gesteld om de aan de levering van de bussen verbonden werkgelegenheid voor Nederland te behouden en bent u bereid, binnen de geldende regels,  het daar heen te leiden dat de concessie Groningen-Drenthe in ieder geval wordt gereden met bussen van Nederlands fabrikaat.

 

Bent u bereid met de aanbestedende overheid in overleg te treden om ervoor te zorgen dat geen onomkeerbare besluiten worden genomen voordat duidelijkheid in deze kwestie is ontstaan?