Eneco: moet dit nou? (update!)

UPDATE: Zoals gezegd had ik Eneco om een reactie gevraagd en die is gekomen. In het kort, Eneco vertelt me dat de website een onjuiste weergave van zaken gaf. De teksten zullen aangepast worden. Het niet instemmen met ieder kwartier meten & analyse van gebruik zal geen effect hebben op het automatisch doorgeven van meterstanden voor de rekening en het online overzicht.

Wel is het dan zo dat de Eneco App minder inzicht kan verschaffen zonder ieder kwartier verse data, maar dat is natuurlijk niet anders.

Eneco laat ook weten dat ze wel degelijk bezig zijn met slimme meters en mogelijkheden bijvoorbeeld elektrische auto’s op kunnen laden op het voordeligste of het meest duurzame moment.

Hieronder het oorspronkelijke artikel:

Veel bedrijven denken tegenwoordig dat het verplicht is de (privé)gegevens van hun klanten op een of andere manier te gelde maken. Ik schreef eerder dat dit niet de manier is om geld te verdienen in Europa.

Vanochtend wilde ik eens kijken naar mijn nieuwe elektriciteitstarief, en ik werd bij “Mijn Eneco” begroet door deze banner:

Op zich een behulpzaam aanbod, maar ik zit er niet op te wachten. Men vraagt hier toestemming om per kwartier het stroomverbruik uit te lezen, en te delen met derde partijen, iets wat een serieuze inbreuk maakt op mijn privacy. Ik meet mijn eigen stroomverbruik en ik kan precies zien of er iemand in huis is, hoe laat we gaan slapen, hoe laat we opstaan etc. Dat hoeft niemand anders te weten.

Eigenlijk wilde ik de vraag gewoon niet beantwoorden, maar de hele website was onbruikbaar tot ik een keuze maakte. Dus ik klik “nee” en ik word gelijk bestraft:

Dit patroon kennen van notoire privacyschenders als Google. Wil je meer privacy? Goed, dan maken we je apparaat onbruikbaar. Zet eens locatiegegevens uit in Google als voorbeeld, dan verdwijnen er bergen functionaliteit als straf. Ook functionaliteit die best had kunnen werken zonder dat Google weet waar je bent. Dit bleek overigens zelfs voor Google personeel onbegrijpelijk.

Eneco zegt hier “we gaan je data delen met derde partijen zodat we je relevante aanbiedingen kunnen doen”, en als je dat niet wil, dan saboteren we je slimme meter zodat je zelf meterstanden door moet geven. Dit is technisch niet nodig, want met 1 keer per maand uitlezen kan je prima mijn rekeningen opstellen. Dat hoeft niet per kwartier.

Nou ben ik geen AVG/GDPR specialist, maar ik heb toch ooit gelezen dat dit soort stunts niet mag. Floor Terra is wel expert, en die meent dat dit echt niet kan.

Zoals een ’entitled nerd’ betaamt ging ik hierover klagen op Twitter. Eneco heeft uitstekende webcare, en in no time kreeg ik te horen dat het even niet anders was, maar dat ik eerst op “accepteren” moest klikken, maar dat ik daarna mijn toestemming tot delen weer in kon trekken in het Privacytabje van de website. Ok dan.

Dit is een klassiek patroon wat we ook vaak zien - ja, je kunt privacy krijgen, maar je moet precies de juiste vinkjes zien te vinden en die dan goed instellen. Ik heb hier dagen van mijn leven aan opgemaakt tot ik ontdekte dat het een flauw spelletje is: er komen steeds nieuwe vinkjes bij die dan altijd aanstaan.

Zo ook bij Eneco! Ik vond een vooringevuld vinkje dat ik toestemming had gegeven al mijn “clicks” op de website en in de nieuwsbrief te mogen volgen en analyseren. Ik heb hier natuurlijk nooit toestemming voor gegeven. De “Eneco Profiling” wordt op deze pagina uitgelegd, en het is allemaal gelul:

“We kijken naar hoe je onze website gebruikt. We combineren deze informatie met je verbruik en je contractgegevens. Dan kunnen we je een berichtje sturen als je verbruik de afgelopen maand hoog was.”

Ik weet niet hoe je dit uit je pen krijgt.

Maar wat nu? Eneco had me op Twitter beloofd dat ik analyse & deling van mijn stroomverbruik via het privacytabje stop kon zetten, maar ook na lang zoeken vond ik niets.

De Enecowebcare blijft behulpzaam, en bood aan me via een direct message verder te helpen. En daar heeft men toen handmatig het “recht van bezwaar” aangezet:

“Dit houdt in dat we helemaal geen commerciële informatie via post, email of telefoon van Eneco mogen sturen. Ook mogen we dan niet de data van de slimme meter voor andere doeleinden gebruiken dan het uitlezen ervan voor de nota’s en de Maandelijkse Energie Rapporten”

Ideaal! Helaas kan je dit niet zelf voor elkaar krijgen online en moet je het handmatig aanvragen. Dit is wederom een veel voorkomend patroon - zonder enige moeite kom je op allemaal spamlijsten en nieuwsbrieven, maar het is echt werk om er weer af te komen.

Floor Terra wist daarover een weinig nageleefd stukje AVG/GDPR te vinden:

“The data subject shall have the right to withdraw his or her consent at any time. […] It shall be as easy to withdraw as to give consent.”

Overigens bleek het voor Eneco ook lastig om mij een afschrift te sturen van mijn “recht van bezwaar”. Ik kan het ook niet op de website zien. De Eneco webcare zijn zeer behulpzame mensen, maar het zou me niets verbazen als mijn gegevens uiteindelijk toch gedeeld gaan worden.

Moet dit nou?

We zien hier dat Eneco effectief klanten dwingt om toestemming te geven voor het delen van stroomverbruik met derde partijen voor analyse. Weigering houdt in dat er functionaliteit onthouden wordt. Dit is niet toegestaan.

Zelfs de Eneco webcare zelf dacht dat dit delen weer uitgezet kon worden, maar dat bleek onjuist.

Het vervolgens intrekken van de toestemming tot delen is veel meer werk dan het aanzetten. Ook dit is niet toegestaan.

En waarom nou?

En waar hebben we het uiteindelijk over, wat zou Eneco hopen te bereiken? Aan m’n stroomverbruik meten dat m’n wasdroger aan vervanging toe is? Zou het nou echt uitmaken?

Wat zou het fijn zijn als men dezelfde inzet zou gebruiken voor echt slimme dingen!

Om maar een voorbeeld te noemen, vroeger was elektriciteit ’s nachts en in het weekend echt aanmerkelijk goedkoper. Mensen bleven soms laat wakker om de wasmachine aan te zetten na de “klik” van het daltarief.

Bron: Energiemarktinformatie.nl

Bron: Energiemarktinformatie.nl

De wereld is nu veel dynamischer, stroomprijzen schieten alle kanten op, en al lang niet meer op vaste momenten. Soms zijn de stroomprijzen zelfs negatief - dan kan je geld verdienen door stroom af te nemen.

Zou het niet veel leuker zijn als de Eneco’s van deze wereld hun slimme meters hier nou eens voor zouden inzetten?

Want ik ken genoeg mensen die gaarne bereid zijn de wasmachine, droger en vaatwasser te laten draaien om overtollige elektriciteit af te nemen als er een push-bericht komt dat de stroom in de aanbieding is!

Afsluitend

Ik hoop dat Eneco snel ophoudt met het schenden van wetten en regels. En ik hoop ook van harte dat men in plaats van dit soort zinloze “profiling” de vrijgekomen energie in kan zetten voor het daadwerkelijk innoveren met stroom.