Corona Newsflash: Help, stijging! En: kinderen vaccineren?

Een extra update, twee weken na de vorige, want er is al weer voldoende te vertellen.

Deze keer weer een aantal vragen op verzoek: De cijfers stijgen ineens heel hard, wat betekent dat? Is het veilig om naar evenementen te gaan? Zou mijn dochter/zoon zich moeten laten vaccineren? Werken de vaccins nog wel?

Wat de f is er aan de hand met de cijfers ineens

Goeie vraag. Ze gaan omhoog en hard ook. Tot en met vandaag (6 juli) is de stijging exclusief in de leeftijdsgroep van 10 tot 29 jaar. Zonder die groep zouden de cijfers (vrijwel) vlak zijn. De ziekenhuis- en sterftecijfers blijven dalen nog – maar die lopen altijd weken achter op besmettingen.

Op dit moment heeft iedereen z’n eigen theorie wat er nou aan de hand is. Het komt door discotheken, het komt door de honderdduizenden extra tests van “testen voor toegang”, het komt door Hugo de Jonge. In het verleden is gebleken dat de makkelijke verklaringen het toch vaak niet helemaal waren.

Als de uitbraak “blijft steken” bij de veertig-minners is dat relatief goed nieuws, zij houden er meestal weinig gevolgen aan over, en het aantal gevaccineerden daar groeit nu sterk. Maar het is de vraag of deze golf misschien overslaat op ongevaccineerde vijftigers & ouder. Dat zou niet best zijn. En ook voor onder de veertig is “long covid” een serieuze bedreiging.

Het ziet er even niet goed uit voor evenementen binnen. Er zijn nu 180 besmettingen voortgekomen uit een enkele discotheek, waar je notabene alleen getest naar binnen mocht. Nou ging het testen (en controleren) niet goed, maar de getallen zijn toch schrikken.

Gegeven de absolute explosie in het aantal positieve tests is het verstandig nu op de rem te trappen tot we weten wat er aan de hand is. Als voorbeeld, in Cataloniƫ zitten ze met een vergelijkbare situatie, daar gaat alle binnen-horeca nu weer dicht.

Kijk het even aan. Misschien gaat de storm liggen (onwaarschijnlijk), en dan kan je alsnog naar een concert gaan. Maar mogelijk heb je achteraf enorme spijt van je avondje uit. Over een paar weken is dit echt veel duidelijker.

Weet in ieder geval dat je mij (volledig gevaccineerd!) op dit moment met geen stok een drukke gelegenheid in krijgt.

Nieuwe gevallen per dag, per provincie, per leeftijd. Klik hier voor groot

Nieuwe gevallen per dag, per provincie, per leeftijd. Klik hier voor groot

In de herhaling, werken de vaccins nog?

Het lijkt erop dat de huidige generatie vaccins de meerderheid van de delta-besmettingen voorkomt, maar niet allemaal. Reken er dus op dat je nog steeds Corona kunt krijgen, en ook anderen kunt besmetten, ook al ben je volledig gevaccineerd! Je wordt er meestal alleen niet erg ziek van.

Maar, blijf dus nog steeds thuis met klachten, of doe minstens een sneltest.

Het staat verder als een paal boven water dat de vaccins ernstige ziekte, ook met delta, zeer effectief helpen voorkomen. Dus haal dat vaccin en haal ook vooral de tweede prik als die bij je vaccin hoort!

Let verder ook op, de vaccins hebben tijd nodig om je afweersysteem op te leiden. In tegenstelling tot wat ze in Den Haag zeggen kan je dus niet gelijk gaan ‘Dansen met Janssen’. Tien dagen na de 1e prik komt de afweer op gang, maar het kost echt langer voor je immuniteit op oorlogssterkte is!

En weet ook - je vaccin is een parachute, het is een airbag, het is een valhelm: het beschermt je goed tegen veel dingen, maar je moet nog steeds niet nodeloos gevaar gaan lopen.

Vaccineren 12-18 jaar

Nuttig om te weten, jongeren vanaf 12 jaar mogen zelf kiezen of ze gevaccineerd worden, ongeacht wat een of beide ouders vinden. Voorwaarde is wel dat ze hun keuze goed uit kunnen leggen.

Het is daarom een extra verantwoordelijkheid om kinderen goed voor te lichten.

Ik ben geen persoonlijke RIVM en ik ben ook geen Maurice de Hond: Ik kom niet met stellige meningen tenzij het heel heel duidelijk is. Als voorbeeld, vaccineren voor volwassenen is een totale no-brainer, zonder mitsen en maren moet je dat gewoon doen.

Voor we verder gaan, als uitgangspunt, vrijwel iedereen die niet gevaccineerd is zal SARS-CoV-2 krijgen. Het is alleen de vraag wanneer.

De gezondheidsraad heeft een gedegen stuk geschreven over SARS-CoV-2 vaccinatie voor 12 tot 18-jarigen.

Hieruit blijkt dat zowel vaccins als SARS-CoV-2 voor de meeste jongeren geen grote gevolgen hebben. Er zijn geen gevallen bekend van ernstige bijwerkingen (met blijvende effecten) van SARS-CoV-2 vaccinatie. Omgekeerd zijn er ook maar weinig jongeren die langdurig last bleven houden na hun infectie. Maar ze zijn er wel.

De afweging is daarom tussen de kleine kans op bijwerkingen die snel weer over gaan, en een onbekend risico op “long covid”. Ik ken nu wat mensen met deze aandoening en dat is Echt Geen Pretje. En weet, gegeven hoe het nu gaat met delta: je mag kiezen tussen een vaccin nu of een SARS-CoV-2 besmetting ergens in de herfst of winter.

De gezondheidsraad benoemt ook nog wat extra effecten. Corona-uitbraken op school zullen de lessen onderbreken. Jongeren hebben al heel veel sociaal contact gemist. Als er meer lesgegeven kan worden deze herfst is dat winst.

Daarnaast helpt vaccinatie niet alleen de gevaccineerde zelf - het draagt ook bij aan het voorkomen van verdere verspreiding van het virus. Zo hebben we er allemaal wat aan.

Ik zou een vaccinatie voor jongeren daarom zien als het kopen van een lot in een goededoelen loterij - het kost je op korte termijn wat, maar misschien maakt het een enorm verschil voor je later. En je steunt in ieder geval een goed doel.

Ik heb zelf mijn zoon van 13 aangeraden het te doen.

De vaccinbijwerkingen die zo eng klinken, die komen nog veel meer voor bij “echte COVID”. Dus hoe enger je myocarditis en pericarditis vindt klinken, hoe enger je het moet vinden dat deze aandoeningen bij 19% tot 40% van de echte besmettingen voorkomen.

Er circuleert op Facebook ook een brief van een arts die weigert Coronavaccins te plaatsen (bij wie dan ook), en hij noemt daarbij onbekende lange termijn effecten. Weet dat bij geen enkel vaccin ooit na langer dan twee maanden nog nieuwe bijwerkingen gevonden zijn. En die twee maanden zijn inmiddels wel voorbij.

Hier twee nuttige stukjes door serieuze wetenschappers:

Hoe gaat het nu verder?

Het kan vriezen en het kan dooien. Als je het zelf wil volgen heb ik wel wat tips.

Om te beginnen, let op de ziekenhuiscijfers. Als die laag blijven is dat relatief goed nieuws.

Als ze stijgen zul je op een gegeven moment enge verhalen horen dat de helft van de mensen in het ziekenhuis toch gevaccineerd was. Lees in dat geval mijn vorige Corona Update, dit is een statistisch effect en zo eng is het niet.

Als iemand roept dat de vaccins niet werken, let dan goed op of het gaat over bescherming tegen iedere besmetting, of bescherming tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden.

Weet dat er mensen zijn die hun eigen onzekerheid uiten door anderen extra angst aan te jagen. Hier heb je niks aan.

Hou het hoofd koel, doe geen enge dingen, en ik hoop dat binnenkort duidelijker wordt hoe het nu verder gaat!