Kerstdiner in Maart

Kerstdiner met de familie, moeten we dat nou wel of niet doen dit jaar?

Ooit studeerde ik in Delft. Niet dat ik m’n studie daar afgemaakt heb, maar ik heb er toch nog wat geleerd. Een van de dingen die ik daar opgestoken heb is dat je een kerstdiner prima in maart kan houden.

Studentenhuizen, jaarclubs, disputen en dergelijke ontdekten met regelmaat dat het moeilijk is om een moment te vinden dat iedereen kan voor het kerstdiner. Want dat is nogal een ding daar soms, vol rare tradities.

December is al een verloren zaak, januari is ook al best druk, skiën in februari, en ineens krijg je een uitnodiging voor een kerstdiner op 23 maart.

En wat blijkt, dat gaat uitstekend. Het feest is er echt niet minder om. En sterker nog, ingrediënten inslaan is ook een stuk makkelijker want niet iedereen heeft tegelijk een rosbief nodig.

Het coronavirus loopt hier nog steeds uit de hand. Er zijn mensen die een discussie willen houden hoe gevaarlijk het nou exact is om kerstmis met je (bejaarde) familie te vieren nu. Maar dat is wensdenken.

Het is te gevaarlijk.

In maart, april 2021 zullen veel ouderen en kwetsbaren inmiddels ingeënt zijn. Ook leren medici steeds beter hoe ze voor (zware) COVID-19 gevallen moeten zorgen - er zitten flink wat behandelingen in de pijplijn.

Daarom, voor wie twijfelt, ik kan aanraden: bewaar de Allerhanderecepten, laat de lichtjes desnoods hangen, en doe je kerstdiner in maart of april 2021.

Goeie kans dat je dan in december 2021 er ook allemaal nog bij bent.