Of je zegt niks?

Het gaat allemaal niet best met de wereld - het klimaat ontspoort, en men twijfelt of we er iets aan moeten doen, de rechtstaat wankelt, de ongelijkheid groeit, mensen vallen bij bosjes voor complottheorieën en ze stemmen zonder enige moeite op fascisten, racisten en clowns die geen enkel probleem op gaan lossen. En overal is oorlog.

Sommige mensen doen op kleine of grotere schaal concreet hun best om het beter te maken. Anderen pogen dingen heel goed uit te leggen, in de hoop dat het leidt tot betere beslissingen. En weer anderen gaan actief op zoek naar hoe het beter kan.

En bij vrijwel alles wat we zo doen komt iemand ons vertellen dat het toch geen zin heeft, of dat er toch niemand naar ons gaat luisteren. Sommigen gaan zelfs nog wat verder en steken een boel werk in het precies uitleggen waarom onze inzet niet gaat helpen.


Photo by Andre Hunter on Unsplash

Als voorbeeld, iemand heeft met vrijwilligers, tochtstrips en ledverlichting een wijk echt een stuk vooruit geholpen, en krijgt dan te horen dat ze dat in China allemaal niet doen en het dus verspilde moeite is. Niet alleen is dit niet waar, het helpt ook niks om het te zeggen. Of, je zet je in voor een Europese eigen cloud infrastructuur en je krijgt te horen dat alles toch naar de US gaat, en Facebook/Google/Microsoft gewoon alles van je weten. Je leeft er maar mee.

Als je zelf ook weleens zo reageert, weet hoe ontzettend irritant dat is voor de mensen die proberen het beter te maken. Wij weten ook best dat de individuele dingen die we doen de wereld niet gaan redden. En we weten ook al lang dat het goed mis is allemaal, dat hoef je ons niet nog eens te vertellen.

Ook voor omstanders (in het echt of op sociale media) is het enorm demotiverend dat je zo de goeie inzet van mensen de grond in trapt. En je helpt er niemand mee.

Sterker nog, door te zeggen dat ons werk onzin is, draag je er actief aan bij dat alles slechter wordt.

Dus echt, voor je een zure reactie deelt hoe zinloos het allemaal is, denk eventjes na. Want je hebt altijd de optie niks te zeggen, en dat kost niets.