Een CKMailer nieuwsbrief / a CKMailer newsletter

We zijn inmiddels weer wat dagen verder en er is wat beweging te melden. Iedereen zou heel graag nu concrete oplossingen willen en niet nog meer gepraat. Het is nog niet zo makkelijk, maar dankzij alle feedback is er wel een hoop geleerd. Met alle aandacht hebben we misschien al iets bereikt.

Toen het idee begon was de voorspelling dat in 2026 100% van de Nederlandse overheid alleen nog maar via Amerikaanse servers zou kunnen communiceren. In de vorige Cloud Kootwijk nieuwsbrief werd al duidelijk dat negen ministeries inmiddels voornemens zijn hun data op eigen servers te houden. Dit is echt heel erg fijn om te horen. Het heeft ook de nodige moed gekost bij de betrokken ministeries. Dank!

Dit besluit zal misschien een duwtje de goeie kant op gekregen hebben van de vele media-aandacht, aandacht die nog steeds aanzwelt:

De Nederlandse overheid lijkt nu echt doordrongen van het probleem en is zich grondig aan het informeren, wat echt goed nieuws is. Helaas is het besef nog niet op iedere afdeling aangekomen, blijkens deze redelijk potsierlijke verdediging waarom we iedere sollicitatie bij de Nederlandse overheid bij Amerikaanse servers melden. Naast Google blijkt overigens het controversiele Amerikaanse bedrijf Cloudflare ook iedere sollicitatie te verwerken. Maar dat is allemaal ok kennelijk.

In de vele gesprekken over Cloud Kootwijk afgelopen weken bleek de schaal van de uitdaging groter dan eerst gedacht. Het is mooi als je met een Cloud Kootwijk veilige email, bestandsuitwisseling, chat, agenda en videobellen aanbiedt. Maar dat valt in het water als de werkplek waarop het draait ieder bestand wat je bewerkt vervolgens alsnog direct uploadt naar een Amerikaanse server.

Of met andere woorden, op een cloud werkplek is het moeilijk geheimen bewaren. Een geloofwaardige alternatieve oplossing moet daarom gelijk een hele virtuele werkplek zijn waarop bestanden bewerkt kunnen worden zonder dat ze lekken naar de onderliggende cloud werkplek. En dat is nogal een uitdaging. Maar, het goede nieuws is, er zijn ook binnen de Nederlandse overheid initiatieven gaande om zoiets te maken (als proef/pilot), en hopelijk is dat binnenkort demonstrabel.

En nu verder?

Naar verluidt vindt op 13 maart het in juni van vorig jaar (!) aangevraagde debat over de afhankelijkheid van de Rijksoverheid van buitenlandse techbedrijven plaats. Dit is nog niet bevestigd.

Het kabinet is eerder verzocht op diverse schriftelijke kamervragen antwoorden te sturen voor dat debat, en die wachten we met spanning af.

Het idee om onze hele overheid en samenleving over te zetten op Amerikaanse servers begint vanwege geopolitieke ontwikkelingen steeds absurder over te komen, en het ligt voor de hand dat het kabinet de komende weken nog eens goed na zal denken. Ook CDA kamerlid Derk Boswijk vroeg gisteren terecht om een expliciete Amerikastrategie.

Ondertussen wordt er op allemaal plekken gepraat over wat er concreet op korte termijn mogelijk is voor een digitale werkplek die doordraait zonder Amerikaans goedkeuren, en hopelijk kan er komende weken meer over gedeeld worden.

Verder maak ik gebruik van het voorjaarsreces van de Tweede Kamer om te pogen de honderden ontvangen mailtjes te verwerken, met wederom excuses dat ik op veel mail niet heb gereageerd, en het ook echt niet voor alle mail gaat lukken.

Tot zover!