Welkom

Welkom bij de eerste aflevering van de nieuwsbrief over Cloud Kootwijk. Ik heb je ingeschreven voor deze brief omdat je me gemailed hebt, of omdat je erg geïnteresseerd leek. Helemaal onderaan dit bericht staat een 1 klik unsubscribe link, en excuses als je niet op deze mail zat te wachten.

Om te beginnen, dank voor alle fijne woorden! Ik heb de eerste blogpost geschreven om te ontdekken of het idee leefde. Nou, dat doet het! Ook de Engelstalige versie is enorm goed gelezen. In totaal hebben de pagina’s samen nu zo’n 20.000 bezoekers gehad, wat echt een boel is.

Ik heb ook meer dan 150 reacties gehad, waardoor ik helaas niet iedereen individueel van een antwoord kan voorzien.

En nu?

Ik ben totaal overdonderd door alle aandacht. Het idee leeft echt. In de blogpost sprak ik over een bijeenkomst bij Radio Kootwijk, en dat is ook het plan. Diverse mensen en clubs hebben al hulp bij de organisatie toegezegd, en dat is maar goed ook, want dat is nou net niet mijn ding.

Het idee van een zelfstandige communicatiecloud voor Nederland (en Europa) is niet nieuw. Er bestaat al software voor bijna alles waar we het over hebben. Verder zijn er ook dienstverleners die al email aanbieden, met name aan consumenten.

Misschien goed om te weten, ooit was ik samen met Fox-IT defensieleverancier. En ik kan je vertellen, als je veiligheidsgevoelige dingen wil verkopen aan de overheid, dan moet je aan nogal wat eisen voldoen. Dat valt niet mee.

De uitdaging voor het idee “Cloud Kootwijk” is om te bepalen of we iets kunnen verzinnen wat voldoende functionaliteit heeft dat men er warm van wordt, en wat ook nog eens veilig en schaalbaar genoeg is. En dat de mensen die het gaan bouwen ook nog eens zin hebben om het “overheidscompliant” te maken.

Komende weken praat ik met veel van de mensen die gemailed hebben om uit te vogelen waar we het bij de bijeenkomst bij ‘Radio Kootwijk’ over zouden moeten hebben.

En dan nog dit

Initiatieven om los te komen van “big tech” starten vaak noodgedwongen op platforms van big tech, zoals Google, Mailchimp of Microsoft zelf., Het is ook niet eenvoudig. Deze mail is verzonden via de Cloud Kootwijk Mailer (ckmailer). Hier kunnen nieuw geinteresseerden zichzelf overigens ook inschrijven.

Deze nieuwsbriefmailer is niet alleen een leuke flex, het is ook bittere noodzaak. Tracking, cookies en surveillance zijn nu zo diep doorgedrongen in technologie dat je er bijna niet meer aan ontkomt. De Rijksoverheid nieuwsbrief (aangedreven door Spotler) bijvoorbeeld heeft al jaren een tracking pixel, en ik vraag me af of ze het wel weten.

Zelfs het Agentschap Persoonsgegevens ontdekte onlangs dat ze per ongeluk tracking pixels meestuurden in hun mailing list.

Het is niet meer te doen om de vinkjes van could software steeds zo te zetten dat ze je gebruikers met rust laten.

Dus vandaar dit eigen platform. De beste manier om zeker te weten dat je je gebruikers niet blootstelt aan rare trackers is om ze nooit in te bouwen.

Tot snel!

Ik kom volgende week terug met een nieuwe update. En nogmaals, het spijt me dat ik niet iedereen individueel te woord kan staan!

Groeten,

Bert