[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van de Raad Algemene Zaken (RAZ) d.d. 24 juli 2012

Bijlage

Nummer: 2012D31388, datum: 2012-07-27, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Verslag van de Raad Algemene Zaken (RAZ) op 24 juli 2012 (2012D31387)

Preview document (🔗 origineel)


Verslag van de Raad Algemene Zaken d.d. 24 juli 2012

Follow-up Europese Raad

Tijdens het debat over de terugblik op de Europese Raad (ER) van 28-29 juli jl. heeft de minister-president toegezegd de Tweede Kamer te zullen informeren over het verdere proces betreffende het verzoek aan ER-voorzitter Van Rompuy om in samenwerking met Europese Commissievoorzitter Barroso, ECB-president Draghi en Eurozonevoorzitter Juncker een precieze routekaart met een tijdshorizon uit te werken om te komen tot een ‘echte’ EMU. Tijdens de juli-ER is afgesproken dat de heer Van Rompuy op de ER van oktober een tussenrapport zal presenteren en op de ER van december een eindrapport. Verder werd overeengekomen dat de lidstaten nauw worden betrokken bij de werkzaamheden en dat het Europees Parlement (EP) wordt geconsulteerd.

Tijdens de Raad Algemene Zaken (RAZ) heeft het Cypriotische voorzitterschap nadere informatie verstrekt over het voorziene proces. Naar verwachting verspreidt het kabinet van de heer Van Rompuy begin september een discussiestuk. Dit stuk zal als basis dienen voor ambtelijke consultaties met de lidstaten in de tweede helft van september. Het kabinet zal uw Kamer na het verschijnen van dit stuk hierover informeren. Vervolgens zal een tussenrapport worden voorgelegd aan de RAZ van 16 oktober a.s. en daarna aan de ER van 18-19 oktober. De Nederlandse positie zal uiteen worden gezet in de geannoteerde agenda’s voor beide bijeenkomsten.

De kabinetspositie ten aanzien van de toekomst van de EMU is neergelegd in de Kamerbrief ter zake van 7 september 2011 (Kamerstuk 21 501-07, nr. 839), alsook in de Kamerbrief van 17 oktober 2011 over het versterken van de Europese economische stabiliteit en het groeivermogen (Kamerstuk 21501-07 nr. 847). Voor een appreciatie op hoofdlijnen van het rapport dat ER-voorzitter Van Rompuy voorlegde aan de ER van 28-29 juni jl. verwijs ik u naar de geannoteerde agenda van deze ER (Kamerstuk 21501-20 nr. 641) en het verslag van de RAZ van 26 juni jl. (Kamerstuk 21501-02 nr. 1163).

Meerjarig Financieel Kader (MFK)

Het Cypriotische voorzitterschap gaf een toelichting op de werkwijze voor het komende half jaar ten aanzien van de MFK-onderhandelingen. In lijn met de ambitie van de ER is de inzet van het voorzitterschap gericht op afronding van de onderhandelingen voor het einde van dit jaar. Om het onderhandelingsproces te intensiveren, wil Cyprus tijdens de informele RAZ van 30 augustus a.s. aan de hand van een reflectienotitie inventariseren welke knopen moeten worden doorgehakt. Belangrijk discussiepunt de komende maanden zal zijn: de vraag op welk niveau de uitgavenplafonds moeten worden vastgelegd. In september wil het voorzitterschap dit debat een stap verder brengen door een voorstel te doen voor de nog ontbrekende bedragen en andere cijfers in de onderhandelingsbox. Het voorzitterschap benadrukte het belang van nauwe samenwerking met het EP op dit dossier.

Het voorzitterschap koppelde op hoofdlijnen terug over de bilaterale gesprekken die het eerder deze maand met iedere lidstaat individueel heeft gevoerd. Het schetste daarbij het beeld dat er tussen lidstaten nog veel verschillen van opvatting zijn, maar dat er ook bereidheid is om snel voortgang te maken. In de geannoteerde agenda voor deze Raad (Kamerstuk 21501-02 nr. 1165) is verslag gedaan van het gesprek dat staatssecretaris Knapen op 10 juli jl. met het voorzitterschap had.

De Europese Commissie gaf een korte toelichting op de op 6 juli jl. uitgebrachte aangepaste cijfers bij de MFK-voorstellen. Zij houdt met deze technische actualisering rekening met de voorziene toetreding van Kroatië tot de EU, met de recentste economische statistieken en met de nieuwste groeiverwachtingen. Per saldo heeft de Commissie haar voorstel verhoogd met 8,2 miljard euro voor vastleggingen en met 15,4 miljard euro voor betalingen.

Diverse lidstaten, waaronder Nederland, zijn zeer kritisch over deze stijging. De oproep om ten minste 100 miljard euro (betalingen) te besparen ten opzichte van het Commissievoorstel werd daarom in de RAZ met nadruk herhaald. Nederland voegde daaraan toe dat versterkte concurrentiekracht de motor is voor groei en werkgelegenheid. Lidstaten met grote belangen bij het cohesiebeleid uitten hun teleurstelling over het feit dat de Commissie het cohesiebudget voor de EU27 met 5,5 miljard euro (vastleggingen) heeft verlaagd op basis van de nieuwste gegevens. Deze lidstaten gaven aan dat verdere verlaging van het cohesiebudget wat hen betreft niet aan de orde is.

Daarnaast stelde de RAZ formeel de positie van de Raad vast voor de onderhandelingen met het EP over de EU-begroting voor 2013. Nederland heeft tegen deze Raadspositie (vastleggingen +1,3% en betalingen +2,8% ten opzichte van 2012) gestemd, omdat deze ver verwijderd is van de Nederlandse positie gericht op een nominale bevriezing van de jaarbegroting. De onderhandelingen tussen Raad en EP vinden in het najaar plaats.

Cypriotisch voorzitterschap

Minister voor EU-zaken Mavroyiannis lichtte de hoofdprioriteiten van het Cypriotisch voorzitterschap voor het komende halfjaar toe, te weten:

1. een efficiënter en duurzamer Europa;

2. een Europa dat kan bogen op een beter presterende en groei-gebaseerde economie;

3. een sociaal en solidair Europa met meer relevantie voor zijn burgers;

4. en een Europa in de Wereld dat dichter bij zijn buren staat.

 

Daarbij liep de voorzitter een aantal ‘deliverables’ langs:

  • succesvolle afronding van de MFK-onderhandelingen vóór het einde van 2012 (zie ook agendapunt MFK);

  • voortgang in de onderhandelingen over het cohesiepakket;

  • uitvoering van de EU2020-strategie;

  • actualisering van het Europees geïntegreerd maritiem beleid;

  • voltooiing van het Gemeenschappelijk Asielstelsel;

  • voortgang in de onderhandelingen over hervorming van het EU ambtenarenstatuut.

Ten aanzien van EU-uitbreiding gaf het voorzitterschap aan verder te werken op basis van strikte conditionaliteit. Ook kondigde het aan dat in december de nieuwe Annual Growth Survey aan de orde zal komen.

 

De Commissie was van mening dat Cyprus de juiste prioriteiten heeft gesteld voor de komende zes maanden en dat zij behulpzaam zal zijn bij de uitvoering ervan. De Commissie wil zich daarbij met name toeleggen op een aantal wetgevingsvoorstellen die versneld uitgevoerd moeten worden (‘fast track’) in het licht van het Groeipact, zoals de Single Market Act II en een aantal sectorale MFK-voorstellen. Daarnaast is de Commissie voornemens in september een voorstel te presenteren over een single supervisory mechanism voor bankentoezicht. 

AOB: EU agentschappen

Onder AOB lichtte Commissaris Maroš Šefčovič de door Europees Parlement, Raad en Commissie recentelijk overeengekomen Gemeenschappelijke Aanpak toe betreffende EU agentschappen. Overkoepelde doelstelling daarvan is het bevorderen van grotere doelmatigheid en efficiëntie van agentschappen. De principe-afspraken die hiermee door de drie instellingen zijn vastgelegd, stellen de EU in staat om consequenter en efficiënter de op- en inrichting van nieuwe agentschappen ter hand te nemen alsook de aanpassing van bestaande agentschappen. Commissaris Šefčovič gaf samenvattend een aantal van de voordelen van het bereikte akkoord weer:

  • procedures voor het opstarten en afbouwen van agentschappen zijn aangescherpt;

  • er zal meer gebruik worden gemaakt van impact assesments en reviews om de prestaties van agentschappen te meten;

  • er zijn afspraken gemaakt over rationalisatie van de organisatie van de Raad van Bestuur van agentschappen;

  • een alert-mechanisme zal worden ingesteld voor niet-wettelijk of onjuist handelen door agentschappen.

De Raad nam kennis van de toelichting van de Commissaris; er vond geen discussie plaats.

AOB: Roemenië

Eveneens onder AOB informeerde Commissaris Šefčovič de lidstaten over de gesprekken tussen de Commissie en de Roemeense regering naar aanleiding van de tegen president Băsescu gestarte afzettingsprocedure. De Roemeense premier Ponta had, aldus Šefčovič, aan Commissievoorzitter Barroso laten weten de door deze laatste geconstateerde tekortkomingen te zullen adresseren. Roemenië benadrukte dat het zich aan de afspraken zou houden en dat dit zal terugkomen in het in december verwachte rapport van de Commissie in het kader van het Coöperatie- en Verificatiemechanisme. Er vond geen nadere discussie plaats.