[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Bericht 'Pak criminele jongeren hun rijbewijs af' (Telegraaf, 22 mei 2014)

Bijlage

Nummer: 2014D18753, datum: 2014-05-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Bijlage bij: Verzoek om gesprek met Amsterdamse politiechef (2014D18717)

Preview document (🔗 origineel)


do 22 mei 2014, 13:36 | 127 reacties

|

lees voor

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

'Pak criminele jongeren hun rijbewijs af'

AMSTERDAM -

Om een nieuwe generatie jonge en gewelddadige criminelen te stoppen, is een breder scala van straffen en maatregelen nodig. Dat stelt Marjolein Smit, chef van de Amsterdamse recherche. „Voor elke jonge crimineel die we pakken, staan er twee op”, zegt Smit in het boek Doorgeschoten van Parooljournalist Paul Vugts, dat vrijdag verschijnt. „Misdaad loont, is het credo, want de huidige straffen helpen niet.”

http://images0.tcdn.nl/migration_catalog/article20150118.ece/BINARY/d/Rijbewijs-3Foto: ANP

Smit pleit ervoor als overheid „gezamenlijk tegen deze jongens” op te treden. „Waarom zeggen we niet: je krijgt geen rijbewijs en geen paspoort zolang je misdrijven blijft plegen? Waarom geen 'three strikes and you're out': na een derde misdrijf een hele tijd het hok in? Dan ben je in elk geval 10 jaar van die jongens af.” Taakstraffen lijken geen effect te hebben op deze groep, meent Smit.

Volgens de recherchechef werkt het systeem van vergelden, afschrikken, resocialiseren en heropvoeden niet meer in de strijd tegen jonge mannen die in korte tijd uitgroeien tot nietsontziende criminelen. „Dat vergelden gaat nog, je gooit ze in de cel, maar voor de zwaardere categorieĂ«n jonge criminelen werken de andere onderdelen niet. Nette mensen die een misstap hebben begaan, laten zich bijsturen, maar deze groep niet.”

Ook het verzamelen van bewijzen is steeds lastiger, constateert Smit. „De bewijzen komen vaak niet meer uit de verhoren Ă©n niet meer uit de klassieke middelen zoals het afluisteren of observeren. Want de tegenpartij is hĂ©Ă©l scherp op wat wij doen en heeft bijvoorbeeld via de spyshops betere middelen om zich af te schermen dan wij om ze te volgen. Als we de zwaardere jongens wat willen maken, zullen we meer toe moeten naar beschermde getuigen en informanten.”

Vugts schetst in zijn boek een beeld van „de nieuwe generatie vuurwapengevaarlijke criminelen uit Amsterdam”. Hij doet dat aan de hand van een reeks gewelddadige misdaden, zoals de schietpartij in de Staatsliedenbuurt en de fatale overval op juwelier Fred Hund in Amsterdam-West.