[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van de informele Raad Algemene Zaken van 28 en 29 augustus 2014

Bijlage

Nummer: 2014D30023, datum: 2014-09-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Verslag van de informele Raad Algemene Zaken van 28 en 29 augustus 2014 (2014D30022)

Preview document (🔗 origineel)


VERSLAG INFORMELE RAAD ALGEMENE ZAKEN 28 EN 29 AUGUSTUS 2014

Functioneren EU-systeem

Het Italiaanse voorzitterschap gaf een presentatie over de functie en rol van de “Friends of the Presidency” groep. Het voorzitterschap wil dat deze groep in de komende maanden een beperkt aantal keren bijeenkomt onder de politieke sturing van de Raad Algemene Zaken. Tijdens de komende Raden Algemene Zaken zal de groep dan ook moeten terugkoppelen over de stand van zaken van de besprekingen in de groep. Het doel van het Italiaanse voorzitterschap is in december een eindrapport van de groep aan de Raad Algemene Zaken te kunnen presenteren. Het Italiaanse voorzitterschap beoogt deelname op hoogambtelijk niveau.

Alle lidstaten verwelkomen de oprichting van de groep en de voorgestelde werkwijze. Een grote meerderheid van de lidstaten heeft zich uitgesproken voor agendering van mogelijkheden voor betere samenwerking tussen de instellingen en de uitwerking daarvan, zoals door aanpassing van het inter-institutionele akkoord ‘beter wetgeven’ en de gemeenschappelijke verklaring over de uitvoeringswijze van de medebeslissingsprocedure uit 2007. Vrijwel alle lidstaten benadrukten het belang van agendering van het subsidiariteits- en evenredigheidsbeginsel evenals de betrokkenheid van nationale parlementen bij Europese besluitvorming. Er was consensus over de beperking van het mandaat tot hervormingen die binnen het kader van het Verdrag van Lissabon gerealiseerd kunnen worden, waarmee de groep niet zal ingaan op opties die verdragswijziging behelzen. Het Italiaanse voorzitterschap heeft toegezegd de agenda van de groep langs bovenstaande lijnen op te zetten.

Rol Raad Algemene Zaken in de Strategische Agenda

Ten aanzien van de opvolging van de Strategische Agenda heeft het Italiaanse voorzitterschap voorstellen gedaan voor bespreking van de prioriteiten met de Commissie op de komende Raden Algemene Zaken met het oog op het meerjarenprogramma van de Commissie. Het voorzitterschap legt de prioriteit bij groei, banen en concurrentievermogen gevolgd door klimaat en energie en de digitale agenda. Hiervoor is bij de lidstaten brede steun.

Naast bespreking van het meerjarenprogramma van de Commissie is ook de bespreking in de Raad van het jaarlijkse werkprogramma van de Commissie aan de orde gekomen; ook hiervoor is bij de lidstaten brede steun. Het voorzitterschap zal hiertoe het initiatief nemen.

Hoewel de presentatie van de kandidaat-Commissarissen in de Raad door verschillende lidstaten waaronder Nederland, bepleit werd, uitte een aantal andere lidstaten bedenkingen op procedurele gronden. Het Italiaanse voorzitterschap heeft voorgesteld dat de leden van de Commissie kort na aantreden consultaties met de Raad voeren over de verdere omzetting van de Strategische Agenda.

De Commissie heeft aangekondigd binnenkort voorstellen te doen voor vormgeving van de Strategische Agenda, voor wat betreft de invulling van het subsidiariteits- en evenredigheidsbeginsel en het nauwer betrekken van de nationale parlementen bij Europese besluitvorming. Verschillende lidstaten, waaronder Nederland, verwelkomden dit initiatief van de Commissie en spraken de verwachting uit dat hiermee de interactie tussen de Commissie en de nationale parlementen duurzaam versterkt wordt.

Raadsformaties en EU-prioriteiten

Het Italiaanse voorzitterschap heeft de lidstaten gevraagd in te gaan op mogelijkheden voor verbetering van de interne organisatie en procedures binnen de Raad en de voorbereiding en de opvolging van de Europese Raad. Het Italiaanse voorzitterschap is voornemens de samenwerking tussen de Raad en de Europese Raad met de nieuwe voorzitter van de Europese Raad op te pakken, teneinde de voorbereiding en de opvolging van de Europese Raad te optimaliseren. Ook concludeerde het voorzitterschap dat er binnen de Raad nog verschillende mogelijkheden bestaan de efficiëntie en effectiviteit te verbeteren, waarbij naast de Raad Algemene Zaken ook over andere Raadsformaties werd gesproken, zoals de Raad voor Concurrentievermogen.