[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorstel van Per Saldo inzake een Budgethoudersvariant Trekkingsrechten 2016

Bijlage

Nummer: 2016D26217, datum: 2016-06-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Bijlage bij: Reactie staatssecretaris vragen inzake voorstel van Per Saldo inzake een Budgethoudersvariant Trekkingsrechten 2016 (2016D26209)

Preview document (🔗 origineel)


http://www.platformvgzuidoostbrabant.nl/images/articles/logo/PerSaldo-logo.jpg

21 juni 2016

Ik ben aan zet

Alternatief voor uitvoering PGB-trekkingsrecht

Per Saldo heeft bij VWS een alternatief voorgelegd waarmee de vastgelopen landelijke uitvoering van PGB-trekkingsrechten vlotgetrokken kan worden. VWS en de verstrekkers hebben Rebel gevraagd onderzoek te doen naar alternatieven. In het rapport van Rebel worden een aantal onjuiste risico’s benoemd en verkeerde conclusies getrokken. Dit is meermaals aangegeven. De budgethoudervariant wordt hiermee geen recht gedaan en onjuist gepositioneerd.

Door te kiezen voor de budgethoudervariant wordt er voor gezorgd dat er per 1-1-2018 een oplossing is voor de problemen met PGB-trekkingsrechten, waar alle partijen voordeel bij hebben.

Per Saldo heeft een variant ontwikkeld die:

  • Budgethouder centraal plaatst en ondersteunt bij het beheer van zijn PGB

  • De zorgverlener tevens ondersteunt bij de processen omtrent het PGB

  • De toekenning decentraal bij de verstrekkers laat

  • Het trekkingsrechtenproces vereenvoudigt met heldere rollen voor alle ketenpartijen

  • Deze partijen in belangrijke mate in hun werkzaamheden ondersteunt

  • Veel bureaucratie wegneemt

  • Geschikt is voor PGB’s van alle domeinen en dus ook voor de PGB’s Zvw

  • De mogelijkheden voor fraudedetectie en -preventie vergroot en daarmee de budgethouder beschermt

  • De mogelijkheden voor managementinformatie over het PGB vergroot op basis van een centrale database van de PGB-gegevens

  • Een hoge mate van standaardisatie en digitalisering realiseert

  • De administratieve lasten voor de budgethouder en zorgverlener aanzienlijk vermindert

  • In de keten tot meer efficiëntie en veel lagere kosten leidt

Verrijkt portaal als ‘de motor’ van het PGB-proces

Kern van de budgethoudervariant is een verrijkt centraal portaal voor de budgethouder en de zorgverlener dat zich in zijn eenvoud onderscheidt van de andere varianten. Het portaal ondersteunt de processen van zowel de budgethouder als de zorgverlener en laat tegelijkertijd beleidsvrijheid bij verstrekkers voor het tot stand komen van de toekenningsbeschikking. De zorgverlener wordt gefaciliteerd in het tot stand komen van de overeenkomst en in het declaratieproces waarmee direct een hogere mate van digitaal werken voor alle partijen wordt gerealiseerd.

De functionaliteiten waar dit portaal in voorziet zijn, niet limitatief, de volgende.

Procesondersteuning

  • Het portaal faciliteert alle processtappen van het tot stand komen van de zorgovereenkomst tot en met het controleren en betaalbaar stellen van de declaratie en gaat daarmee verder dan de andere varianten. Elke processtap wordt real time gecontroleerd. Er vindt direct terugkoppeling plaats naar de budgethouder en de zorgverlener over de status van de verwerking. De betaalopdracht wordt direct verstuurd zodra de budgethouder goedkeuring voor betaling geeft, binnen de restricties die door het portaal worden bewaakt. Voor partijen als de Belastingdienst en het CAK fungeert het portaal als een centrale database, vanwaaruit zij de voor hen relevante gegevens verstrekt krijgen. De gehele keten wordt zo door het portaal ontzorgd.

Digitalisering en standaardisering

  • Er wordt gewerkt met slechts vier standaard zorgovereenkomsten en een standaard declaratie. Deze worden in het portaal in gestandaardiseerde webformulieren ingevuld. Op basis van de gegevens die in het portaal vastliggen en koppelingen met basisregistraties zoals de GBA zijn veel velden reeds vooringevuld. Door geautomatiseerde controles worden invoerfouten voorkomen.

  • Aangezien alle processtappen digitaal ondersteund worden, wordt digitaal werken gestimuleerd. Voor budgethouders die nog niet digitaal werken bestaat de mogelijkheid om formulieren op papier aan te leveren, waarna deze door middel van een scanstraat worden gedigitaliseerd. Het totale verdere proces verloopt daardoor digitaal, wat grote voordelen heeft voor alle partijen in de keten. Alle gegevens worden vanuit het portaal op één centrale plaats opgeslagen. Datakwaliteit wordt bewaakt bij de poort.

Koppelingen

  • De toekenning, de daadwerkelijke betaling en de ondersteuning van werkgeverstaken worden buiten het portaal uitgevoerd. Via eenvoudige koppelingen (berichten) worden de partijen die deze taken uitvoeren op het portaal aangesloten. De koppelingen stellen weinig eisen aan de systemen van deze partijen.

Administratieve lastenverlichting

  • Een helder proces, verregaande standaardisatie, meer digitaal werken en eenvoudige koppelingen zorgen voor meer doelmatigheid en vermindering van administratieve lasten in de gehele keten.

Fraudedetectie en -preventie

  • In het portaal komt alle informatie over budgethouders en zorgverleners bij elkaar. Daarom kunnen verstrekkers analyses rondom fraude en oneigenlijk gebruik effectiever uitvoeren. Van fraude verdachte zorgverleners worden centraal geblokkeerd.

Lage kosten

  • De kosten van de realisatie van het portaal worden geraamd op € 5 miljoen. De voorwaarde hiervoor is dat het realisatietraject strak wordt aangestuurd. De besparingen voor de gehele keten zijn door genoemde administratieve lastenverlichting dermate groot dat deze centrale variant veruit de voorkeur verdient boven de andere varianten.

Realisatie portaal

Door en voor budgethouders

  • Per Saldo wenst het voortouw te nemen in het realiseren van een portaal voor de budgethouders en zorgverleners. Per Saldo borgt middels het opstellen van een programma van eisen dat een portaal voldoet aan de eisen die ketenpartijen hebben vanuit hun rol.

  • Voor de bouw van het portaal heeft Per Saldo een partij gevonden die naadloos op hen aansluit. Deze partij heeft voldoende bewezen executiekracht op het gebied van ICT-nieuwbouw. Bovendien is deze partij bereid om na bouw van het portaal het intellectuele eigendom ter beschikking te stellen.

Snel starten

  • Het is van belang dat er geen tijd verloren gaat. Per Saldo wil dat er per parallel aan het programma van eisen zo snel mogelijk gestart wordt met het specificeren en het bouwen van het portaal. Een aantal basiskenmerken van het portaal zijn reeds bekend en daarmee kan een start worden gemaakt. Het portaal wordt per 2018 in gebruik genomen.

Geen stapsgewijze implementatie

  • Per Saldo vindt een stapsgewijze implementatie van het portaal zeer ongewenst. Het centrale portaal is een ‘greenfield’ oplossing waarbij alle functionaliteiten in één keer in gebruik worden genomen. Dit is geen majeure overgang, maar een majeure verbetering én versimpeling van het proces. Een fase van gecontroleerd proefdraaien met budgethouders en een zorgvuldig voorbereide migratie zorgen voor een soepele overgang. Een stapsgewijze implementatie leidt tot een jarenlange onzekerheid met een onduidelijke uitkomst voor alle partijen.

Ketenregisseur

  • Het belang van de ketenregisseur in het hele proces van PGB-trekkingsrechten wordt door Per Saldo onderschreven. Per Saldo is van mening dat de ontwikkeling van het centrale portaal buiten de scope valt van de ketenregisseur. Uiteraard kan de ketenregisseur wel als linking-pin naar alle partijen optreden. De verantwoordelijkheid voor realisatie van het portaal kan worden neergelegd bij de partij die het portaal zal ontwikkelen. VWS zou als opdrachtgever het realiseren van het portaal aan die partij moeten gunnen.

Conclusie

In de budgethoudervariant staat de budgethouder werkelijk centraal en is er grote aandacht voor de rol van de zorgverlener. Vanaf het moment van invoering is sprake van een grote kostenbesparing voor de hele keten. Het is de enige variant waarmee de problemen met PGB-trekkingsrechten per 1-1-2018 zijn opgelost.