[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitvoeringstoets inzake nota van wijziging Wet fiscale maatregelen rijksmonumenten en scholing

Bijlage

Nummer: 2018D45116, datum: 2018-09-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Nota van wijziging (2018D45115)

Preview document (🔗 origineel)


Nota van wijziging wetsvoorstel afschaffing scholings- en monumentenaftrek

Beschrijving voorstel/regeling

Het wetsvoorstel Wet fiscale maatregelen rijksmonumenten en scholing wordt gewijzigd. In het voorstel wordt enkel nog opgenomen de afschaffing van de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden, per 2019. De fiscale aftrek wordt vervangen door een niet-fiscale regeling. Deze subsidieregeling zal worden uitgevoerd door de RCE. In de onderhavige toets wordt de impact van het afschaffen van de monumentaftrek voor de overzichtelijkheid opnieuw in beeld gebracht. De gevolgen zijn gelijk aan de gepresenteerde uitvoeringsgevolgen in 2016. De impact van het uit het voorstel verwijderen van de aftrek van scholingsuitgaven wordt hierbij dus niet in beeld gebracht.

Interactie burgers/bedrijven

De aanvraag voor de voorlopige aanslag 2019 kan niet meer worden aangepast. Daardoor blijven de vragen over de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden in de aanvraag staan. Als burgers die invullen, volgt een voorlopige aanslag 2019 waarin de genoemde aftrek is meegenomen. Via de toelichting bij de aanvraag worden burgers op (het voornemen tot) de afschaffing gewezen. Bij besluitvorming voor 15 oktober 2018 kan nog een pop-up worden ingebouwd. Burgers die toch een voorlopige aanslag 2019 met aftrek van uitgaven voor monumentenpanden aanvragen, ontvangen van de Belastingdienst een brief waarin zij worden gewaarschuwd dat zij hun voorlopige aanslag moeten aanpassen. Doen zij dat niet, dan wordt het te veel ontvangen bedrag na afloop van het jaar teruggevorderd na ontvangst van de aangifte 2019.

In de structurele situatie wordt de interactie met burgers vereenvoudigd, omdat geen overleg en voorlichting over de regeling uitgaven voor monumentenpanden meer hoeft plaats te vinden.

Maakbaarheid systemen

De aanvraag voor een voorlopige aanslag 2019 en de systemen kunnen niet meer worden aangepast, zodat het mogelijk blijft een voorlopige aanslag 2019 met aftrek van uitgaven voor monumentenpanden aan te vragen. De aftrek van uitgaven voor monumenten-panden kan nog wel tijdig voor de start van de aangiftecampagne voor de definitieve aanslag 2019 (maart 2020) uit de aangifteprogrammatuur en uit de systemen worden verwijderd.

Handhaafbaarheid

Handhaving van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden kan uitsluitend plaatsvinden door middel van het opvragen van bewijsmiddelen en het bezoeken van de locaties van monumentenpanden door de Belastingdienst. Met het afschaffen van de aftrek vervallen deze arbeidsintensieve werkzaamheden. Dit vergroot de handhaafbaarheid van de inkomstenbelasting.

Fraudebestendigheid

Het afschaffen van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden betekent het einde van een regeling die uitsluitend met handmatig toezicht controleerbaar was. Dit vergroot de fraudebestendigheid van de inkomstenbelasting.

Bijdrage complexiteitsreductie

Het afschaffen van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden draagt bij aan complexiteitsreductie voor de Belastingdienst.

Risico procesverstoringen

Het risico op procesverstoringen is klein.

Uitvoeringskosten

Het afschaffen van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden leidt in de structurele situatie tot een besparing op de uitvoeringskosten van € 1,4 mln. De eerste jaren is de besparing lager, omdat dan nog aangiftes voor oude jaren worden behandeld.

Personele gevolgen

Het afschaffen van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden leidt tot een afname van benodigde personele capaciteit met 19 fte. Deze afname vindt plaats bij:

  • Bureau Monumentenpanden Belastingdienst;

  • de rijkstaxateurs;

  • het toezicht op de aangifte inkomstenbelasting;

  • de behandeling van bezwaar en beroep.

Invoeringsmoment

Invoering is mogelijk per: 1 januari 2019.

Eindoordeel

Uitvoerbaar en in de structurele situatie leidend tot een vereenvoudiging voor de Belastingdienst. De aanvraag voor een voorlopige aanslag 2019 kan niet meer worden aangepast. Burgers zullen hier actief op worden gewezen.