Geannoteerde agenda voor de Informele Raad Buitenlandse Zaken Handel van 17 en 18 oktober 2024
Bijlage
Nummer: 2024D36486, datum: 2024-10-03, bijgewerkt: 2024-10-24 10:11, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Geannoteerde agenda voor de Informele Raad Buitenlandse Zaken Handel van 17 en 18 oktober 2024 (2024D36485)
Preview document (🔗 origineel)
GEANNOTEERDE AGENDA INFORMELE RAAD BUITENLANDSE ZAKEN HANDEL VAN 17 EN 18 OKTOBER 2024
Introductie
Op vrijdag 18 oktober a.s. vindt de informele Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) Handel plaats in Boedapest, onder Hongaars voorzitterschap. De informele Raad zal waarschijnlijk vooraf worden gegaan door een diner op donderdag 17 oktober. Tijdens de informele vergadering van de Raad op 18 oktober zal achtereenvolgens worden gesproken over de handelsbetrekkingen van de Europese Unie (EU) met de landen van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) en over het toekomstige beleid van de Europese Unie (EU) ten aanzien van investeringsbeschermings-overeenkomsten. Ook staat de handelsrelatie tussen de EU en Moldavië geagendeerd. Tot slot zal tijdens de lunch de handelsrelatie met China worden besproken.
Economische betrekkingen EU-ASEAN-landen
Tijdens de Raad zal naar verwachting gesproken worden over de economische betrekkingen tussen de EU en de ASEAN-landen. Waar in het verleden werd gesproken over een region to region handelsakkoord tussen de EU en de ASEAN-landen, is inmiddels overgegaan op onderhandelingen over bilaterale handelsakkoorden met individuele ASEAN-landen. Momenteel lopen er onderhandelingen met Indonesië en Thailand, en in oktober 2024 zullen de onderhandelingen met de Filipijnen starten. Ook Maleisië heeft aangegeven de onderhandelingen met de EU over een handelsakkoord te willen hervatten. Mogelijk zullen ook de onderhandelingen met India (geen lid van ASEAN) kort worden besproken.
In de bijgevoegde reguliere voortgangsrapportage handelsakkoorden is een overzicht van de lopende onderhandelingen opgenomen. De onderhandelingen met Indonesië zijn het verst gevorderd en het is mogelijk dat deze op korte termijn worden afgerond. Het kabinet zal steun uitspreken voor het onderhandelen van ambitieuze handelsakkoorden met de landen in de ASEAN-regio. Uiteraard blijft gelden dat het kabinet ieder nieuw akkoord op de merites zal beoordelen alvorens een definitieve Nederlandse positie in te nemen wanneer deze akkoorden ter besluitvorming worden aangeboden.
Vooruitblik EU-beleid investeringsbeschermingsovereenkomsten
Naar verwachting zal de Raad stil staan bij de stand van zaken van het EU investeringsbeschermingsbeleid en bespreken hoe dit beleid in de toekomst verder kan worden gebracht. Ten aanzien van investeringsbescherming geldt dat er sprake is van een gemengde EU bevoegdheid. Sinds 2015 zet de EU in op moderne EU investeringsbeschermingsakkoorden met derde landen, hetgeen heeft geleid tot uit onderhandelde investeringsakkoorden met Vietnam, Singapore en Canada (als onderdeel van CETA). Tot op heden is echter nog geen enkel nieuw EU-investeringsbeschermingsovereenkomst in werking getreden, hetgeen ratificatie door alle 27 EU lidstaten vereist. Tijdens de Raad zal worden gesproken over mogelijke manieren om de gebrekkige voortgang te adresseren. Naar verwachting zal daarnaast ook aandacht zijn voor de autorisatieprocedures door de Europese Commissie die van toepassing zijn op de onderhandelingen en goedkeuring van bilaterale investeringsbeschermingsovereenkomsten tussen individuele Europese lidstaten en derde landen. Nederland heeft momenteel een aantal van dergelijke overeenkomsten in onderhandeling, zoals ook weergegeven in de bijgevoegde voortgangsrapportage handelsakkoorden. Het kabinet wil graag bestaande investeringsbeschermingsverdragen kunnen moderniseren, in lijn met de uitgangspunten van het Nederlandse model investeringsbeschermingsakkoord, en waar relevant en mogelijk ook nieuwe investeringsbeschermingsakkoorden kunnen aangaan.
Handelsrelaties EU-Moldavië
Ook zal de Raad naar verwachting verdere handelsfacilitatie op basis van het EU-Moldova Deep and Comprehensive Free Trade Agreement (DCFTA) bespreken. Momenteel gelden er voor Moldavië tijdelijke handelsliberaliseringsmaatregelen. Deze lopen op 24 juli 2025 af. Nederland steunt het onderzoeken of verdere wederzijdse tariefliberalisering mogelijk is, op voorwaarde dat Moldavië de EU-regelgeving, inclusief dierenwelzijn en milieuwetgeving, overneemt en implementeert.
Lunch over EU-China handelsrelaties
De Raad zal tijdens de lunch stil staan bij de handelsrelatie met China. De EU hanteert nog altijd de meervoudige benadering met betrekking tot China waarin China als partner, concurrent en systeemrivaal wordt beschouwd. Binnen deze benadering hebben de laatste twee aspecten de afgelopen jaren meer nadruk gekregen. Zoals ook in de Raadsconclusies van 30 juni 2023 vastgesteld zet de EU binnen de handels- en economische relatie met China in op het verbeteren van het gelijke speelveld. Daarnaast blijft de EU de risico's van strategische afhankelijkheden zo veel mogelijk mitigeren zonder de intentie te hebben zich te ontkoppelen. Nederland steunt deze Europese inzet. Tegelijkertijd blijft gelden dat de EU, en zeker ook Nederland, een bijzonder belang heeft bij een open, op regels gebaseerd en voorspelbaar internationaal handelssysteem. Daarin wordt ook een inspanning van China verwacht, bijvoorbeeld om zich aan WTO-afspraken te houden.