Wijziging ontwikkelkader windenergie op zee
Brief regering
Nummer: 2024D51761, datum: 2024-12-20, bijgewerkt: 2024-12-20 15:59, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.T.M. Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2024Z21968:
- Indiener: S.T.M. Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei
- 2025-01-21 16:45: Procedurevergadering vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei (Procedurevergadering), vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei
Preview document (🔗 origineel)
Geachte Voorzitter,
Wind op Zee is een essentiële pijler onder de Nederlandse opgave om groene groei en verduurzaming te realiseren en om toekomstige generaties schone energie, energiezekerheid en energieonafhankelijkheid te bieden. Dit zijn geen vanzelfsprekendheden meer in een wereld waarin op geopolitiek niveau de panelen verschuiven. Een onafhankelijke, eigen energievoorziening is daarom belangrijker dan ooit om ons weerbaar te maken. Schone energie van wind op zee is daarmee voor Nederland een onmisbaar deel van de oplossing om te zorgen voor de gewenste zekerheid, onafhankelijkheid en duurzaamheid. Daarom voert het kabinet de huidige routekaart voor 21 gigawatt (GW) wind op zee onverkort uit en heeft het kabinet de ambitie om 50GW wind op zee in 2040 te realiseren.
Om de energie opgewekt door windturbines op zee aan land te brengen wordt het net op zee aangelegd. Het ontwikkelkader windenergie op zee (hierna: ontwikkelkader) heeft een belangrijke rol in de bouw van het net op zee. Het ontwikkelkader specificeert namelijk de opdracht aan TenneT voor de aanleg van het net.
Met deze brief informeert het kabinet de Kamer over een aantal aanpassingen van het ontwikkelkader, zoals aangekondigd in een eerdere brief1. Hiermee geeft het kabinet opdracht aan TenneT om de noodzakelijke investeringen te doen en worden wijzigingen gemaakt om de doelstellingen voor wind op zee en een betrouwbaar net te realiseren.
Het kabinet maakt de keuze voor deze wijzigingen omdat hogere kosten hiermee voorkomen worden en deze noodzakelijk zijn om de wind op zee opgave (tijdig) te realiseren. Met deze wijzigingen wordt TenneT wettelijk verplicht deze investeringen te doen. TenneT heeft deze kosten al meegenomen in de laatste berekeningen van haar investeringsagenda die met uw kamer zijn gedeeld2. De investeringsagenda van TenneT leidt tot een kapitaalbehoefte. In het voorjaar 2025 zal er een keuze gemaakt worden over hoe deze voor TenneT Nederland wordt ingevuld. Indien daarbij aanvullende budgettaire middelen uit de rijksbegroting nodig zijn, wordt dit voornemen via de eerste suppletoire begroting aan uw parlement voorgelegd.
Ten opzichte van de versie die in april 2024 is gepubliceerd3 heeft het kabinet, naast een algehele actualisatie, de volgende wijzigingen doorgevoerd.
TenneT wordt gevraagd om de survey voor Doordewind II uit te voeren. Dit is nodig om op het afgesproken moment de call-off van de kabel door TenneT te laten doen, wat anders tot annuleringskosten zou leiden en vertraging van de oplevering van dit windpark. Bovendien kan TenneT hiermee de survey voor Doordewind I en Doordewind II gelijktijdig uitvoeren, waarmee kosten worden bespaard.
LionLink is een hybride interconnector tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk die loopt via windpark Nederwiek III. TenneT wordt in staat gesteld LionLink te ontwikkelen, aangezien de maatschappelijke baten van LionLink ruimschoots opwegen tegen de kosten.
Zoals het kabinet schreef in de eerder genoemde brief1 over wind op zee is ervoor gekozen om de kavels van IJmuiden ver Gamma en Nederwiek I te splitsen van 2 naar 1 GW per kavel. Deze kavels heten voortaan IJmuiden Ver kavels Gamma-A en Gamma-B en Nederwiek kavels I-A en I-B. De opleverdata van Nederwiek kavel I-A en I-B zijn aangepast.
Op platforms voor wind op zee zijn klantaansluitingen beschikbaar. Hierop kunnen afnemers van elektriciteit aansluiten. Er zijn activiteiten die een groot algemeen belang vertegenwoordigen die mogelijk een klantaansluiting nodig gaan hebben. Hiervoor worden klantaansluitingen gereserveerd.
Op gelijkstroomplatformen heeft het kabinet het aantal velden waarop twee inter-array kabels kunnen worden aangesloten gewijzigd van vier naar twee.
Het kabinet vindt het belangrijk dat TenneT handelt in lijn met Europese regelgeving betreffende Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarom is nadere informatie opgenomen over de duurzaamheidsregelgeving waar TenneT aan moet voldoen.
Hiermee wordt geborgd dat de uitrol van wind op zee door kan gaan ten behoeve van energieonafhankelijkheid, energiezekerheid en verduurzaming.
Sophie Hermans
Minister van Klimaat en Groene Groei