Reactie op verzoek commissie over het rapport ‘Verkenning Wmo spoedzorg’
Herziening Zorgstelsel
Brief regering
Nummer: 2025D00171, datum: 2025-01-07, bijgewerkt: 2025-01-16 09:29, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29689-1275).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ooit PVV kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29689 -1275 Herziening Zorgstelsel.
Onderdeel van zaak 2025Z00065:
- Indiener: M. Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2025-01-14 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-01-15 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2025-09-10 10:00: Ouderenzorg (incl. ouderenhuisvesting) (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
29 689 Herziening Zorgstelsel
29 389 Vergrijzing en het integrale ouderenbeleid
Nr. 1275 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 7 januari 2025
Op 16 oktober jl. heb ik u het rapport «Verkenning Wmo spoedzorg» toegestuurd. De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij in de procedurevergadering van 24 oktober 2024 gevraagd om een kabinetsreactie op dit rapport.
Reactie onderzoeksrapport
Het onderzoek kijkt naar het voorkomen, het gebruik en de bekostiging van Wmo-spoedzorg voor kwetsbare ouderen thuis. Het beantwoordt de vraag of Wmo-spoedzorg een rol speelt bij de vereenvoudiging van het tijdelijk verblijf voor thuiswonende kwetsbare ouderen. De resultaten zijn van belang voor het programma «Wonen Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)», waarin we onder meer werken aan een betere aansluiting van de bekostiging op de behoeften van ouderen.
Uit het onderzoek blijkt dat Wmo-spoedzorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen nauwelijks een rol speelt bij de acute zorg. Het vereenvoudigen van bekostigingstitels zal daarom ook weinig impact hebben op het gebruik van Wmo-spoedzorg voor deze doelgroep. Het eerstelijnsverblijf en de geriatrische revalidatiezorg bieden voldoende mogelijkheden om een kwetsbare oudere tijdelijk op te nemen en worden in de praktijk in bijna alle gevallen ingezet. Ik zie geen noodzaak om de rol van Wmo-spoedzorg bij de acute opvang van thuiswonende kwetsbare ouderen uit te breiden.
Ik vind het belangrijk dat het makkelijker wordt om thuiswonende kwetsbare ouderen de zorg te bieden die zij nodig hebben. Daarom ga ik door met de vereenvoudiging van de bekostigingstitels van de andere vormen van tijdelijk verblijf binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Vereenvoudigen bekostigingstitels tijdelijk verblijf
Een eerste stap is mijn voornemen om de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanwijzing te geven voor het starten van een experiment met de bekostiging van het tijdelijk verblijf binnen de Zorgverzekeringswet. Ik heb op 6 november jl. een voorhangbrief naar de Kamer gestuurd1. Hierin licht ik toe hoe ik met dit experiment de bekostiging van de zorg voor kwetsbare ouderen thuis wil verbeteren. Ik zal de aanwijzing naar de NZa sturen, aangezien de voorhangperiode van 30 dagen is afgelopen.
Advies aanspraken tijdelijk verblijf
Ik heb het Zorginstituut gevraagd om advies over de huidige aanspraken voor het tijdelijk verblijf, met specifieke aandacht voor knelpunten en verbeterkansen. Dit advies verwacht ik in het eerste kwartaal van 2025. Daarna wil ik samen met de aanbieders van kortdurende verblijfszorg, zorgverzekeraars en cliënten werken aan vereenvoudiging en verbetering van de regels. Het doel is om de zorg beter af te stemmen op de behoeften van kwetsbare ouderen en onnodige regeldruk voor zorgverleners te verminderen.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. Agema
Kamerstukken 2024/25, 29 689, nr. 1270↩︎