Brief inzake de voortgang besmetting van waterbuffels met mondenklauwzeer in Duitsland
Mond- en Klauwzeer
Brief regering
Nummer: 2025D00528, datum: 2025-01-11, bijgewerkt: 2025-01-17 15:42, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27622-150).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 27622 -150 Mond- en Klauwzeer.
Onderdeel van zaak 2025Z00196:
- Indiener: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-01-14 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-01-22 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
27 622 Mond- en Klauwzeer
Nr. 150 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 januari 2025
Met deze brief infomeer ik uw Kamer over de laatste ontwikkelingen rondom de besmetting van waterbuffels met mond-en-klauwzeer in Duitsland van gisteren, vrijdag 10 januari. Het heeft mijn allerhoogste prioriteit om te voorkomen dat het MKZ-virus zich naar Nederland verspreidt. Ik sta in nauw contact met de Duitse autoriteiten, die alle verplichte maatregelen conform EU-regelgeving hebben ingesteld.
Zoals ik u gister meldde (Kamerstuk 27 622, nr. 149) waren er signalen dat er mogelijk indirect importen vanuit het gebied naar Nederland zijn geweest. Inmiddels is duidelijk dat sinds 1 december vorig jaar ruim 3600 kalveren uit Brandenburg via verzamellocaties elders in Duitsland naar Nederland zijn gekomen. Deze dieren staan op ruim 125 vleeskalverbedrijven, verspreid over Nederland. Om er zeker van te zijn dat deze dieren het virus niet hebben meegenomen naar Nederland en er verspreiding zou kunnen plaatsvinden heb ik uit voorzorg maatregelen genomen.
Afvoerverbod vleeskalveren
Gezien het aantal vleeskalveren dat de afgelopen weken vanuit de deelstaat Brandenburg naar Nederland is gekomen, is een afvoerverbod van dieren van vleeskalverbedrijven noodzakelijk. Afvoer naar slachterijen is toegestaan. De NVWA krijgt zo de tijd om alle bedrijven met risico-dieren te bezoeken, monsters te nemen en te laten onderzoeken. Afvoer naar slachterijen kent een laag risico op verspreiding, maar de transporten dienen wel te voldoen aan een verplicht hygiëneprotocol.
Met de huidige kennis en inzichten is het op dit moment niet nodig om het afvoerverbod uit te breiden naar andere gevoelige diersoorten en categorieën. Er zijn in de tracering tot heden, naast de vleeskalveren, geen andere risicotransporten aangetroffen. Mocht uit verdere tracering door de NVWA, of vanuit informatie door de Duitse autoriteiten, blijken dat bedrijven met andere diersoorten of -categorieën een risico vormen, dan worden deze individueel geblokkeerd door de NVWA en opgevolgd met onderzoek.
Dit verbod geldt minimaal totdat alle betrokken vleeskalverbedrijven zijn onderzocht en er geen besmettingen worden gevonden. Verder zal afbouw van het verbod afhangen van hoe de situatie in Duitsland zich zal ontwikkelen en het advies van de deskundigengroep dierziekten van begin komende week.
Bezoekersverbod en hygiënemaatregelen vleeskalverbedrijven
Om de kans op mogelijke verspreiding van MKZ-virus via materialen zo klein mogelijk te maken stel ik ook een bezoekersverbod in voor vleeskalverbedrijven. Noodzakelijke bezoekers, zoals een dierenarts, zijn toegestaan mits deze zich houden aan een strikt hygiëneprotocol.
Andere maatregelen en vervolg
Ondertussen werkt de NVWA verder aan het in kaart brengen van potentieel risicovolle importen en het bezoeken en testen van bedrijven waar dieren vanuit deze diertransporten zich bevinden. Zoals ik in de brief van gisteren ook meldde heb ik opdracht gegeven om negatief geteste blauwtongmonsters van de afgelopen weken te onderzoeken op MKZ-virus. Dit onderzoek loopt. Zoals gisteren al aangekondigd, zal ik de Deskundigengroep Dierziekten vragen om op zo kort mogelijke termijn een risicobeoordeling te maken.
Ik sta in nauw contact met alle betrokkenen en sectorpartijen. We trekken met elkaar op om de risico’s te beperken. Uit voorzorg zal de kalversector de komende week geen kalveren transporteren. Verder roepen sectoren op om transportbewegingen zoveel als mogelijk te beperken en hygiënemaatregelen te nemen. Ook worden houders gewezen op de symptomen en gevraagd extra waakzaam te zijn hierop bij hun dieren. Op korte termijn wordt een vragen- en antwoordenpagina op de site van de Rijksoverheid geplaatst voor alle betrokkenen. Ik wil nogmaals benadrukken dat alle huidige maatregelen worden genomen uit voorzorg. Er is op dit moment geen aanleiding of vermoeden dat sprake is van een verdachte situatie bij een bedrijf in Nederland. Ik hoop dat dat de komende tijd zo blijft.
Ten slotte houd ik contact met Duitsland en de Europese Commissie om informatie snel te verkrijgen. Ik volg de ontwikkelingen op de voet en zal zodra daar aanleiding toe is direct actie ondernemen. In dat geval zal ik de Kamer opnieuw informeren.
De Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
F.M. Wiersma