[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toezegging gedaan tijdens het commissiedebat Economische Veiligheid en strategische autonomie van 7 november 2024, over mogelijk tegenstrijdig beleid met als voorbeeld de samenhang tussen de correctiefactor van de raffinageroute en inzet op raffinage van kritieke grondstoffen onder de Nationale Grondstoffenstrategie

Nationale Veiligheid

Brief regering

Nummer: 2025D00636, datum: 2025-01-13, bijgewerkt: 2025-01-17 15:51, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30821-256).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30821 -256 Nationale Veiligheid.

Onderdeel van zaak 2025Z00234:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

30 821 Nationale Veiligheid

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

32 852 Grondstoffenvoorzieningszekerheid

Nr. 256 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 januari 2025

Tijdens het debat over Economische Veiligheid en strategische autonomie van 7 november 2024 (Kamerstuk 30 821, nr. 247) heeft het lid Vermeer (BBB) aandacht gevraagd voor mogelijk tegenstrijdig beleid met als voorbeeld de samenhang tussen de correctiefactor van de raffinageroute1 en inzet op raffinage van kritieke grondstoffen onder de Nationale Grondstoffenstrategie. Hierbij informeer ik uw Kamer, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid (JenV), de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (BHO) en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) over hoe deze aspecten zich tot elkaar verhouden.

Samenhangend kabinetsbeleid

Economische veiligheid is een kabinetsbreed beleidsterrein waarbij het Ministerie van Economische Zaken nauw samenwerkt met de meest betrokken ministeries zoals Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ieder vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid. Het kabinet zorgt ervoor dat de diverse publieke belangen, waaronder het veiligheidsbelang, zorgvuldig worden afgewogen. Dit moet tegenstrijdige besluiten voorkomen en leiden tot consistente besluitvorming.

Om samenhangend beleid op het terrein van (economische) veiligheid te waarborgen, vindt binnen het kabinet op structurele basis overleg plaats over de nationale veiligheidsaspecten, die zijn verbonden aan de uiteenlopende inhoudelijke beleidsdossiers. Dit overleg vindt onder meer plaats in de ministerraad, de Nationale Veiligheidsraad en de Raad Defensie, Internationale, Nationale en Economische Veiligheid.

Raffinageroute en kritieke grondstoffen

In de voortgangsbrief van de Staatssecretaris van IenW van 30 oktober jongstleden over de Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED-ΙΙΙ)2, is toegelicht dat de correctiefactor, als onderdeel van de implementatie van de voornoemde Europese richtlijn, is bedoeld om de directe inzet van hernieuwbare waterstof en op waterstof gebaseerde brandstoffen (e-fuels) te belonen ten opzichte van indirecte inzet via de raffinageroute. De introductie van de correctiefactor was al aangekondigd in de eerste voortgangsbrief implementatie RED-III vervoer van 26 april 2024.3 De inhoud van deze Kamerbrief is afgestemd met de direct betrokken departementen, waaronder mijn ministerie, toen nog het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Er is geen verband tussen enerzijds de raffinageroute binnen het implementatietraject van de Europese richtlijn hernieuwbare energie en anderzijds de inzet op het raffineren van zogenaamde «kritieke en strategische grondstoffen» – voornamelijk metalen en mineralen – onder de Nationale Grondstoffenstrategie (NGS) en de Europese Critical Raw Materials Act (CRMA). Met de raffinageroute wordt beoogd om waterstofproductie met behulp van elektrolysers te stimuleren. De inzet op het raffineren van kritieke grondstoffen onder de NGS en de CRMA draagt bij aan het streven om de leveringszekerheid van kritieke grondstoffen te verhogen. Deze twee beleidsontwikkelingen zijn niet strijdig met elkaar; ze dragen beide bij aan de transitie naar een klimaat neutrale en circulaire samenleving in 2050, verhoogde economische weerbaarheid, en het behoud van verdienvermogen in Nederland.

Tot slot

Ik streef ernaar uw Kamer in de zomer van 2025 nader te informeren over de voortgang op het gebied van economische veiligheid4. Vanwege de strategische en nationale veiligheidsoverwegingen zal het kabinet zorgvuldig en vertrouwelijk om gaan met het delen van informatie over economische veiligheid. In die brief zal ik ook een overzicht bieden van de diverse economische veiligheidsinstrumenten, waaronder de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (vifo) en de Beschermingsvoorziening economische veiligheid. Daarnaast ben ik uiteraard ook graag bereid om op de hiervoor genoemde onderwerpen een (vertrouwelijke) technische briefing aan uw Kamer te verzorgen.

De Minister van Economische Zaken,
D.S. Beljaarts


  1. De raffinageroute behelst de inzet van hernieuwbare waterstof in raffinaderijen voor de productie van conventionele transportbrandstoffen en biobrandstoffen; zie ook Kamerstuk 32 813, nr. 1383.↩︎

  2. Kamerstuk 32 813, nr. 1419.↩︎

  3. Kamerstuk 32 813, nr. 1383.↩︎

  4. Voor het overzicht van het instrumentarium Economische Veiligheid, zie Kamerstuk 30 821, nr. 199.↩︎