Indiening wetsvoorstel implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering
Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Wet op het financieel toezicht, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2022/2464 met betrekking tot duurzaamheidsrapportering door ondernemingen (Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering)
Brief regering
Nummer: 2025D00661, datum: 2025-01-13, bijgewerkt: 2025-01-21 09:39, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36678-5).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E. Heinen, minister van Financiën (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 36678 -5 Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Wet op het financieel toezicht, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2022/2464 met betrekking tot duurzaamheidsrapportering door ondernemingen (Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering).
Onderdeel van zaak 2025Z00238:
- Indiener: E. Heinen, minister van Financiën
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Financiën
- 2025-01-14 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-01-23 10:00: Procedurevergadering Financiën (Procedurevergadering), vaste commissie voor Financiën
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
36 678 Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Wet op het financieel toezicht, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2022/2464 met betrekking tot duurzaamheidsrapportering door ondernemingen (Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering)
26 485 Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 13 januari 2025
Heden is het wetsvoorstel implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering ingediend bij uw Kamer. In het kader van de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel, schrijf ik deze begeleidende brief.
De EU-richtlijn duurzaamheidsrapportering 2022/2464, ook wel bekend als de CSRD (naar de Engelse titel Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht grote en beursgenoteerde ondernemingen om te rapporteren over duurzaamheid.1 Accountants zullen deze duurzaamheidsrapporteringen beoordelen. Het kabinet vindt het belangrijk om te zorgen voor een goede implementatie van de richtlijn in de Nederlandse wetgeving, waarbij het kabinet oog heeft voor de lasten die de implementatie van de richtlijn meebrengt voor het bedrijfsleven.
In aansluiting op het algemene Nederlandse beleid betreft het hier één-op-één-implementatie van de duurzaamheidsrapporteringsverplichting. Van de nationale beleidsruimte die de richtlijn biedt, is telkens zodanig gebruik gemaakt dat deze verplichting tot zo min mogelijk lasten voor het bedrijfsleven leidt. Er wordt ook aangesloten bij de bestaande systematiek wat betreft de regelgeving voor de wettelijke controle van de financiële verslaggeving door accountants en accountantsorganisaties om zo extra regeldruk te voorkomen.
Verder ontplooit het kabinet, in samenwerking met diverse organisaties, initiatieven om het bedrijfsleven te ondersteunen bij de implementatie van de CSRD. Die initiatieven zijn in het bijzonder gericht op de ondersteuning van het MKB dat zich in de waardeketen van rapporterende ondernemingen bevindt.
Met een algemene maatregel van bestuur (amvb) op voordracht van de Staatssecretaris Rechtsbescherming wordt de duurzaamheidsrapporteringsverplichting geïmplementeerd. Deze amvb is in het kader van een voorhangprocedure aan uw Kamer en de Eerste Kamer gezonden.2 Het wetsvoorstel implementeert de regels uit de CSRD over accountants en accountantsorganisaties en over het algemeen verkrijgbaar stellen van de duurzaamheidsrapportering door beursvennootschappen.
De Minister van Financiën,
E. Heinen
De CSRD bevat het kader voor de informatie die de ondernemingen in hun duurzaamheidsrapportering moeten opnemen. De nadere invulling van dat kader gebeurt op basis van rapporteringsstandaarden, de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die de verplichtingen uit de richtlijn uitwerken en die zijn neergelegd in een uitvoeringsverordening van de Europese Commissie↩︎
Kamerstukken II, 2023–2024, 26 485, nr. 437↩︎