[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over de petitie van Dokters van de Wereld 'Mondzorg terug in het basispakket'

Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief regering

Nummer: 2025D00853, datum: 2025-01-14, bijgewerkt: 2025-01-20 11:16, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32620-300).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32620 -300 Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Onderdeel van zaak 2025Z00299:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

32 620 Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nr. 300 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 januari 2025

Op 22 oktober 2024 heeft Dokters van de Wereld de petitie «Mondzorg terug in het basispakket» met 330.009 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. In deze petitie wordt een oproep gedaan om mondzorg terug in het basispakket van de zorgverzekering te brengen. De vaste Kamercommissie VWS heeft mij gevraagd om een reactie op deze petitie. Met deze brief voldoe ik aan dit verzoek.

Ik heb veel begrip voor de oproep van Dokters van de Wereld. Het is ook mij een doorn in het oog dat mensen rond blijven lopen met een slecht gebit, omdat zij geen geld hebben voor de tandarts. Daarom wordt onderzocht hoe we financieel kwetsbare mensen kunnen helpen bij de toegang tot de mondzorg.

De Tweede Kamer heeft in mei 2024 het eindverslag ontvangen van het project «vermindering mijding van mondzorg om financiële redenen»1. In dit verslag is aangegeven dat blijkt dat in totaal circa 1,4 mln. volwassenen in Nederland niet ten minste eens in de twee jaar naar de tandarts gaan. Van deze groep is bekend dat circa 640.000 volwassenen de tandarts niet bezoeken om financiële redenen, 355.000 volwassenen vanwege een gebrek aan besef van urgentie en 426.000 volwassenen vanwege angst voor de tandarts.

Een uitbreiding van het basispakket met vormen van tandheelkundige zorg kan bijdragen aan de toegankelijkheid van tandheelkundige zorg voor minima. Tegelijkertijd laat het onderzoek door onderzoeksbureau Gupta (2023) zien dat het uitbreiden van het basispakket met mondzorg (zonder mitigerende maatregelen) kan betekenen dat de kosten voor mondzorg sterk kunnen stijgen. Deze kostenstijging wordt vooral veroorzaakt door extra tandheelkundige zorg aan minima die deze zorg nu niet krijgen. Het is daarom belangrijk om de gezondheidswaarde van pakketmaatregelen te onderzoeken, inclusief de bredere baten voor de algehele gezondheid en (arbeids)participatie.

Zorginstituut Nederland is daarom op mijn verzoek bezig met een adviestraject rond vijf pakketmaatregelen gericht op mondzorg. Zij hebben inmiddels al de kosten van eventuele pakketmaatregelen in beeld gebracht2. De volgende stap is een onderzoek naar de gezondheidswaarde van pakketmaatregelen. Hierbij wordt ook gekeken naar de bredere baten. De uitkomsten van het onderzoek worden verwacht in 2028.

Daarnaast worden in 2025 samen met onder andere de mondzorgsector en zorgverzekeraars meer gerichte alternatieven voor financieel kwetsbare mensen uitgewerkt. In het bovengenoemde eindverslag zijn bijvoorbeeld een gerichte regeling en een landelijke uniforme aanvullende zorgverzekering voor financieel kwetsbare mensen genoemd. De geleerde lessen van de gemeentelijke pilot worden hierbij betrokken. In deze pilot wordt verkend of gemeentelijke regelingen beter kunnen worden ingezet, hoe sociale vangnetten kunnen worden opgezet en hoe doelgroepgerichte voorlichting kan helpen. Zoals toegezegd ontvangt u in het voorjaar de uitkomsten van deze pilot. In het najaar 2025 ontvangt uw Kamer een overzicht van gerichtere alternatieve financiële regelingen voorzien van voor- en nadelen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. Agema


  1. Kamerstuk 32 620, nr. 292↩︎

  2. Wat levert dekking op voor mondzorgmijders? (zn.nl)↩︎