Verslag
Wijziging van de Mediawet 2008 houdende verlenging van de lopende concessie en erkenningen van de landelijke publieke mediadienst met twee jaar
Verslag (initiatief)wetsvoorstel (nader)
Nummer: 2025D05183, datum: 2025-02-06, bijgewerkt: 2025-02-10 13:45, versie: 2 (versie 1)
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36674-5).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: L. Bromet, voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: C.H. Bosnjakovic , adjunct-griffier
Onderdeel van kamerstukdossier 36674 -5 Wijziging van de Mediawet 2008 houdende verlenging van de lopende concessie en erkenningen van de landelijke publieke mediadienst met twee jaar .
Onderdeel van zaak 2024Z21747:
- Indiener: E.E.W. Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2025-01-14 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-01-23 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2025-02-06 10:00: Wijziging van de Mediawet 2008 houdende verlenging van de lopende concessie en erkenningen van de landelijke publieke mediadienst met twee jaar (Inbreng verslag (wetsvoorstel)), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2025-02-20 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2025-02-20 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-03-27 10:15: Wijziging van de Mediawet 2008 houdende verlenging van de lopende concessie en erkenningen van de landelijke publieke mediadienst met twee jaar (36674) (Hamerstukken), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
36 674 Wijziging van de Mediawet 2008 houdende verlenging van de lopende concessie en erkenningen van de landelijke publieke mediadienst met twee jaar
Nr. 5 VERSLAG
Vastgesteld 6 februari 2025
De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen. Onder het voorbehoud dat de regering op de gestelde vragen en de gemaakte opmerkingen afdoende zal hebben geantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.
Inhoudsopgave | blz. |
ALGEMEEN DEEL | 1 |
Kern voorstel | 2 |
Gevolgen voor stakeholders | 2 |
ALGEMEEN DEEL
De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van de wijziging van de Mediawet 2008 houdende verlenging van de lopende concessie en erkenningen van de landelijke publieke mediadienst met twee jaar en hebben hier geen vragen of opmerkingen over.
De leden van de GroenLinks-PvdA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het onderhavige wetsvoorstel waarin kort gezegd, wordt geregeld dat de nieuwe erkenningsperiode van de omroeporganisaties van de landelijke publieke mediadienst met twee jaar wordt uitgesteld. Deze leden benadrukken het grote maatschappelijke belang van het publieke omroepbestel voor de Nederlandse samenleving. In een tijd waarin gewaakt moet worden voor aantasting van de fundamenten van de democratische rechtsstaat door bijvoorbeeld desinformatie en nepnieuws heeft de publieke omroep de opgave om een betrouwbare nieuwsvoorziening te zijn. Mede in dit licht bezien, betreuren zij de aanhoudende onzekerheid voor omroepen en omroepmedewerkers over de gevolgen van de noodzakelijk geachte hervorming van het publieke omroepbestel. Daarom hebben de leden van de GroenLinks-PvdA-fractie nog de nodige vragen over dit wetsvoorstel. Sowieso lijkt het deze leden goed om snel te voorzien in een concreet tijdpad, waarin de ambities van dit kabinet om te voorzien in een nieuw omroepbestel uiteen worden gezet. Daarin zou in ieder geval moeten worden opgenomen wat de concrete uitgangspunten en doelstellingen van de moderniseringsoperatie zijn, op welke wijze alle stakeholders worden betrokken bij de besluitvorming en hoe het totale medialandschap (streamingdiensten, sociale media, verdere vercommercialisering van media en dergelijke) wordt vertaald in het toekomstige mediabestel. Graag ontvangen zij een uitgebreide reactie, waarbij de effecten van de aangekondigde bezuinigingen worden betrokken.
De leden van de VVD-fractie danken de regering voor de onderhavige stukken. Deze leden benadrukken het belang van een spoedige hervorming van het publieke bestel en onderschrijven het belang van een spoedige behandeling van dit wetsvoorstel. Zij benadrukken dat deze verlening van de lopende concessie en erkenning van de landelijke publieke mediadienst met twee jaar slechts als startpunt van de onontkomelijke hervorming van het bestel gezien moet worden. De leden van de VVD-fractie wachten met interesse en urgentie de bouwstenenbrief van het kabinet met betrekking tot dit onderwerp af. Deze leden hebben enkele vragen met betrekking tot dit wetsvoorstel.
De leden van de NSC-fractie zien de noodzaak van de verlenging van de lopende concessie en erkenningen van landelijke publieke mediadienst met maximaal twee jaar om te voorkomen dat de wijzigingen van het omroepbestel via de Mediawet pas vanaf 2032 geïmplementeerd kunnen worden.
De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van het onderhavige wetsvoorstel om de huidige erkenningsperiode met twee jaar te verlengen. Deze leden begrijpen dat deze periode nodig is om de Mediawet te hervormen.
Kern voorstel
De leden van de GroenLinks-PvdA -fractie zijn zeer benieuwd naar de gevolgen van de voorgestelde verlenging voor de positie van omroepen met een voorlopige erkenning en aspirant-omroepen. Betekent de voorgestelde verlenging van de huidige erkenningsperiode dat het huidige landschap in stand blijft en dus de toegetreden omroepen vooralsnog blijven voortbestaan / aspirant-omroepen niet zullen kunnen toetreden? In hoeverre worden de aanbevelingen van de Commissie-Van Geel over de huidige knelpunten (vooral rond toelating van omroepen) in de tussentijd geadresseerd? Wordt dus, kort en goed, de huidige samenstelling van het publieke omroepbestel gehandhaafd of worden omroepen, al dan niet voorlopig erkend, aangesproken op de voor hen geldende (kwaliteits)criteria in het bereiken van de aan publieke omroepen gestelde doelen?
De leden van de CDA-fractie verzoeken de regering om bij de hervorming van de Mediawet rekening te houden met mensen met een handicap. Kan de regering uiteenzetten welke hervormingen zij in de nieuwe Mediawet wil doorvoeren specifiek voor deze doelgroep?
Gevolgen voor stakeholders
De leden van de VVD-fractie lezen in dit wetsvoorstel een beknopte alinea met betrekking tot de gevolgen voor stakeholders, zoals omroepverenigingen. Deze leden onderschrijven het belang van samenwerkingsomroepen waarin zaken zoals back-office, HR en finance op de achterkant worden samengevoegd, maar aan de voorzijde pluriform blijven. Zij zijn van mening dat middelen beter besteed kunnen worden aan inhoudelijke programmering in plaats van ledenwerving en merken op dat de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gedurende het wetgevingsoverleg Media van 2 december 2024 het belang benadrukte van het bieden van rust met betrekking tot het niet halen van het ledencriterium voor samenwerkingsomroepen. De leden van de VVD-fractie vragen de regering of het klopt dat zij van mening is dat het niet halen van de juiste ledenaantallen bij samenwerkingsomroepen onwenselijk is. Deze leden vragen de regering of zij van mening is dat op de kortst mogelijke termijn inzicht gegeven moet worden in de vraag of omroepen rekening moeten houden met een peildatum en als gevolg daarvan moeten beginnen met het werven van leden. Zij vragen of de regering mogelijkheden ziet om te voorkomen dat omroepen investeren in het werven van leden. De leden van de VVD-fractie vragen de regering ook of er ondertussen contact is geweest met deze omroepen met betrekking tot de uitgesproken ambitie in het wetgevingsoverleg Media van 2 december 2024 door de Minister hierover.
De voorzitter van de commissie,
Bromet
Adjunct-griffier van de commissie,
Bosnjakovic