Openstelling Nationale Databank Flora en Fauna
Natuurbeleid
Brief regering
Nummer: 2025D05758, datum: 2025-02-11, bijgewerkt: 2025-02-14 14:06, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33576-418).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.F. Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 33576 -418 Natuurbeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z02509:
- Indiener: J.F. Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-02-13 13:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-02-19 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-04-02 10:00: Stikstof en natuur (Commissiedebat), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
33 576 Natuurbeleid
Nr. 418 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 februari 2025
Het doet mij deugd u te kunnen melden dat vanaf vandaag de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) opengesteld is. Dit betekent dat meer dan 200 miljoen gegevens met betrekking tot waarnemingen van dier- en plantensoorten in Nederland voor iedereen kosteloos te raadplegen en downloaden zijn via de website van de NDFF. Hiermee wordt een belangrijk voornemen uit het Hoofdlijnenakkoord gerealiseerd.
Voor burgers en ondernemers is vrije toegang tot de gegevens uit de NDFF belangrijk om beter inzicht te krijgen in welke planten en dieren voorkomen in hun directe omgeving. Zo kunnen zij hier bij de vormgeving en locatiebepaling van projecten en andere activiteiten rekening mee houden. Daarnaast hebben overheden natuurgegevens nodig bij de beoordeling van vergunningaanvragen en de ontwikkeling van initiatieven. Openbaarmaking van de natuurinformatie komt ook de natuur ten goede; om natuur te onderzoeken, beschermen of beheren dien je tenslotte te weten waar soorten zich bevinden. Dit kabinet vindt het belangrijk dat de daadwerkelijke staat van de natuur voor iedereen inzichtelijk is. Op deze wijze kunnen we bouwen aan een robuuste natuur; waar het goed gaat, waarderen we dat, waar de kwaliteit stabiel is, behouden we die en waar het slecht gaat, werken we aan herstel. De gegevens van de NDFF zijn hiervoor een waardevolle basis.
De gegevens in de NDFF zijn voor het overgrote deel toegankelijk voor iedereen. Gevoelige gegevens, zoals de locatie van kwetsbare dieren en planten, worden niet of beperkt openbaar. Dit heeft te maken met Europese afspraken zoals die zijn vastgelegd in het Verdrag van Aarhus. Daarin is bepaald dat overheden alleen natuurdata verstrekken indien het de instandhouding en/of het herstel van soorten niet in gevaar brengt. Voor een selecte groep soorten (ongeveer 2,5%) geldt deze bepaling.
Soortenorganisaties, zoals de Vlinderstichting en Sovon Vogelonderzoek Nederland, hebben de data verzameld die zich in de NDFF bevinden. Zij maken bij het doen van hun inventarisaties weer gebruik van duizenden vrijwilligers. Daarnaast leveren terreinbeherende organisaties, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, natuurgegevens aan. Ook burgers kunnen hun waarnemingen via apps als Waarneming.nl in de databank invoeren. Tot slot leveren overheden en groene adviesbureaus hun waarnemingen aan de NDFF.
BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies, beheert de NDFF. Met de provincies heb ik afgesproken dat we de kosten hiervoor samen dragen; 20% komt voor rekening van LVVN en 80% voor rekening van de gezamenlijke provincies. Dit is ook vastgelegd in een tijdelijke bestuurlijke overeenkomst die ik op 23 januari jl. heb afgesloten met provincies en blijft het uitgangspunt in de toekomst.
De openstelling van vandaag is een belangrijke stap in de transitie van de private databank NDFF naar een juridisch en organisatorisch verankerd, openbaar natuurregister NDFF. Samen met alle betrokkenen bouw ik komende tijd verder aan één centrale databank die inzicht geeft voor de toekomst.
De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en
Natuur,
J.F. Rummenie