Uitstel beantwoording vragen van het lid Peter de Groot over het artikel ‘Duizenden Amsterdammers wacht erfpacht-strop: ’Van tientje naar 216 euro per maand’’
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2025D08408, datum: 2025-03-03, bijgewerkt: 2025-03-24 16:49, versie: 3 (versie 1, versie 2)
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20242025-1449).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M.C.G. Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (Ooit BBB kamerlid)
Onderdeel van zaak 2025Z02022:
- Gericht aan: M.C.G. Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
- Indiener: P.C. (Peter) de Groot, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
1449
Vragen van het lid Peter de Groot (VVD) aan de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over het artikel «Duizenden Amsterdammers wacht erfpacht-strop: «Van tientje naar 216 euro per maand»» (ingezonden 5 februari 2025).
Mededeling van Minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) (ontvangen 3 maart 2025).
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel «Duizenden Amsterdammers wacht erfpacht-strop: Van tientje naar 216 euro per maand» in De Telegraaf?1
Vraag 2
Kunt u aangeven of de bedragen die in het artikel worden genoemd overeenkomen met de verwachting van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ten aanzien van de erfpacht?
Vraag 3
Vindt u het acceptabel dat huizenbezitters mogelijk 216 euro per maand moeten gaan betalen aan erfpacht? Waarom wel, waarom niet?
Vraag 4
Deelt u de mening dat we er alles aan moeten doen om de woonlasten van een eigen huis betaalbaar moeten houden? Waarom wel, waarom niet?
Vraag 5
Vindt u het acceptabel dat een huizenbezitter zelf moet bewijzen dat de grond minder waard is, dan de inschatting die de gemeente Amsterdam maakt? Waarom wel, waarom niet?
Vraag 6
Bent u in gesprek met de Stichting Erfpacht Belang om te zoeken naar mogelijke oplossingen voor deze lastenstijging? Indien hier nog geen sprake van is, bent u van plan dit wel te gaan doen?
Vraag 7
Bent u in gesprek met de gemeente Amsterdam om een oplossing te zoeken naar deze extreme lastenstijging? Indien hier nog geen sprake van is, bent u van plan dit wel te gaan doen?
Vraag 8
Ziet u de herstelregeling, genoemd in het artikel, als mogelijke oplossing voor dit probleem?
Vraag 9
Welke maatregelen kunt u tegen de gemeente Amsterdam treffen om deze erfpacht-strop te voorkomen, mochten de mogelijke gesprekken die u voert met de gemeente Amsterdam tot niets leiden?
Vraag 10
Op welke manier kunnen mensen worden ondersteund die wonen op erfpacht in Amsterdam en te maken krijgen met deze maatregel van de gemeente Amsterdam en niet makkelijk bij machte zijn om tegen dit besluit in opstand te komen?
Vraag 11
Kunt u deze vragen, gelet op de enorme lastenstijging voor huizenbezitters in Amsterdam, zo spoedig mogelijk beantwoorden?
Mededeling
Het lid Peter de Groot (VVD) heeft vragen gesteld over aan de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over het artikel «Duizenden Amsterdammers wacht erfpacht-strop: «Van tientje naar 216 euro per maand»» (ingezonden 5 februari 2025, met kenmerk 2025Z02022).
Hierbij deel ik u mede dat de vragen niet binnen de termijn van drie weken kunnen worden beantwoord. Voor de beantwoording is meer tijd nodig, omdat de vragen complex zijn en dit nader overleg met onder andere gemeenten vraagt. Uw Kamer ontvangt de antwoorden zo spoedig mogelijk.
De Telegraaf, «Duizenden Amsterdammers wacht erfpacht-strop «Van tientje naar 216 euro per maand»», https://www.telegraaf.nl/nieuws/463939870/duizenden-amsterdammers-wacht-erfpacht-strop-van-tientje-naar-216-euro-per-maand↩︎