[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Bedenkingen tegen de uitvoer van een middeleeuwse ring

Nieuwe visie cultuurbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D09151, datum: 2025-03-06, bijgewerkt: 2025-03-11 14:31, versie: 3 (versie 1, versie 2)

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32820-537).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32820 -537 Nieuwe visie cultuurbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z03971:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

32 820 Nieuwe visie cultuurbeleid

Nr. 537 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 maart 2025

De Collectie Nederland bestaat uit prachtig cultureel erfgoed. Deze objecten hebben niet alleen een esthetische waarde, maar zijn ook dragers van onze geschiedenis en identiteit. Ze vormen een onmisbaar onderdeel van het collectieve geheugen van Nederland. De Collectie Nederland wordt gevormd door collecties in publiek bezit en door objecten in particulier eigendom die zijn opgenomen in het register en zijn aangewezen als beschermd cultuurgoed (conform artikel 3.7 in de Erfgoedwet). Vanwege deze status mogen aangewezen cultuurgoederen niet zonder mijn toestemming het land verlaten. Zo kunnen ze voor de Collectie Nederland worden behouden.

Aan mij is toestemming gevraagd om een aangewezen cultuurgoed naar het buitenland te brengen om dit te verkopen. Ik heb deze toestemming niet verleend en conform artikelen 4.6 en 4.9 van de Erfgoedwet mijn bedenkingen kenbaar gemaakt. Dit heb ik gedaan omdat het cultuurgoed onmisbare en onvervangbare historische en culturele waarde heeft voor ons land. Het gaat om een middeleeuwse gouden ring die dateert uit de 9e/10e eeuw. De ring heeft een voorstelling van het Lam Gods, omgeven door de vier evangelisten. Het sieraad is in 1997 gevonden in het Friese Sumar door een metaaldetectoramateur. Sinds 2022 is het cultuurgoed aangewezen als beschermd en opgenomen in het register.

Het proces voorziet nu in een termijn van zes weken waarin potentiële kopers zich kunnen melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Meldt zich geen koper, dan gelden mijn bedenkingen na deze termijn als een aanbod van de Staat om de ring aan te kopen en te behouden voor de Collectie Nederland. Na aankoop zal de ring publiek toegankelijk worden gemaakt. De middelen uit het Museaal Aankoopfonds dienen om een eventuele aankoop te financieren.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
E.E.W. Bruins