[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorhang wijziging stichting Edu-V (herdruk)

Digitale leermiddelen

Brief regering

Nummer: 2025D09765, datum: 2025-03-07, bijgewerkt: 2025-03-18 17:16, versie: 6 (versie 1, versie 2, versie 3, versie 4, versie 5)

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32034-56).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32034 -56 Digitale leermiddelen.

Onderdeel van zaak 2025Z04237:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Staten-Generaal 1/2
Vergaderjaar 2024-2025

32 034 Digitale leermiddelen

A/ Nr. 56 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2025

Met de ze brief maak ik, mede namens de Minister van OCW, aan uw Kamer het voornemen bekend tot wijziging van de stichting (financiering) Edu-V. Deze bekendmaking geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure van 30 dagen, bedoeld in artikel 4.7, eerste lid, onderdeel a, van de Comptabiliteitswet 2016. Indien ten minste een vijfde van uw Kamer binnen deze termijn nadere inlichtingen vraagt, wordt de stichting niet eerder gewijzigd dan 14 dagen nadat de inlichtingen zijn verstrekt.

Aanleiding voor de totstandkoming van stichting Edu-V is het Nationale Groeifonds-programma Digitaal Onderwijs Goed Geregeld. Voor dit programma heeft het Nationale Groeifonds (hierna: NGF) een voorstel in 2022 goedgekeurd en een bedrag van € 34,3 miljoen toegekend.1 In de beleidsbrief2 digitalisering funderend onderwijs van 6 juli 2023 is deze stichting Edu-V aangekondigd.

Stichting Edu-V werkt aan een keurmerk voor eenvoudige, veilige en betrouwbare digitale gegevensuitwisseling in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs in Nederland. Voor leerlingen en studenten betekent dit dat ze door het Edu-V keurmerk er op kunnen vertrouwen dat hun data veilig zijn en dat hun privacy geborgd is. Scholen kunnen met minder inspanning en risico gebruik maken van digitale toepassingen in het onderwijs. Dat helpt hen niet alleen om toekomstbestendig onderwijs te bieden, maar ook hebben ze meer tijd om het beste uit hun leerlingen en studenten te halen. Docenten krijgen beter inzicht in het leerproces van hun leerlingen en studenten, omdat digitale toetsresultaten en voortgangsgegevens automatisch uitgewisseld worden.

De voorgenomen wijziging ziet vooral op een professionalisering in de governance van de stichting door het instellen van een raad van toezicht/bestuur en adviesraad. Deze professionalisering is nodig om de afspraken achter het keurmerk te kunnen beheren en verder uit te bouwen. In de voorgestelde governance hebben zowel betrokken publieke organisaties (scholen) als private organisaties (educatieve leveranciers) evenwichtige inspraak binnen stichting Edu-V. Zonder deze stap is de kans gering dat efficiënte, veilige en betrouwbare digitale gegevensuitwisseling in het onderwijs bereikt kan worden die voor zowel publieke als private partijen voordelig is.

Het voornemen tot wijzigen van stichting Edu-V is conform het stichtingenkader3 getoetst door de Toetsingscommissie Verzelfstandigingen en dat heeft geresulteerd in een positief advies. Dit advies is als bijlage bij deze brief gevoegd. Tevens is formeel overleg gevoerd met de Algemene Rekenkamer (hierna: AR) over de voorgenomen oprichting. De AR heeft een aantal aandachtspunten meegegeven met dit voornemen. Hieronder ga ik in op deze punten. Het gehele advies is als bijlage bij deze brief gevoegd.

De AR adviseert om het doel, de taken en governance aan te scherpen omdat er anders een risico is op ondoelmatige besteding van publieke middelen. Evenals de AR vind ik het belangrijk dat risico’s op ondoelmatige besteding zo klein mogelijk zijn. Binnen de stichting is hiervoor een aantal waarborgen opgenomen. Op basis van de doelstellingen uit de oorspronkelijke aanvraag zijn de langetermijndoelen uitgewerkt. Dit vormt de basis waarop er binnen het programma gestuurd wordt en hoe monitoring en evaluatie is ingericht waardoor een mogelijke ondoelmatige besteding van de beschikbare middelen tijdig gesignaleerd kan worden.

Verder vraagt de AR zich af waarom de optie om stichting Edu-V tot een rechtspersoon met een wettelijke taak te maken pas na 2031 wordt overwogen. De reden hiervoor is dat er tijd nodig is om het afsprakenstelsel te ontwikkelen met een zelfregulerend instrumentarium waaronder een keurmerk Edu-V. Dit past goed bij het publiek-private karakter van het programma. Indien zelfregulering in de praktijk onvoldoende werkt, wordt een vorm van regulering onderzocht die deelname afdwingt van de deelnemende bedrijven.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
M.L.J. Paul


  1. Stichting Edu-V is een initiatief van de sectororganisaties PO-, VO- en MBO-raad, het Ministerie van OCW en de brancheorganisaties van uitgeverijen (MEVW), van distributeurs (VEDN) en van educatieve softwareleveranciers (VDOD). Zie ook: https://www.nationaalgroeifonds.nl/overzicht-lopende-projecten/thema-onderwijs/digitaal-onderwijs-goed-geregeld en http://edu-v.org↩︎

  2. Kamerstukken II 2022/23, 36 200 VIII, nr. 251.↩︎

  3. Het kader voor stichtingen en verenigingen is een beleidskader voor betrokkenheid van het Rijk bij het oprichten van stichtingen en verenigingen (2024). Bijlage blg-1172587 bij Kamerstukken II 2024/25, 25 268, nr. 230.↩︎