[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van de Landbouw en Visserijraad 24 februari 2025 te Brussel en informeren aangaande moties over het opstellen van een overzicht van bestaande obstakels binnen de Europese Novel Foods-procedures en het wegnemen van de knelpunten daarin (Kamerstuk 36600 XIV-61) en over proeverijen met producten voortkomend uit innovatieve fermentatie onder gecontroleerde en veilige omstandigheden mogelijk maken (Kamerstuk 36600-XIV-60)

Landbouw- en Visserijraad

Brief regering

Nummer: 2025D10344, datum: 2025-03-12, bijgewerkt: 2025-03-14 13:32, versie: 3 (versie 1, versie 2)

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-32-1700).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 32-1700 Landbouw- en Visserijraad.

Onderdeel van zaak 2025Z04455:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025

21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1700 BRIEF VAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 maart 2025

Met deze brief informeren wij de Kamer over de Landbouw- en Visserijraad (hierna: de Raad) die 24 februari jl. plaatsvond te Brussel. Daarnaast informeren wij de Kamer over de motie van de leden Meulenkamp (VVD) en Grinwis (CU) (Kamerstuk 36 600 XIV, nr. 61) en de motie van de leden Meulenkamp (VVD) en Bromet (Groenlinks-PvdA) (Kamerstuk 36 600 XIV, nr. 60) over het stimuleren van innovatieve fermentatie en novel foods in Nederland en Europa.

I. Verslag Landbouw- en Visserijraad 24 februari 2025

Marktsituatie in het bijzonder na de invasie van Oekraïne

Onder dit agendapunt gaf de Europese Commissie (hierna: Commissie) een overzicht van de situatie op de landbouwmarkten en sprak zij verwachtingen uit voor de ontwikkelingen op korte en lange termijn. De Commissie gaf aan dat de markten zich positief ontwikkelen en steeds meer stabiliseren. De prijsniveaus zijn in lijn met historische gemiddelden en inputprijzen dalen, hoewel ze wel boven pre-covidniveaus blijven. De Commissie benadrukte dat ze alert zal blijven op geopolitieke onzekerheden, marktverstoringen en dierziekten.

Tijdens de Raad was er veel aandacht voor het voorstel tot verhoging van de importheffingen op kunstmest uit Rusland en Belarus. Veel lidstaten uitten hun zorgen over de gevolgen hiervan voor de agrarische sector. Daarnaast vroegen lidstaten aandacht voor de gevolgen van extreme weersomstandigheden en dierziekten. Veel lidstaten spraken steun uit voor Oekraïne. Tegelijkertijd gaven enkele lidstaten grenzend aan Oekraïne aan dat een deel van de invoer van Oekraïne in de grensbuurlanden blijft, met negatieve prijsdruk tot gevolg. Tot slot vroegen wijn producerende lidstaten aandacht voor de situatie op de wijnmarkt en vroeg een aantal lidstaten aandacht voor de situatie op de honingmarkt.

Nederland gaf aan de grotendeels positieve analyse van de Commissie te delen en te verwelkomen en onderstreepte voorts het belang van blijvende inzet op innovatie en ondernemerschap om het verdienvermogen van de boer te vergroten, net als de noodzaak voor een gemeenschappelijke aanpak van specifieke problemen, zoals uitbraken van dierziektes. Daarnaast bracht Nederland in dat het belangrijk is om in het handelsbeleid een goede balans te vinden tussen defensieve en offensieve belangen, met oog voor open handel en diversificatie van import- en exportmarkten. Nederland riep de lidstaten op om het hergebruik van nutriënten te stimuleren en de afhankelijkheid van import van meststoffen af te bouwen. In dit kader pleitte Nederland voor steun om het RENURE-voorstel zo snel mogelijk aan te nemen.

Implementatie van het rural proofing-principe

Het aantrekkelijker maken van het landelijk gebied blijft een prioriteit voor veel lidstaten. Tijdens de Raad werden zorgen geuit over het ontbreken van een goede infrastructuur en bredere voorzieningen in plattelandsgebieden. Lidstaten wezen erop dat dit invloed heeft op het wegtrekken van mensen uit plattelandsgebieden en dat dit een belangrijke uitdaging is voor het landelijk gebied. Lidstaten vroegen ook aandacht voor synergie tussen beleidsterreinen om het landelijk gebied vitaal te houden en dat rural proofing (i.e. beleid beschouwen vanuit het gezichtspunt van het platteland) hieraan kan bijdragen. Er is geen consensus bereikt over het verplicht stellen van rural proofing. Er werd ook ingegaan op het belang van het betrekken van stakeholders, met specifieke aandacht voor jongeren. Wat betreft het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (hierna: GLB) onderstreepten lidstaten het belang van de tweede pijler in de bijdrage aan plattelandsontwikkeling en verwezen enkele lidstaten naar de Raadsconclusies over de toekomst van het GLB, waarin gesproken wordt over het behouden van een separaat en onafhankelijk GLB bestaande uit twee pijlers.

Nederland gaf aan rural proofing te zien als een proces, waarbij het «ruraal denken» bij beleidsmakers centraal moet staan. Nederland onderstreepte dat de dialoog met de plattelandsgemeenschap belangrijk is en dat Europees beleid moet aansluiten bij de context en opgave van het landelijk gebied. Nederland riep in dit kader op tot goede samenwerking tussen de beleidsterreinen bij de Commissie en het betrekken van lokale en regionale stakeholders. Tot slot pleitte Nederland ervoor dat er gebruik wordt gemaakt van de bestaande structuren, zoals de Terriorial Impact Assessment.

Diversenpunt Europese Commissie: EU Visie voor Landbouw en Voedsel

Tijdens dit diversenpunt presenteerde de Commissie haar Visie voor Landbouw en Voedsel (hierna: Visie). De Commissie gaf aan dat de Visie moet bijdragen aan een concurrerende sector. Een aantal lidstaten onderstreepte het belang van de tweepijlerstructuur in het GLB en benadrukte dat voldoende financiering noodzakelijk is. Daarnaast was er brede steun in de Raad voor vereenvoudiging en het verminderen van administratieve lasten en riepen lidstaten op tot wederkerigheid in handelsstromen. Nederland sprak steun uit voor de Visie en pleitte voor een sterke positie van boeren in de keten, voedselzekerheid, innovatie en een gelijk speelveld. Nederland gaf aan de aandacht in de Visie voor de lokale, regionale en nationale behoeften belangrijk te vinden en dat de dialoog met de sector en de wetenschap moet worden voorgezet. Tot slot benoemde Nederland het belang van een benchmarking-systeem dat bijdraagt aan het creëren van een gelijk speelveld. Tijdens de Raad in maart zal de Visie opnieuw geagendeerd worden ten behoeve van een grondigere discussie. De Kamer ontvangt binnenkort een kabinetsappreciatie van de Visie in de vorm van een BNC-fiche.

Diversenpunt Duitsland: Terugkoppeling Global Forum For Food and Agriculture

Tijdens dit diversenpunt gaf Duitsland een korte toelichting op de uitkomsten van het Global Forum for Food and Agriculture (hierna: GFFA), dat plaatsvond van 15–18 januari 2025 in Berlijn tijdens de Grüne Woche. Het thema was «boeren voor duurzame bio-economie». Duitsland lichtte het belang van de bio-economie toe en pleitte voor het versterken van internationale samenwerking. Enkele lidstaten bedankten Duitsland voor de organisatie van het GFFA en benadrukten het belang van het gekozen onderwerp. Nederland bedankte Duitsland voor de organisatie van de GFFA en de Grüne Woche en onderstreepte dat het thema duurzame bio-economie goed gekozen en getimed is.

Diversenpunt Slowakije: dierenwelzijn – honden en katten

Onder dit diversenpunt pleitte Slowakije voor aanvullende wetgeving en een integrale aanpak om jachthonden, zoals de Spaanse galo, beter te beschermen. Slowakije uitte ernstige zorgen over dierenmishandeling van honden die als jachtdieren worden gebruikt. Slowakije kreeg van een drietal lidstaten steun. De Commissie gaf aan dat jachthonden op dezelfde manier beschermd moeten worden als andere honden, ongeacht soort of gebruik. Nederland heeft dit punt aangehoord.

II. Stimuleren van innovatieve fermentatie en novel foods in Nederland en Europa – moties van de leden Meulenkamp (VVD) en Grinwis (CU) en van de leden Meulenkamp (VVD) en Bromet (GL-PvdA)

Hierbij informeren wij de Kamer over twee onderwerpen aangaande de stimulering van innovatieve fermentatie en novel foods. Dit betreft de stand van zaken met betrekking tot de motie van de leden Meulenkamp (VVD) en Grinwis (CU) (Kamerstuk 36 600 XIV, nr. 61) over de obstakels binnen de Europese novel foods-procedures en het wegnemen van knelpunten en de motie van de leden Meulenkamp en Bromet (Kamerstuk 36 600 XIV, nr. 60) over het mogelijk maken van proeverijen, onder gecontroleerde en veilige omstandigheden, van producten gemaakt met innovatieve fermentatie.

Motie leden Meulenkamp en Grinwis

In de Rijksbrede visie op biotechnologie zal worden ingegaan op de motie van de leden Meulenkamp en Bromet. Deze visie wordt dit voorjaar verwacht.

Motie leden Meulenkamp en Bromet

De gesprekken tussen de brancheorganisaties Stichting Cellulaire Agricultuur Nederland (CANS) en HollandBio en de Ministeries van LVVN en VWS zijn gestart en verlopen op een constructieve manier. De brancheorganisaties hebben een groep van vijf biotechnologiebedrijven geformeerd die bezig zijn om de Code of Practice zoals die nu geldt voor proeverijen van kweekvlees en -vis, passend te maken voor proeverijen voor producten gemaakt met innovatieve fermentatie. Het voorstel voor de nieuwe Code of Practice zal besproken worden met de Ministeries van LVVN en VWS. Naar verwachting wordt in het najaar het voorstel voor de nieuwe Code of Practice afgerond, waarin de omstandigheden staan waaronder mogelijke proeverijen gehouden kunnen worden. Daarna zal de besluitvorming over de Code of Practice en over de proeverijen plaatsvinden.

De Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
F.M. Wiersma

De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
J.F. Rummenie