Uitvoering van de motie van het lid Pierik c.s. over binnen zes weken een oplossing presenteren voor de watertaxi's van en naar Ameland (Kamerstuk 31409-471)
Waddenzeebeleid
Brief regering
Nummer: 2025D10574, datum: 2025-03-12, bijgewerkt: 2025-03-18 14:50, versie: 3 (versie 1, versie 2)
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29684-291).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: B. Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit PVV kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29684 -291 Waddenzeebeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z04575:
- Indiener: B. Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2025-03-18 16:15: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-03-26 09:15: Procedurevergadering IenW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2025-06-12 10:00: Maritiem (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
29 684 Waddenzeebeleid
31 409 Zee- en binnenvaart
Nr. 291 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 12 maart 2025
Tijdens het tweeminutendebat Wadden van 6 maart jl. heb ik toegezegd schriftelijk te reageren op de motie Pierik c.s. De motie van het lid Pierik c.s. is door de Kamer aangenomen naar aanleiding van het tweeminutendebat Maritiem van 14 januari jl. en werd ondersteund door de leden Soepboer, Veltman en Heutink. De motie verzoekt om binnen zes weken een concrete oplossing te presenteren voor de bereikbaarheid van Ameland in verband met de gestaakte watertaxidienst.1 De motie is in lijn met de eerder ingediende moties van de leden De Hoop, Van der Plas en Pierik.2
Zoals ik tijdens het tweeminutendebat Maritiem heb aangegeven wil ik kijken hoe de bereikbaarheid van de eilanden ook in de nacht op peil kan blijven en of er ruimte is om de huidige maximumsnelheid van 20 km/uur in de nacht te verhogen. Ik heb daarbij ook aangegeven dat de nautische veiligheid op de Waddenzee moet worden gewaarborgd en dat zorgvuldigheid daarom geboden is.
Naar aanleiding van het tweeminutendebat Maritiem en de motie zijn de volgende acties in gang gezet. In de eerste plaats heb ik op 29 januari jl. een overleg gevoerd met de watertaxiondernemer op Ameland. We hebben daarbij standpunten uitgewisseld over de mogelijkheden om in de nacht tot een betere bereikbaarheid van Ameland te komen.
Verder ben ik in overleg met de bestuurders van de Waddeneilanden Ameland en Terschelling en de watertaxiondernemers op de Waddenzee over de voorbereiding van een pilot, met als doel om in kaart te brengen in welke gevallen een verruiming van de uitzonderingssituaties (waarin ’s nachts mag worden afgeweken van de huidige maximumsnelheid) mogelijk is en hoe we dat in de praktijk kunnen gaan vormgeven.
Tot slot is het maritieme onderzoeksinstituut MARIN verzocht om een onderzoek uit te voeren naar de vraag wat een veilige vaarsnelheid is in de nacht. Daarbij zal ook in kaart worden gebracht welke eisen dit aan de vaartuigen, bemanning, uitrusting, visuele zichtbaarheid en communicatie stelt en hoe deze eisen zich verhouden tot de vaartuigen die momenteel als watertaxi dienstdoen. Uiteraard zal bij het onderzoek voldoende ruimte zijn voor inbreng vanuit de praktijk.
De uitvoering van de hierboven genoemde acties vergt meer tijd dan de in de motie genoemde zes weken. Daarnaast is de Waddenzee een Natura 2000-gebied en zal de bovengenoemde pilot en een eventuele structurele verhoging van de nachtelijke vaarsnelheid moeten worden getoetst aan de natuurwetgeving. Ik zal de Kamer voor de zomer informeren over het verloop en de stand van zaken van de acties.
Nieuwe Maas
Tot slot wil ik graag van de mogelijkheid gebruik maken om de Kamer te informeren over het volgende. In 2022 heeft een ernstig ongeval met een watertaxi op de Nieuwe Maas plaatsgevonden. In 2024 is daarover een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) verschenen.3 De Kamer heeft de kabinetsreactie op dit onderzoek op 21 juni jl. ontvangen.4
Een belangrijke aanbeveling van de OVV aan de gemeente Rotterdam en de Divisie Havenmeester Rotterdam was om maatregelen te nemen om de complexiteit van de vaarweg op de Nieuwe Maas te verminderen en in te richten op een manier die past bij een veilig gebruik, zowel nu als in de toekomst.
Over de maatregelen die daarvoor nodig zijn hebben betrokken partijen (waaronder Watertaxi Rotterdam, Waterbus Rotterdam-Drechtsteden, Koninklijke Spido, gemeente Rotterdam en Provincie Zuid-Holland) eind februari overeenstemming bereikt. De maatregelen houden onder meer een snelheidsbeperking in op een deel van de Nieuwe Maas, waaronder een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur voor alle vaartuigen rondom de Erasmusbrug. De regelgeving om de genomen maatregelen te effectueren kan naar verwachting nog voor het einde van het jaar in werking treden.5
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
B. Madlener