[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitstel beantwoording het lid Stoffer over 'Basisscholen die weigerden om doorstroomtoets af te nemen krijgen ultimatum'

Mededeling (uitstel antwoord)

Nummer: 2025D10864, datum: 2025-03-13, bijgewerkt: 2025-04-01 15:30, versie: 3 (versie 1, versie 2)

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20242025-1620).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van zaak 2025Z03366:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2024-2025 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1620

Vragen van het lid Stoffer (SGP) aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht «Basisscholen die weigerden om doorstroomtoets af te nemen krijgen ultimatum» (ingezonden 21 februari 2025).

Mededeling van Staatssecretaris Paul (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 13 maart 2025).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten «Basisscholen die weigerden om doorstroomtoets af te nemen krijgen ultimatum» en «Basisscholen die doorstroomtoets niet afnamen «onder protest» overstag»?1

Vraag 2

Hoe reageert u op de opmerkingen van bestuurders dat zij de doorstroomtoets niet verplicht willen afnemen omdat deze funest is voor het belang van het kind? In hoeverre zijn de mogelijke risico’s voor het belang van het kind door de wetgever gewogen bij de invoering van de doorstroomtoets en welke rol speelt de zeggenschap van ouders en leerlingen hierbij?

Vraag 3

Wat is uw reactie op de ontwikkeling dat inmiddels tientallen andere scholen overwogen hebben om geen doorstroomtoets af te nemen?2 Heeft u contact gehad met de beweging Leve het onderwijs!?

Vraag 4

Kunt u aangeven op welke wijze het bevoegd gezag van de verschillende scholen tekort geschoten is in de informatievoorziening richting ouders? Heeft het bevoegd gezag ouders in het geheel niet geïnformeerd dat het afnemen van de doorstroomtoets een wettelijke verplichting betreft?

Vraag 5

Kunt u toelichten in hoeverre leerlingen door het niet afnemen van een doorstroomtoets in de problemen kunnen komen bij de aanmelding bij het voortgezet onderwijs? Klopt het dat het niet overdragen van toetsgegevens in deze regio al jaren praktijk is op basis van onderlinge afspraken, dat dit nog niet tot noemenswaardige problemen heeft geleid en waarom de Inspectie van het Onderwijs (hierna: inspectie) nooit reden heeft gezien om scholen hierop aan te spreken?

Vraag 6

In hoeverre houden u en de inspectie rekening met de vraag of sprake is van openbaar of bijzonder onderwijs? In welke situaties informeert u ook bij verzelfstandigde openbare scholen de gemeente over het welbewust negeren van wettelijke voorschriften, gelet op de grondwettelijke zorgplicht voor het in stand houden van voldoende openbaar onderwijs?

Vraag 7

Kunt u bevestigen dat het bijstellen van het schooladvies naar boven bij een hoge uitslag op de doorstroomtoets geen automatisme is en dat er alle ruimte is om zodanig af te wijken dat het belang van het kind het beste wordt gediend? Welke acties onderneemt u om dit uitgangspunt veel duidelijker te communiceren richting het onderwijsveld?

Vraag 8

Onderkent u dat de groeiende onvrede over de doorstroomtoets de noodzaak onderstreept om met spoed te werken aan een toets die weer recht doet aan het ondersteunen van leerlingen en leraren? Gaat u in april duidelijkheid bieden over het tijdpad waarbinnen dit gaat gebeuren?

Vraag 9

Deelt u de mening dat het wenselijk zou zijn dat er een betrouwbare Nederlandse toets komt die de (ontwikkeling van de) absolute beheersingsniveaus van de leerlingen in kaart kan brengen en die de nadelen kan ondervangen van de huidige psychometrische benadering?

Mededeling

Op 21 februari 2025 heeft het lid Stoffer, C. (SGP) schriftelijke vragen gesteld over «Basisscholen die weigerden om doorstroomtoets af te nemen krijgen ultimatum».

Tot mijn spijt is beantwoording binnen de gestelde termijn niet mogelijk, omdat de beantwoording en benodigde afstemming meer tijd vraagt.

Ik zal de vragen zo snel mogelijk beantwoorden.


  1. NOS, d.d. 18 februari 2025, Basisscholen die weigerden om doorstroomtoets af te nemen krijgen ultimatum, https://nos.nl/artikel/2556341-basisscholen-die-weigerden-om-doorstroomtoets-af-te-nemen-krijgen-ultimatum en NOS, d.d. 20 februari 2025, Basisscholen die doorstroomtoets niet afnamen «onder protest» overstag, https://nos.nl/artikel/2556571-basisscholen-die-doorstroomtoets-niet-afnamen-onder-protest-overstag↩︎

  2. De Volkskrant, d.d. 27 januari 2025, Eerste scholen stoppen met bekritiseerde doorstroomtoets: «In het belang van de leerlingen», https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/eerste-scholen-stoppen-met-bekritiseerde-doorstroomtoets-in-het-belang-van-de-leerlingen~b7095ca0/↩︎