[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Publieksmonitor seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie en geweld

Brief regering

Nummer: 2025D12412, datum: 2025-03-21, bijgewerkt: 2025-03-24 09:54, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 34843 -119 Seksuele intimidatie en geweld.

Onderdeel van zaak 2025Z05424:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Datum 21 maart 2025
Betreft Publieksmonitor seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is een groot maatschappelijk probleem. In 2024 waren 1,7 miljoen mensen in Nederland hier slachtoffer van.1 Dit is onacceptabel. Het kabinet is doordrongen van de ernst en urgentie van deze problematiek en voert daarom het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (NAP) uit. Dit programma loopt tot eind 2026.

Emancipatie

Rijnstraat 50

Den Haag

Postbus 16375

2500 BJ Den Haag

www.rijksoverheid.nl

Contactpersoon

Onze referentie

51341224

Bijlagen
1

In het kader van het NAP voeren wij jaarlijks de publieksmonitor seksueel grensoverschrijdend uit. Het doel van deze monitor is inzicht te krijgen in de (veranderende) houding van Nederlanders ten opzichte van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met deze brief sturen wij u het rapport van de tweemeting.

De monitor is uitgevoerd door Ipsos I&O in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal vulden 2.510 mensen de vragenlijst in. De vragen gingen over de mate waarin mensen seksueel grensoverschrijdend gedrag herkennen, bespreken en tegengaan; de ervaring op het werk; het urgentiegevoel bij deze problematiek; en wie verantwoordelijk zijn voor het aanpakken hiervan. In 2023 en 2024 heeft Ipsos I&O een soortgelijke peiling gedaan. Dit rapport bevat de resultaten van de meting van 2025 en laat de verschillen tussen 2025 en de vorige jaren zien.

De drie monitoren laten vergelijkbare resultaten zien. Op een aantal punten zien we enkele (voorzichtige) bewegingen. Hieronder lichten we een aantal cijfers uit

  • Een meerderheid van de respondenten blijft seksueel grensoverschrijdend gedrag als een groot maatschappelijk probleem zien (55%) dat harder moet worden aangepakt (66%).

  • Ook vindt een groot deel dat ze zelf een rol hebben in de aanpak van deze problematiek (61%).

  • Het beeld van wat als seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gezien blijft grotendeels stabiel.

  • De groep die soms niet meer weet wat wel en niet mag of kan is kleiner geworden (van 51% naar 43%).

  • Ongeveer driekwart (73%) van de Nederlanders vindt het belangrijk om na te denken of het eigen gedrag binnen de grenzen van anderen blijft, maar ruim de helft (55%) denkt niet na of hun eigen gedrag als grensoverschrijdend wordt gezien.

  • Hoewel minder mensen het makkelijk vinden om over dit onderwerp te praten, wordt het vaker op de werkvloer besproken.

Wij gebruiken de uitkomsten van de monitor om de effecten van het NAP te volgen en evalueren. Ook helpen ze bij het verder ontwikkelen van publiekscommunicatie en effectief beleid. De uitkomsten laten zien dat het nodig blijft om te werken aan de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld. In april informeren wij uw Kamer over de voortgang van de verschillende activiteiten van het NAP, zoals de activiteiten gericht op bewustwording, deskundigheidsbevordering, de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, de rol van omstanders en het toegankelijker maken van hulpverlening.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Mariëlle Paul

De staatssecretaris Participatie en Integratie,

Jurgen Nobel


  1. CBS (2024) Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag 2024↩︎