[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voortgang pilot digitale meldplicht

Voetbalvandalisme

Brief regering

Nummer: 2025D13969, datum: 2025-03-31, bijgewerkt: 2025-04-01 13:24, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25232 -91 Voetbalvandalisme.

Onderdeel van zaak 2025Z06073:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


25232 Voetbalvandalisme

Nr. 91 Brief van de minister van Justitie en Veiligheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 maart 2025

Met de Kamerbrief Voortgang Veilig en Gastvrij betaald voetbal van 14 januari jl. heeft mijn voorganger uw Kamer geïnformeerd over de ontwikkeling rondom de pilot digitale meldplicht.1 Hierin is toegezegd om uw Kamer bij nieuwe ontwikkelingen van de pilot op de hoogte te stellen.

Met deze brief deel ik u mee dat begin april 2025 de volgende fase van de pilot (fase 1) van start gaat. Vanaf dat moment kunnen de deelnemende gemeenten, te weten Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht een bestuursrechtelijk gebiedsverbod met digitale meldplicht opleggen aan personen die de openbare orde rondom voetbalwedstrijden ernstig hebben verstoord of hierin een leidende rol hebben gehad. De meldplichtigen gaan zich melden middels een Mini ID.2 Er is in totaal ruimte voor maximaal 45 meldplichtigen, waarbij de verdeling van de beschikbare Mini ID’s afhankelijk is van het aantal opgelegde maatregelen per gemeente. Een meldplichtige dient zich op de aangegeven momenten rondom een voetbalwedstrijd te melden. Meldt de meldplichtige zich niet of is de meldplichtige in het verboden gebied op het moment dat de meldplichtige daar niet mag zijn, dan is er sprake van een overtreding en kan dit leiden tot vervolging door het OM.

Gedurende deze pilotfase wordt de inrichting en de werking van het ketenwerkproces geëvalueerd, zowel als de gebruikerservaringen van de meldplichtigen die de Mini ID gebruiken. Ook wordt de benodigde capaciteit en kosten voor de uitvoering van de digitale meldplicht voor de betrokken partijen in kaart gebracht. De looptijd van deze fase is 8 maanden. Gedurende en na afloop van deze periode zal een evaluatie worden uitgevoerd door het WODC. Op basis van de uitkomsten vindt vervolgens besluitvorming plaats over de bredere implementatie van de Mini ID als digitale meldfaciliteit.

Bij nieuwe ontwikkelingen informeer ik uw Kamer opnieuw.

De minister van Justitie en Veiligheid,

D.M. van Weel


  1. Kamerstukken II 2024/25, 25 232, nr. 90, p. 10.↩︎

  2. De Mini ID is een klein draagbaar kastje dat gemakkelijk in een zak, tas of aan een sleutelhanger past. Middels vingerafdruk vindt de identificatie plaats en kan aan de meldplicht worden voldaan.↩︎