[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [๐Ÿง‘mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [๐Ÿ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitvoering motie van het lid Kostic c.s. over alle juridische mogelijkheden aangrijpen om uitvoering te geven aan de wens van de Kamer dat er daadwerkelijk geen gaswinning in Ternaard gaat plaatsvinden (Kamerstuk 32849-262)

Gaswinning

Brief regering

Nummer: 2025D14138, datum: 2025-04-01, bijgewerkt: 2025-04-01 13:33, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -1287 Gaswinning.

Onderdeel van zaak 2025Z06112:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (๐Ÿ”— origineel)


Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik uw Kamer, mede namens de minister van KGG, over de uitvoering van de motie van het Lid Kostiฤ‡ c.s.. Deze is ingediend tijdens het tweeminutendebat Mijnbouw (19 december 2024, Kamerstuk 32849 nr. 262).

Betreffende motie verzoekt de regering om alle juridische mogelijkheden aan te grijpen, waaronder ook, maar niet uitsluitend het herzien van de ontwerp-Wnb-vergunning aan de hand van de bredere beschermingsdoelstelling van art. 1.10 Wnb, om uitvoering te geven aan de wens van de Kamer, zodat daadwerkelijk geen gaswinning in Ternaard gaat plaatsvinden, en de Kamer daarover uiterlijk februari 2025 te informeren.

De minister van KGG heeft in het debat aangegeven dat de verschillende adviezen van SodM, TNO en Mijnraad niet leiden tot een eenduidig beeld, dat er geen grond is om instemming met het winningsplan te weigeren, maar dat het kabinet gegeven de omstandigheden liever geen nieuwe gaswinning wil onder de Waddenzee. Om die reden heeft het kabinet ervoor gekozen om in overleg te treden met de aandeelhouders van NAM zodat de NAM zal kunnen afzien van de winning bij Ternaard. Deze route kiest het kabinet om recht te doen aan de gevoelens in de samenleving en de politiek met inachtneming van de bestaande juridische kaders De NAM en haar aandeelhouders hebben met die route ingestemd onder behoud van rechten over en weer.

In het debat heb ik aangegeven niet anders te kunnen dan positief te beschikken voor de natuurvergunning. Dit omdat ik in mijn rol als bevoegd gezag voor de wet natuurbescherming, inmiddels de omgevingswet, moet toetsen of er wel of niet significante negatieve effecten te verwachten zijn. Dat is hier ook gezien de gestelde voorwaarden niet het geval.

Naar aanleiding van de motie zijn de eerdere adviezen die in het kader van de Wnb-vergunning voor de gaswinning Ternaard zijn uitgebracht, nogmaals beschouwd. Het betreft de adviezen van Rijksuniversiteit Groningen, de Waddenacademie en de landsadvocaat uit 2021, waarover de Kamer in 2021 is geinformeerd.1 Ten slotte is ook het advies van de landsadvocaat over het Unesco Werelderfgoedverdrag (november 2023) - dat eerder openbaar is gemaakt - opnieuw beschouwd.2 Op basis van deze nadere beschouwing is het kabinet (opnieuw) tot het oordeel gekomen dat er geen andere mogelijkheid bestond dan positief te beschikken voor de natuurvergunning.

Omdat er ook geen aanvullend beleid van kracht is geworden, bestaat dan ook geen aanleiding om de reeds verleende natuurvergunning in te trekken en/of om de winning alsnog te weigeren.

De te voeren onderhandelingen met de aandeelhouders van de NAM beoogt hetzelfde doel als de motie. Mochten de onderhandelingen in de komende maanden niet tot de gewenste uitkomst leiden, dan zal worden bezien welke stappen het kabinet, in de geest van de motie, zou kunnen zetten. Het kabinet zal u informeren over de uitkomsten van de onderhandelingen en de vervolgstappen.

Jean Rummenie

Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur


  1. Kamerbrief met kabinetsreactie op juridische adviezen over project gaswinning Ternaard d.d. 26 november 2021.โ†ฉ๏ธŽ

  2. Advies Landsadvocaat d.d. 29 november 2023.โ†ฉ๏ธŽ