Reactie op besluit van de Europese Commissie over de balanced approach-procedure voor de luchthaven Schiphol
Evaluatie Schipholbeleid
Brief regering
Nummer: 2025D14356, datum: 2025-04-02, bijgewerkt: 2025-04-03 11:30, versie: 2 (versie 1)
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: B. Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit PVV kamerlid)
- Reactie op het besluit van de Europese Commissie aangaande de balanced approach-procedure Schiphol
- Inschatting autonome vlootvernieuwing
- General Aviation aandeel in de berekeningen
- Beslisnota bij Kamerbrief over reactie op besluit van de Europese Commissie over de balanced approach-procedure voor de luchthaven Schiphol
Onderdeel van kamerstukdossier 29665 -539 Evaluatie Schipholbeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z06218:
- Indiener: B. Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2025-04-03 13:14: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-04-09 19:00: Schiphol (Commissiedebat), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2025-04-10 10:00: Procedurevergadering IenW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Preview document (🔗 origineel)
29 665 Evaluatie Schipholbeleid
Nr. 539 Brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 april 2025
Op 5 maart 2025 is de Kamer geïnformeerd over het besluit van de Europese Commissie over de balanced approach-procedure voor de luchthaven Schiphol. In dit besluit staat dat Nederland de balanced approach-procedure in acht heeft genomen, behalve voor enkele elementen. Het kabinet heeft dit besluit bestudeerd. Zoals de balanced approach-verordening1 en het besluit van de Europese Commissie vereisen, heeft het kabinet vandaag zijn reactie op het besluit naar de Europese Commissie verstuurd. In de bijlage treft u een afschrift aan van de reactie aan de Europese Commissie.
Nederlandse reactie op besluit Europese Commissie
De punten van de Europese Commissie hebben betrekking op drie onderwerpen. De Europese Commissie heeft in het besluit gesteld dat Nederland de geluidshinder van General Aviation (GA) heeft opgenomen in het geluidsprobleem, maar geen geluidsbeperkende maatregelen voor GA toepast. De Europese Commissie heeft daarnaast gesteld dat Nederland de verwachte beperking van vliegtuiglawaai aan de bron en de operationele procedures voor de bestrijding van geluidshinder in overweging heeft genomen, maar slechts ten dele.
In de reactie geeft het kabinet een nadere toelichting op de drie geconstateerde punten van de Europese Commissie. Kort samengevat geeft het kabinet in de reactie ten eerste aan dat GA een volwaardig onderdeel is van de uitgevoerde geluidsberekeningen. Daarnaast zal de omvang van GA kleiner worden door de beperking van de totale beschikbare milieuruimte. In de reactie is verder een nadere motivering en toelichting opgenomen over de wijze waarop autonome ontwikkelingen zijn meegenomen in de berekeningen. Autonome ontwikkelingen zijn volledig onderdeel van de referentiesituatie en dragen op die manier bij aan het reduceren van geluid rondom Schiphol. Ten slotte wordt in de reactie toegelicht dat ook alle procedurele maatregelen zijn overwogen om een bijdrage te leveren aan het behalen het geluidsdoel per november 2025.
Met de reactie aan de Europese Commissie is de balanced approach-procedure officieel afgerond. Het kabinet is de Europese Commissie erkentelijk voor het besluit, want dit betekent dat het kabinet door kan met de ingezette plannen.
Vervolgproces
Om te voldoen aan de uitspraak van de rechter in de zaak van de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) en de rechtspositie van omwonenden zo snel mogelijk te herstellen, moeten de resultaten van de balanced approach-procedure worden vastgelegd en geïmplementeerd. Een belangrijke eerste stap is het vastleggen van het maximumaantal vliegtuigbewegingen voor het etmaal en de nacht in een versnelde wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB). Deze versnelde wijziging van het LVB ligt nu ter voorhang in de Kamer. De voorhang- en zienswijzenprocedure van deze versnelde wijziging zijn geëindigd op 31 maart dit jaar. Het gewijzigde LVB wordt op 8 mei gepubliceerd en zal per 1 november (winterseizoen 2025/2026) in werking treden. Als op 8 mei de vastlegging van het maximumaantal vliegbewegingen gereed is, kan de capaciteitsverdeling voor het winterseizoen 2025/2026 daarop gebaseerd worden. De volgende stap is een algehele wijziging van het LVB, waarna het anticiperend handhaven kan worden beëindigd en daarmee de rechtspositie van omwonenden worden hersteld.
Naast het maximumaantal vliegtuigbewegingen voor het etmaal en de nacht omvat het maatregelenpakket ook de maatregelen tariefdifferentiatie, additionele vlootvernieuwing, weren van lawaaiige toestellen in de nacht en inzet van stillere toestellen in de nacht die bijdragen aan de reductie van geluid. Deze andere maatregelen uit het balanced approach-pakket worden niet in het LVB vastgelegd, maar worden door middel van een ministeriële regeling vastgelegd en er worden (bindende) afspraken met KLM en Schiphol gemaakt.
Nu de balanced approach-procedure officieel is afgerond, kan het kabinet verder met het invoeren van het maatregelenpakket, het terugdringen van de geluidbelasting rondom Schiphol en het herstellen van de rechtspositie van omwonenden.
Zoals toegezegd tijdens het Commissiedebat Luchtvaart van 4 februari jl. wordt de Kamer nog voor de zomer geïnformeerd over de aanpak voor de invulling van het resterende percentage van het totale geluidsdoel. In dit plan van aanpak zal de aanpak voor de invulling van het resterende percentage van het geluidsdoel worden toegelicht. Het kabinet zal daarin ook de door de Kamer aangenomen motie van het lid De Groot meenemen waarin wordt verzocht om voor het resterende percentage alle verstilling (zowel autonome als additionele vlootvernieuwing) mee te nemen2.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat,
B. Madlener