Stand van zaken wetsvoorstel screening kennisveiligheid
Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid
Brief regering
Nummer: 2025D15406, datum: 2025-04-07, bijgewerkt: 2025-04-11 14:25, versie: 3 (versie 1, versie 2)
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31288-1187).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.E.W. Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 31288 -1187 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z06692:
- Indiener: E.E.W. Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2025-04-09 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-04-24 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid
Nr. 1187 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 7 april 2025
Graag informeer ik uw Kamer over de voortgang van het wetsvoorstel screening kennisveiligheid.
Screening kennisveiligheid
Het invoeren van de screening kennisveiligheid is in de huidige geopolitieke context relevanter dan ooit, met aandacht voor de balans tussen open wetenschap en het beschermen van de nationale veiligheid. Daarom wil ik zoveel als mogelijk tempo maken met dit wetsvoorstel. Ik heb, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid en in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken, het wetsvoorstel screening kennisveiligheid openbaar gemaakt voor internetconsultatie.1 Bij dit wetsvoorstel is tevens het advies van de Landsadvocaat over de afbakening van de doelgroep gevoegd. Het advies van het College voor de Rechten van de Mens is door het College zelf openbaar gemaakt.2 Parallel aan de internetconsultatie is ook een aantal andere partijen gevraagd om toetsen uit te brengen (zoals de uitvoeringstoets door de beoogd uitvoerder) of advies te geven (zoals de Autoriteit Persoonsgegevens).
Motie Stultiens
In het wetsvoorstel dat nu voor internetconsultatie is aangeboden, heb ik de aandachtspunten betrokken die de KNAW en de universiteiten hebben aangedragen. Hiermee heb ik uitvoering gegeven aan de motie van het lid Stultiens (GroenLinks-PvdA).3 In het wetsvoorstel sta ik onder meer stil bij gegevensbescherming en privacy in relatie tot het individu, het voorkomen van discriminatie, de te verwachten effecten op de (sociale) veiligheid van studenten en personeel, het behoud van internationale samenwerking en het voorkomen van een geïsoleerde positie van het Nederlandse kennisveld. Ook heb ik meegenomen hoe andere landen, binnen en buiten Europa, kennisveiligheid hebben vormgegeven.
Planning
Na ontvangst van alle consultatiereacties, de resultaten van de toetsen en de gevraagde adviezen zal ik deze in afstemming met de Ministers van Justitie en Veiligheid en van Economische Zaken verwerken in het wetsvoorstel. Ik streef ernaar in de tweede helft van 2025 het wetvoorstel aan te doen bieden aan de Raad van State voor advisering en zo spoedig mogelijk nadat ik het advies van de Raad van State heb ontvangen bij uw Kamer te laten indienen. Hierover houd ik uw Kamer geïnformeerd.
De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
E.E.W. Bruins