Uitstel beantwoording vragen van de leden Van der Werf en Boswijk over Het traceren van militairen via fitness-apps
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2025D15638, datum: 2025-04-08, bijgewerkt: 2025-05-09 16:47, versie: 3 (versie 1, versie 2)
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20242025-1885).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: G.P. Tuinman, staatssecretaris van Defensie (Ooit BBB kamerlid)
Onderdeel van zaak 2025Z05222:
- Gericht aan: R.P. Brekelmans, minister van Defensie
- Indiener: J.J. van der Werf, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: D.G. Boswijk, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
1885
Vragen van het lid Van der Werf (D66) en Boswijk (CDA) aan de Minister van Defensie over het traceren van militairen via fitness-apps (ingezonden 20 maart 2025).
Mededeling van Staatssecretaris Tuinman (Defensie) (ontvangen 8 april 2025)
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht van de NOS waarin wordt gesteld dat ruim duizend Nederlandse militairen te traceren zijn via de fitness-app Strava?1
Vraag 2
Hoe beoordeelt u het risico dat operationele veiligheid en persoonlijke veiligheid van Nederlandse militairen in gevaar komt door het ongewenst delen van locatiegegevens?
Vraag 3
Welke maatregelen treft Defensie momenteel om veilig te stellen dat militairen op hun privételefoon gewoon gebruik kunnen maken van dergelijke sportapps?
Vraag 4
Bent u van plan aanvullende maatregelen te nemen om de digitale veiligheid van militairen beter te beschermen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
Vraag 5
Worden Nederlandse militairen actief geïnformeerd en getraind over de risico’s van fitness-apps en andere applicaties die locatiegegevens kunnen delen? Zo ja, hoe en hoe vaak? Zo nee, waarom niet?
Vraag 6
Zijn er gevallen bekend waarbij locatiegegevens van Nederlandse militairen in verkeerde handen zijn gevallen of mogelijk misbruikt zijn? Zo ja, welke consequenties heeft dat gehad?
Vraag 7
Heeft Defensie contact opgenomen met Strava of andere fitness-apps om maatregelen te nemen, zoals het standaard uitsluiten van militaire locaties?
Vraag 8
Wat kunnen andere overheidsorganisaties leren van deze situatie met betrekking tot digitale veiligheid en het gebruik van commerciële applicaties door overheidsmedewerkers?
Vraag 9
Welke stappen neemt Defensie om de digitale weerbaarheid van de krijgsmacht structureel te verbeteren, specifiek met betrekking tot het gebruik van commerciële apps die data verzamelen?
Vraag 10
Op welke wijze worden militaire veiligheidsprotocollen aangepast naar aanleiding van technologische ontwikkelingen zoals deze?
Vraag 11
Welke stappen zijn gezet na eerdere berichtgeving over de risico’s van datingapps en de eerdere berichten over sportapps?2
Mededeling
Hierbij deel ik u mee dat beantwoording van de vragen gesteld door de leden Van der Werf (D66) en Boswijk (CDA) (2025Z05222) en de beantwoording van de vragen gesteld door de leden Nordkamp en Kathmann (beide GL/PvdA) (2025Z05467) binnen de gestelde termijn niet haalbaar is gebleken. De beantwoording heeft met het oog op een zorgvuldige en volledige beantwoording meer tijd nodig.
Uw Kamer zal de schriftelijke beantwoording zo spoedig mogelijk ontvangen.
NOS, 19 maart 2025, Ruim duizend militairen te traceren via Strava: «Vijand kan data misbruiken», (https://nos.nl/artikel/2560278-ruim-duizend-militairen-te-traceren-via-strava-vijand-kan-data-misbruiken)↩︎
NOS, 14 december 2024, «Militairen op datingapp Tinder gevaar voor nationale veiligheid», (https://nos.nl/artikel/2548255-militairen-op-datingapp-tinder-gevaar-voor-nationale-veiligheid)↩︎