Reactie op verzoek van het lid Olger van Dijk, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 4 februari 2025, over de werkomstandigheden op het ministerie
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2025
Brief regering
Nummer: 2025D16693, datum: 2025-04-14, bijgewerkt: 2025-04-17 14:00, versie: 3 (versie 1, versie 2)
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36600-XII-88).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: B. Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit PVV kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 36600 XII-88 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2025.
Onderdeel van zaak 2025Z07352:
- Indiener: B. Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2025-04-15 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-04-23 10:15: Procedurevergadering IenW (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2024-2025 |
36 600 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2025
Nr. 88 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 14 april 2025
Het lid Olger van Dijk (NSC) heeft tijdens de regeling van werkzaamheden op 4 februari 2025 gevraagd naar een reactie van het kabinet over de sociale veiligheid bij het Rijk en om in deze reactie de aantijging richting de bewindspersonen van IenW mee te nemen1. Aanleiding waren de uitkomsten van de FNV-onderzoeken bij diverse ministeries, meest recent bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal de Kamer binnenkort informeren over het rijksbrede beeld ten aanzien van sociale veiligheid. Dit wordt meegenomen in de Kamerbrief over de aanpak van discriminatie en racisme binnen de Rijksoverheid.
In deze brief wordt ingegaan op het FNV-onderzoek bij IenW in relatie tot de door lid Van Dijk genoemde aantijging. Deze brief is mede namens de Staatssecretaris van IenW.
Het FNV-rapport is gebaseerd op een vragenlijst die onder medewerkers van het ministerie is uitgezet. 167 mensen hebben de vragenlijst deels ingevuld, 935 helemaal. In de vragenlijst zijn geen vragen opgenomen over de ervaringen met bewindspersonen. In het FNV-rapport komt dit ook niet terug. Wel wordt in het FNV-rapport een lijst met voorbeelden en reacties van medewerkers meegegeven op basis van een open vraag in de enquête. Deze lijst bevat twee citaten van medewerkers die over mij en de Staatssecretaris gaan. Meer informatie daarover is niet beschikbaar omdat de uitspraken anoniem zijn. In de media is de aandacht vervolgens komen te liggen op deze twee citaten.
De Staatssecretaris en ik hebben daarbij als reactie gegeven het pijnlijk te vinden als medewerkers van IenW uitspraken als racistisch en discriminerend ervaren. En dat wij racisme en discriminatie binnen de organisatie niet tolereren.
Wij willen nogmaals benadrukken dat we staan voor een werksfeer waarin iedereen zich gewaardeerd voelt ongeacht huidskleur, geloof of achtergrond. Het is belangrijk dat ambtenaren zich durven uit te spreken als zij zich onveilig voelen en dat dergelijke signalen serieus worden genomen. Het ministerie beschikt over een netwerk van interne en externe vertrouwenspersonen waar mensen terecht kunnen. Ook kunnen zij bij hun leidinggevenden terecht als ze melding willen doen van een sociaal onveilige situatie.
Naar aanleiding van eerdere signalen, waaronder over uitspraken van de Staatssecretaris, zijn er diverse gesprekken georganiseerd met medewerkers om een sociaal veilige werkomgeving te waarborgen. In die gesprekken hebben medewerkers aangegeven zich zorgen te maken over de verharding van de samenleving, de ervaren toenemende polarisatie en discriminatie en de invloed daarvan op hun werk. Aan de verschillende dialoogsessies wordt daarom ook in 2025 een vervolg gegeven.
Het ministerie voert op dit moment goed overleg met de FNV en de andere bonden over de uitkomsten van het FNV-onderzoek. Het ministerie vindt een sociaal veilige werksfeer zeer belangrijk. Het ministerie laat daarom ook zelf periodiek onderzoek uitvoeren naar de medewerkersbeleving en integriteit.
Het beeld is dat veel medewerkers het ministerie als een veilige werkomgeving ervaren, maar dat geldt helaas niet voor iedereen en niet op alle plekken in de organisatie. De aanbevelingen die door FNV zijn gedaan beschouwt het ministerie als waardevol en een stimulans om het ingezette beleid nog verder te brengen met als doel een sociaal veilige werkomgeving voor iedereen.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
B. Madlener
Uw brief met kenmerk 2025Z01946↩︎