[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Halfjaarlijkse rapportage over de voortgang van het Herstel- en Veerkrachtplan

Raad voor Economische en Financiële Zaken

Brief regering

Nummer: 2025D17723, datum: 2025-04-17, bijgewerkt: 2025-04-18 09:10, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 07-2107 Raad voor Economische en Financiële Zaken.

Onderdeel van zaak 2025Z07839:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte voorzitter,

Gelet op de verordening van de Herstel- en Veerkracht Faciliteit (HVF) rapporteren alle lidstaten tweemaal per jaar aan de Europese Commissie over de voortgang van de implementatie van de herstel- en veerkrachtplannen.1 Middels deze brief informeert het kabinet u over deze rapportage en andere relevante zaken m.b.t. de voortgang van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan (HVP).

Halfjaarlijkse rapportage

In de voorafgaande jaren werd uw Kamer in het voorjaar middels het Nationaal Hervormingsprogramma (NHP) geïnformeerd over de voortgang van de mijlpalen en doelstellingen (M&D) binnen het HVP. Het NHP is sinds dit jaar vervangen door de jaarlijkse voortgangsrapportage over het budgettair-structureel plan voor de middellange termijn en wijkt inhoudelijk af van het NHP, met als gevolg dat in de voortgangsrapportage over het budgettair-structureel plan maar in beperkte mate inhoudelijk over de voortgang van het HVP wordt gerapporteerd. Uw Kamer wordt om deze reden vanaf heden twee keer per jaar apart geïnformeerd over de algehele voortgang van het HVP.

In de rapportage delen lidstaten de voortgang van de mijlpalen en doelstellingen in het verleden en blikken zij vooruit op de komende twaalf maanden. In de gedelegeerde verordening (EU) 2021/2106 van de Commissie wordt deze verplichting voor de tweejaarlijkse rapportage vastgesteld op uiterlijk 30 april en 15 oktober. De rapportage die nu met u wordt gedeeld, ziet om deze reden toe op de voortgang van de mijlpalen en doelstellingen tot en met Q1 2026. De mijlpalen en doelstellingen die gepland staan tot en met Q1 2026 vallen grotendeels in het komende (derde) betaalverzoek, maar omvatten ook mijlpalen en doelstellingen uit het vierde en vijfde betaalverzoek.

De implementatie van de mijlpalen en doelstellingen loopt over het algemeen voorspoedig. In de bijlage kunt u de status van alle mijlpalen en doelstellingen raadplegen, waaruit is af te leiden dat de meeste mijlpalen en doelstellingen tijdig zijn of worden afgerond. De knelpunten die uit de halfjaarlijkse rapportage naar voren komen waren bekend en zijn eerder met uw Kamer gedeeld.2 Van enkele mijlpalen en doelstellingen is de initiële streefdatum overschreden, maar het blijft mogelijk om ze voor indiening van de betaalverzoeken alsnog af ronden. De andere knelpunten worden ondervangen middels een wijzigingsverzoek.

Status wijzigingsverzoek

In februari is uw Kamer geïnformeerd over de verwachte inhoud en planning voor het wijzigingsverzoek.3 Ten opzichte van wat vermeld is in deze brief is er nog één aanvullende wijziging voorgesteld. Het gaat hier om een beter alternatief voor één mijlpaal van de energiemarkt hervorming met betrekking tot het versnellen van de vergunningsprocedures voor electriciteitsnetten. Het wijzigingsverzoek is op 21 maart jl. ingediend bij de Europese Commissie. Uw Kamer zal te zijner tijd worden geïnformeerd over de uiteindelijke beoordeling van de Europese Commissie en de Ecofinraad.

Derde betaalverzoek

Op dit moment wordt door het kabinet gewerkt aan het gereed maken van de mijlpalen en doelstellingen zodat het derde betaalverzoek succesvol kan worden ingediend. Eerder is aan uw Kamer gecommuniceerd dat de indiening van het derde betaalverzoek is uitgesteld naar de tweede helft van 2025 vanwege het ingediende wijzigingsverzoek en het feit dat enkele wetgevingstrajecten uit het derde betaalverzoek nog niet afgerond zijn.4 Om deze mijlpalen succesvol te kunnen afronden, wil ik benadrukken dat het van belang is dat de Wet Versterking regie op volkshuisvesting, de Energiewet en de Wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) zo snel mogelijk door de Kamer worden behandeld en in werking treden.

Vierde en vijfde betaalverzoek

Het kabinet werkt gelijktijdig aan de voorbereidingen van het vierde en vijfde betaalverzoek, waarvoor indiening respectievelijk gepland staat in Q2 2026 en Q3 2026. Na goedkeuring van het wijzigingsverzoek zullen enkele mijlpalen en doelstellingen uit het derde betaalverzoek in het vierde en vijfde betaalverzoek belanden. Voor een overzicht van de voorgenomen wijzigingen verwijs ik terug naar de eerdere kennisgeving.5

Top 100 grootste eindontvangers

De HVF-verordening vereist elk half jaar de actualisatie van de gegevens van de top 100 grootste eindontvangers.6 De huidige rangschikking van de top-100 eindontvangers is bepaald op basis van gerealiseerde overboekingen van HVP-middelen tot en met de gehanteerde peildatum van 1 december 2024.
In april publiceert het kabinet de gegevens van de honderd grootste eindontvangers van Nederlandse HVP-middelen op rijksoverheid.nl.

Uitbetaling tweede Nederlandse betaalverzoek
Op 17 februari jl. heeft de Europese Commissie bekend gemaakt dat het Nederlandse tweede betaalverzoek een positief oordeel heeft ontvangen.7 Tevens is op 21 maart het betaalverzoek definitief goedgekeurd, waarna de uitbetaling van € 1,2 miljard op 2 april heeft plaatsgevonden. Middels het tweede betaalverzoek zijn 21 mijlpalen en doelstellingen succesvol afgerond.

Ik hoop u middels deze brief voldoende te hebben geïnformeerd over de voortgang van de mijlpalen en doelstellingen binnen het HVP, de status van het wijzigingsdossier, de aankomende rapportage over de top 100 eindontvangers en de uitbetaling van het tweede betaalverzoek.

Ik blijf samen met mijn verantwoordelijke collega’s in het kabinet uiterst

gemotiveerd om het HVP succesvol te implementeren en daarmee de

gealloceerde € 5,4 miljard aan Europese middelen binnen te halen.

de minister van Financiën,






E. Heinen

  1. Artikel 27 van de Verordening (EU) 2021/241 van het Europees Parlement en de Raad van 12 februari 2021 tot instelling van de herstel- en veerkrachtfaciliteit.↩︎

  2. Kamerstuk II 21 501 07, nr 2064 & Kamerstuk II 21 501 07, nr 2093↩︎

  3. Kamerstuk II 21 501 07, nr 2093↩︎

  4. Kamerstuk II 21 501 07, nr 2093↩︎

  5. Kamerstuk II 21 501 07, nr 2093↩︎

  6. Verordening (EU) 2023/435 van het Europees parlement en de Raad van 27 februari 2023 tot wijziging van Verordening (EU) 2021/241 wat betreft REPowerEU-hoofdstukken in herstel- en veerkrachtplannen en tot wijziging van Verordeningen (EU) nr. 1303/2013, (EU) 2021/1060 en (EU) 2021/1755 en Richtlijn 2003/87/EG↩︎

  7. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_520↩︎