[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het rapport 'De toestand van water in natuurgebieden"

Waterbeleid

Brief regering

Nummer: 2025D17798, datum: 2025-04-18, bijgewerkt: 2025-04-22 09:31, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27625 -703 Waterbeleid.

Onderdeel van zaak 2025Z07861:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


27625 Waterbeleid

Nr. 703 Brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 april 2025

Op 12 maart heeft de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat gevraagd om een reactie te mogen ontvangen op het rapport “De toestand van water in natuurgebieden, elf gebieden van Natuurmonumenten uitgelicht" (Natuurmonumenten, 2025)1.

Samenvatting van de conclusies van het rapport

Uit het onderzoek van Natuurmonumenten komt naar voren dat veel kwetsbare natuur in Nederland onder druk staat. Voor elf van de natuurgebieden in beheer bij Natuurmonumenten is onderzocht wat de staat van het oppervlaktewater, grondwater en de (aquatische) ecologie is.

Uit deze analyses komt eveneens naar voren dat er verslechtering optreedt ten aanzien van verdroging, waterkwaliteit en peilbeheer. Bij waterkwaliteit gaat het dan over nutriënten, maar ook over stoffen als gewasbeschermingsmiddelen en zware metalen. Natuurmonumenten geeft aan dat de slechte kwaliteit van het watersysteem een van de belangrijkste oorzaken is van de achteruitgang van de natuur en dat zowel binnen als buiten de gebieden maatregelen nodig zijn om het watersysteem én de natuur te verbeteren.

Reflectie

De samenvatting van de conclusies van het rapport en de daarin geschetste opgaven worden herkend. De conclusies die aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) raken, komen op hoofdlijnen overeen met de uitkomst van de Tussenevaluatie van de KRW2 die op 20 december 2024 aan de Kamer is gestuurd. Daaruit blijkt ook dat de waterkwaliteitsdoelen voor oppervlakte- en grondwater, ondanks alle inspanningen, nog niet overal worden gehaald. Er zijn aanvullende maatregelen nodig om de waterkwaliteit en -kwantiteit in Nederland te verbeteren. Dit is ook met de Kamer besproken in het commissiedebat Water van 26 maart jl.

Naar aanleiding van de resultaten van de tussenevaluatie wordt op dit moment door Rijk en regionale (grond)waterbeheerders bekeken hoe de komende jaren nog een slag geslagen kan worden om de (grond)waterkwaliteit én de grondwaterkwantiteit te verbeteren.

Voor de zomer van 2025 zal de Kamer uitgebreider worden geïnformeerd over de aanvullende maatregelen en de vervolgstappen die genomen zullen worden naar aanleiding van de tussenevaluatie. U ontvangt dan ook meer informatie over de voorbereiding van de nieuwe stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033, waarin zowel verantwoording wordt afgelegd over het KRW-doelbereik in 2027 als het KRW-beleid voor de periode na 2027 wordt opgenomen.

Integrale aanpak

Natuurherstel vraagt om een integrale aanpak, waarbij alle drukfactoren en ook de omliggende functies worden betrokken. Hierin hebben regionale overheden, met name waterschappen en provincies, een belangrijke rol. Daarnaast ligt er een rol voor LVVN, als systeemverantwoordelijke voor natuur en landbouw.

Daarom werk ik samen met de minister van LVVN aan onder andere het programma Ruimte voor Landbouw en Natuur (RLN) en in de Ministeriële Commissie Economie en Natuur (MCEN).

De minister van Infrastructuur en Waterstaat,

B. Madlener


  1. Kamernummer 2025Z04201/2025D10531↩︎

  2. Bijlage bij Kamerstuk 27 625, nr. 696↩︎