[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over sluiting SvPO-scholen en overdracht van vrijkomend vermogen aan overgeplaatste leerlingen

Voortgezet Onderwijs

Brief regering

Nummer: 2025D18333, datum: 2025-04-23, bijgewerkt: 2025-04-25 14:34, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31289 -602 Voortgezet Onderwijs.

Onderdeel van zaak 2025Z08048:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


31289 Voortgezet Onderwijs

Nr. 602 Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 april 2025

Hierbij stuur ik u de reactie op het verzoek van de commissie (referentie 2025D10463) naar aanleiding de brief van de oprichter en voormalig bestuurder van SvPO over sluiting SvPO-scholen en overdracht van vrijkomend vermogen aan overgeplaatste leerlingen.

In 2022 constateerde de Inspectie van het Onderwijs (hierna: inspectie) dat er bij SvPO sprake was van financieel wanbeleid. Geld dat bestemd was voor onderwijs en leerlingen was aan de scholen onttrokken.1 Op 28 februari heeft de Accountantskamer uitspraak gedaan inzake de klacht over het rapport van de inspectie waarin financieel wanbeleid werd vastgesteld. De accountantskamer oordeelt dat de meeste bezwaren ongegrond zijn. Het rapport van de inspectie blijft dus overeind.

Op 23 november 2023 heb ik u geïnformeerd dat het schoolbestuur van Pvo (voorheen SvPO) het bestuur heeft overgenomen van de stichting die eigenaar was van de schoolgebouwen en de grond waarop zij zijn gebouwd.2 Daarmee kreeg het schoolbestuur volledig zeggenschap over het onroerend goed. Het huidige bestuur is op 1 maart 2024 aangetreden; besluiten over financiële aangelegenheden zijn aan hen, vanzelfsprekend met inachtneming van de regels rond medezeggenschap. Op 7 februari 2025 zijn de onderwijsstichting en de vastgoedstichting gefuseerd, waardoor de middelen weer ten goede kunnen komen aan het onderwijs. In de brief van brief van de oprichter en voormalig bestuurder van SvPO wordt gesteld dat ouders recht hebben op teruggave van de ouderbijdrage. Door de fusie van de vastgoedstichting en de onderwijsstichting is dat niet het geval. Pvo heeft – destijds vanuit de scholenstichtingen – namelijk de extra zaken (o.a. de taal- en schoolreizen) geleverd, waar de ouderbijdrage voor gevraagd was. Dit betekent dat Pvo als geheel (na de fusie) de extra zaken heeft verzorgd waar het geld voor gevraagd was en waarvoor de ouders betaald hebben.

De financiële situatie van Pvo is sinds het rapport van de inspectie waarin financieel wanbeleid is vastgesteld, buitengewoon kwetsbaar geweest en gebleven. In het belang van de leerlingen heeft mijn ministerie daarom in 2022 en 2025 extra middelen verstrekt om een acuut liquiditeitsprobleem af te wenden en de continuïteit van het onderwijs te waarborgen. Zo is met het verstrekken van die extra middelen dit kalenderjaar voorkomen dat de scholen van Pvo door faillissement per direct hun deuren zouden moeten sluiten en leerlingen geen onderwijs meer hadden gekregen.

Zoals ik heb aangegeven in de Kamerbrief van 19 juni 2024, heeft mijn ministerie ook extra middelen verstrekt om de scholen te ondersteunen die leerlingen van Pvo hebben aangenomen.3 De Pvo-scholen in Kapelle, Utrecht, Amsterdam en Hengelo zijn vorig jaar gesloten waardoor de leerlingen moesten overstappen naar een andere school in de regio, tevens kozen veel leerlingen van Pvo Hoorn ervoor hun schoolloopbaan op een andere school voort te zetten.

Op 19 juni 2024 heb ik u eveneens laten weten dat het bestuur van Pvo de toekomst van de school in Hoorn zou onderzoeken. Het bestuur heeft onlangs besloten de school met een zorgvuldig proces te sluiten, met aandacht voor een goede overdracht van leerlingen en een regeling voor het personeel. De kwaliteit van het onderwijs van Pvo Hoorn schoot al langere tijd tekort, dat de leerlingen hun onderwijsloopbaan voortzetten op een school in de regio waar de kwaliteit van het onderwijs voldoende is, stemt positief.

Ondanks dat de kwaliteit van het onderwijs op de Pvo-scholen in Deventer, Geldermalsen en Hurdegaryp voldoende is, is het bestuur van de Pvo-scholen tot de conclusie gekomen dat – mede door de financiële situatie – Pvo niet langer kan voortbestaan als een zelfstandige onderwijsstichting met drie scholen. Het bestuur van Pvo heeft daarom verschillende scenario’s onderzocht. Een bestuursoverdracht van de scholen in Geldermalsen en Hurdegaryp en een overdracht van leerlingen en personeel van de school in Deventer werd door het bestuur als meest kansrijk geacht. Het proces tot een formeel besluit loopt nog en wordt nauwgezet gevolgd door mijn departement. Waarbij we het belang van de leerling voorop stellen. Ik zal uw Kamer informeren op het moment dat het besluit formeel genomen is.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

M.L.J. Paul


  1. Kamerstukken II, 2021/22, 31 289, nr. 517.↩︎

  2. Kamerstukken II, 2023/24, 31 289, nr. 562.↩︎

  3. Kamerstukken II, 2023/24, 31 289, nr. 590.↩︎