[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek van het lid Kostic, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 15 april 2025, over de lekkende fabrieken van Tata Steel en het volgens de Omgevingsdienst opportunistische en calculerende gedrag van het bedrijf (Nu.nl, 14 april 2025)

Gezondheid en milieu

Brief regering

Nummer: 2025D19566, datum: 2025-04-28, bijgewerkt: 2025-05-01 09:59, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28089 -337 Gezondheid en milieu.

Onderdeel van zaak 2025Z08546:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


28089 Gezondheid en milieu

29826 Industriebeleid

Nr. 337 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 april 2025

Met deze brief reageer ik mede namens de minister van Klimaat en Groene Groei op het verzoek van het lid Kostic zoals dat is gedaan in het ordedebat van 15 april 2025. Daarin is verzocht om in een brief in te gaan op het recente bericht op NU.nl1 over Tata Steel, op het depositie-onderzoek van het RIVM en op het businessmodel van Tata Steel en over het risico dat de Kooks- en Gasfabrieken eerder dan gepland dan het Groen Staal-plan aanwijst, moeten sluiten door de handhaving.

De huidige en toekomstige installaties van Tata Steel moeten aan de geldende wet- en regelgeving voldoen. De onderhandelingen over een maatwerkafspraak doen hier niets aan af. Het bevoegd gezag, de Provincie Noord-Holland en de door haar gemandateerde Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is verantwoordelijk voor de handhaving en het toezicht. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft onderzoek gedaan naar Kooksgasfabriek 2. Op basis daarvan is eind vorig jaar formeel een aanzeggingsprocedure gestart. Dat wil zeggen dat Tata Steel een jaar krijgt om de fabriek te laten functioneren volgens de geldende wet- en regelgeving. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan het bevoegd gezag overwegen de vergunning in te trekken.

De eerdergenoemde publicatie op NU.nl bevat onderdelen uit het door de Omgevingsdienst verstuurde aanzeggingsbesluit. Het artikel en het inmiddels door de Omgevingsdienst openbaar gemaakte aanzeggingsbesluit2 laten zien dat het bevoegd gezag haar toezichthoudende taken op een serieuze manier invult. Dat is natuurlijk een goede zaak. Tegelijk het is niet aan mij om een eigenstandig oordeel te vellen over deze constateringen in dat besluit: dat ligt bij het bevoegd gezag.

Een maatwerkafspraak bevat per definitie bovenwettelijke milieumaatregelen: er wordt geen steun verleend aan milieumaatregelen die met handhaving van bestaande regels kunnen worden afgedwongen. Om die reden worden de ontwikkelingen nauwgezet gevolgd. Indien nodig wordt bezien wat het effect is op de te maken maatwerkafspraak inclusief eventuele gevolgen voor het businessmodel.

Een reactie op het RIVM-rapport dat op 16 april 2025 is verschenen heeft u reeds ontvangen3. Samengevat is daarin aangegeven dat de metingen van RIVM aantonen dat er sprake is van structureel verhoogde depositie aan PAK en een groot aantal metalen in de IJmond ten opzichte van de achtergrondlocaties. Wel was de hoeveelheid PAK en aluminium, lood en zink in het stof in de meeste dorpen iets lager dan in 2020. De hoeveelheid ijzer is sinds 2020 flink gedaald.

RIVM noemt in haar rapport een aantal factoren die invloed hebben op de hoeveelheid depositie. Bijvoorbeeld de (variaties in) emissies uit de bronnen op het terrein van Tata Steel, terrein- en weersinvloeden en het opwaaien van (historisch verontreinigd) bodemstof. RIVM kan op basis van dit onderzoek niet goed inzichtelijk maken hoeveel invloed deze factoren hebben op de gevonden depositie. Dat leidt ertoe dat op basis van de data uit dit depositie-onderzoek niet gespecificeerd kan worden welk aandeel PAK en metalen precies van het Tata Steel terrein afkomstig is, en welk deel van andere bronnen of door het opnieuw opwaaien van bodemstof afkomstig is.

Om de ontwikkelingen van grof stof in de IJmond en de effectiviteit van de maatregelen die door Tata Steel zijn genomen te blijven volgen, zal IenW dit jaar wederom een depositie-onderzoek laten uitvoeren in samenwerking met het provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

C.A. Jansen


  1. https://www.nu.nl/klimaat/6352592/beruchte-tata-fabriek-is-zo-lek-als-een-mandje-problemen-bij-9-op-de-10-ovens.htmlâ†Šī¸Ž

  2. https://tata.odnzkg.nl/od-nzkg-maakt-aanzeggingsbesluit-tata-steels-kooksgasfabriek-2-openbaar/â†Šī¸Ž

  3. Kamerstukken 28 089 en 29 826, nr. 336â†Šī¸Ž