[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda voor de Europese Politieke Gemeenschap van 16 mei 2025

Europese Politieke Gemeenschap

Brief regering

Nummer: 2025D20151, datum: 2025-05-06, bijgewerkt: 2025-05-09 11:35, versie: 2 (versie 1)

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36230 -9 Europese Politieke Gemeenschap.

Onderdeel van zaak 2025Z08770:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


36 230 Europese Politieke Gemeenschap

Nr. 9 Brief van de minister van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 mei 2025

Hierbij bied ik u, mede namens de minister-president, de geannoteerde agenda aan voor de Europese Politieke Gemeenschap van 16 mei 2025.

De minister van Buitenlandse Zaken,

C.C.J. Veldkamp

Geannoteerde agenda bijeenkomst Europese Politieke Gemeenschap 16 mei 2025

Op 16 mei zal de zesde bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) plaatsvinden in Tirana, Albanië. Gedurende de top zullen regeringsleiders van meer dan veertig Europese landen met elkaar spreken over gezamenlijke uitdagingen en kansen. Naast de zevenentwintig lidstaten van de EU is een groot aantal andere Europese landen aanwezig, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, de tien kandidaat-lidstaten van de EU, en Armenië en Azerbeidzjan.

De EPG is in 2022 opgericht om in de context van geopolitieke spanningen een forum te creëren voor politieke dialoog en samenwerking tussen EU-lidstaten en naastgelegen landen uit de ‘ring rond Europa’ (onder andere het Verenigd Koninkrijk, Oost-Europa, de Westelijke Balkan en de Zuidelijke Kaukasus). Het kabinet ziet de toegevoegde waarde van de EPG als een forum voor uitwisseling en samenwerking en geeft de voorkeur aan een flexibele en lichte structuur om duplicatie met andere multilaterale fora te voorkomen. Er zal geen gezamenlijke verklaring worden aangenomen en er is geen concrete besluitvorming voorzien.

Het thema van deze EPG-top is: Nieuw Europa in een Nieuwe Wereld: Eenheid – Samenwerking – Gezamenlijk Optreden. De EPG-top zal worden geopend met een plenaire sessie over Oekraïne en Europese veiligheidsuitdagingen. Een beperkt aantal regeringsleiders en staatshoofden zal spreken.

Na de plenaire sessie zullen drie thematische rondetafelgesprekken plaatsvinden:

1) Europese veiligheid en democratische veerkracht;

2) Eén Europa voor 600 miljoen burgers: Het versterken van Europees concurrentievermogen en veiligheid via innovatie en veerkracht;

3) Een open Europa met veilige grenzen: Mobiliteitsuitdagingen aanpakken en de zelfredzaamheid van jongeren versterken.

De minister-president is voornemens om deel te nemen aan de ronde tafel over Europese veiligheid en democratische veerkracht. Naar verwachting zal tijdens de ronde tafel het verloop van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne centraal staan en zal het belang worden onderstreept van blijvende politieke, militaire, financiële en morele steun aan Oekraïne. Het kabinet spant zich in een duurzame en rechtvaardige vrede te bewerkstellingen die de veiligheid en soevereiniteit van Oekraïne respecteert. De Russische ondermijnende activiteiten vormen een serieuze dreiging voor de stabiliteit, veiligheid en waarden van Europa. Het kabinet blijft zich ervoor inzetten de druk op Rusland onverminderd hoog te houden – onder meer via de sanctiepakketten, de versterking van de NAVO-oostflank en stevige militaire en economische steun aan Oekraïne. Tevens zal in dit rondetafelgesprek naar verwachting ingegaan worden op het versterken van de democratische weerbaarheid in Europa, waaronder het tegengaan van Foreign Information Manipulation & Interference (FIMI). Het kabinet onderstreept het belang van samenwerking in Europa om dreigingen tegen de democratie en de rechtsstaat vanuit statelijke actoren tegen te gaan.