Reactie op verzoek commissie over gebruik van pesticiden bouwen in bosgebieden van villa's of vakantieparken en rijgedrag in verkeer
Gewasbeschermingsbeleid
Brief regering
Nummer: 2025D20558, datum: 2025-05-12, bijgewerkt: 2025-05-12 13:40, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Mede ondertekenaar: J.F. Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -708 Gewasbeschermingsbeleid.
Onderdeel van zaak 2025Z08953:
- Indiener: F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Medeindiener: J.F. Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-05-13 16:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2025-05-15 17:45: Gewasbeschermingsmiddelen (Commissiedebat), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2025-05-21 11:15: Procedurevergadering LVVN (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Preview document (🔗 origineel)
Geachte Voorzitter,
U heeft mij per brief (kenmerk 2025Z00793/2025D0463) op 5 februari 2025 verzocht te reageren op de brief van 9 december 2024 gericht aan uw vaste commissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Hieronder ga ik mede namens de staatssecretaris van LVVN in op de zaken waarvoor het ministerie van LVVN verantwoordelijkheid draagt.
In de brief deelt de schrijfster haar zorg omtrent het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de landbouwsector en particulieren, vanwege (vermeende) risico’s voor mens, bomen, insecten, vogels en verdere natuur. Ik begrijp deze zorg en zet me in voor vermindering van het gebruik via drie lijnen: de toelating, het gebruik en de naleving. Toelating van gewasbeschermingsmiddelen vindt plaats op basis van een onafhankelijke en wetenschappelijke risicobeoordeling. Dit gebeurt alleen als er geen onaanvaardbare risico’s zijn geconstateerd voor mens, dier en milieu. Verder is mijn beleid gericht op het principe van geïntegreerde gewasbescherming. Hierbinnen wordt ingezet op het gebruik van duurzame alternatieven. Het gebruik van chemische-synthetische middelen is dan een laatste redmiddel. Verder is er toezicht op de juiste toepassing van deze middelen.
Ook binnen het Europese kader wordt toegezien op verduurzaming en risicobeoordeling. De eisen voor goedkeuring van stoffen en toelating en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn vastgelegd in de Europese Verordening 1107/2009 en Richtlijn duurzaam gebruik pesticiden 2009/128/EG. Deze kaders veranderen als er nieuwe wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen zijn. Om die reden wordt de goedkeuring en toelating van stoffen en middelen verplicht periodiek opnieuw beoordeeld. Ook kan een goedkeuring of toelating worden ingetrokken als daar aanleiding voor is conform het toetsingskader.
Verder deelt de schrijfster haar zorgen over de bouw van villa’s en vakantieparken in bosgebied. De gemeente of provincie is meestal het bevoegd gezag als het gaat om het toestaan van nieuwe bebouwingen. In het gemeentelijk omgevingsplan is vastgelegd waar wel en niet gebouwd mag worden. Daarnaast bestaan er ook provinciale regelingen waarin een bebouwing in het buitengebied wordt toegestaan in ruil voor de aanleg van nieuwe natuur. Een voorbeeld hiervan is de landgoederenregeling van de Provincie Noord-Brabant. Het Besluit Activiteiten Leefomgeving bevat regels voor het kappen van bomen in het geval bebouwing mogelijk is. De provincie is het bevoegd gezag voor het kappen van bomen buiten de bebouwingscontour. Voor bomen binnen de bebouwingscontour is dat de gemeente. Voor het kappen van bomen kan het bevoegd gezag een kapverbod opleggen wanneer dit nodig is voor de bescherming van bijzondere natuur-of landschappelijke waarden. Als kap wel is toegestaan dan moet de kap van bomen buiten de bebouwingscontour binnen drie jaar gecompenseerd worden.
Daarnaast deelt de schrijfster een aantal zorgen over hoe in Nederland met dieren wordt omgegaan, zowel in de veehouderij als met gezelschapsdieren. Nederland heeft een veehouderijsector die internationaal wordt gezien als een voorloper op het gebied van dierenwelzijn. We willen dat het welzijn van dieren goed geborgd blijft en wordt verbeterd waar nodig. Daarom wordt er gewerkt aan een nog meer dierwaardige veehouderij. Hiervoor wordt samengewerkt tussen de overheid, veehouderijsectoren en dierenwelzijnsorganisaties, met als doel het welzijn van dieren in de veehouderij verder te verbeteren. Bij de uitwerking hiervan is er aandacht voor de investeringen, die dit van veehouders vergt en welk deel zij via een goed verdienmodel kunnen terugverdienen.
Voor wat betreft de zorgen over dieren die in de wei staan, kan ik u laten weten dat veehouders verplicht zijn om hun dieren in de wei te beschermen tegen koud, nat en warm weer. Dit is vastgelegd in het Besluit houders van dieren. Veehouders dienen maatregelen te nemen die passen bij de situatie. Voorbeelden daarvan zijn de dieren naar binnen halen bij koude of hete omstandigheden, zorgen voor een droge ligplaats, bieden van voldoende schoon en vers drinkwater, zorgen voor voldoende beschutting en extra letten op zieke, magere en jonge dieren.
Verder is de illegale handel in puppies en kittens inderdaad een onwenselijk verschijnsel. Om dit aan te pakken is het belangrijk dat op Europees niveau wordt samengewerkt. De Europese Commissie heeft daarom een wet aangekondigd om het welzijn en de traceerbaarheid van katten en honden te verbeteren.
Een belangrijke maatregel is daarbij dat alle katten en honden verplicht geregistreerd en geïdentificeerd moeten worden.
Daarmee wordt het moeilijker om honden en katten binnen de EU te verhandelen waarvan de herkomst is vervalst.
Ik vertrouw erop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Hoogachtend,
Femke Marije Wiersma
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Jean Rummenie
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur