[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Kabinetsinzet voor de NAVO-top van 24 en 25 juni

NAVO

Brief regering

Nummer: 2025D27846, datum: 2025-06-13, bijgewerkt: 2025-06-16 09:41, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28676 -519 NAVO.

Onderdeel van zaak 2025Z12189:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Geachte voorzitter,

De NAVO is al sinds 1949 ons schild voor collectieve veiligheid en tegen agressie. Het bondgenootschap heeft vrede, vrijheid en veiligheid in het Euro-Atlantisch gebied de afgelopen decennia verzekerd. Dit is niet vanzelfsprekend: de aanhoudende Russische agressie, zoals het meest zichtbaar in Oekraïne, vormt een onmiskenbare bedreiging van deze essentiële verworvenheden. Deze blijvend beschermen vraagt eenheid, leiderschap en verdere inspanning van alle bondgenoten.

Het demissionaire kabinet volgt daarom het voorstel van Secretaris-Generaal van de NAVO om stapsgewijs tot een nieuwe Defence Investment Pledge van 5% van het bbp te komen. Dit percentage is onderverdeeld naar 3,5% voor defensie-uitgaven en 1,5% voor bredere investeringen in relevante uitgaven, zoals brede maatschappelijke weerbaarheid en infrastructuur. De precieze afbakening vergt nadere politieke afspraken. Het percentage van 3,5% sluit aan bij wat Nederland verwacht nodig te hebben om aan de NAVO-capaciteitsdoelstellingen te voldoen. De nieuwe Defence Investment Pledge geeft een krachtig signaal af over de toewijding van bondgenoten voor een eerlijke bijdrage aan onze collectieve afschrikking en verdediging. Bondgenoten zullen de komende tijd in gesprek blijven over de definitie en invulling van de bredere uitgaven aan verdediging en weerbaarheid.

Op welke wijze Nederland hier in de toekomst invulling aan zal geven, vraagt om integrale budgettaire afweging. Voor de ontwerpbegroting 2026 is reeds een stap gezet en geeft het kabinet 2,2% bbp uit aan Defensie in 2026 (volgens de Nederlandse definitie, inclusief militaire steun aan Oekraïne1). Het zal in de periode daarna aan het dan zittende kabinet zijn om op de reguliere besluitvormingsmomenten stapsgewijs invulling te geven aan een nieuwe doelstelling. Dit is een jaarlijkse dekkingsopgave waarbij verschillende dekkingsopties integraal gewogen kunnen worden. Daarbij wordt rekening gehouden met het absorptievermogen van de Defensieorganisatie en de productiecapaciteit van de Defensie-industrie, onder andere zodat extra middelen niet uitsluitend leiden tot een prijsopdrijvend effect. Het is niet mogelijk om enkel op basis van de Defence Investment Pledge verplichtingen aan te gaan of uitgaven te doen boven de door het parlement geautoriseerde begrotingsstanden.

Tot slot, er bestaan verschillende manieren om het ingroeipad naar de 3,5% vorm te geven: lineair, waarbij jaarlijks eenzelfde percentage wordt toegevoegd of een stijgend ingroeipad, waarbij in het begin langzamer wordt ingegroeid en gedurende het ingroeipad versnelling plaatsvindt. De NAVO schrijft geen groeipad voor, hier kan zelf een keuze gemaakt worden passend bij de nationale omstandigheden. Uitgaande van een lineair ingroeipad en een gelijkblijvende economische groei betekent dit jaarlijks tot 2032 een structurele reeks ter hoogte van nominaal 2 tot 4 mld. vanaf 2027. Vanzelfsprekend is dit bedrag nog in beweging want onder andere afhankelijk van de economische ontwikkeling van Nederland en het gekozen ingroeipad, met inachtneming van de genoemde voorwaarden.

In de bijlage vindt u de reguliere geannoteerde agenda voor de NAVO-top op 24 en 25 juni 2025.

De minister-president,




Dick Schoof

De minister van Buitenlandse Zaken,

Caspar Veldkamp

De minister van Defensie,

Ruben Brekelmans


  1. Kamerstuk 36725-1 van 18 april 2025↩︎